Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ SUCCES STORY ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: Coca-Cola 3Ε : Απολύσεις και κλείσιμο του τμήματος διακίνησης. Κλείνει Sprider Stores και Focas


Σε 24ωρη απεργία, από τις 6 σήμερα το απόγευμα έως τις 6 το απόγευμα της Τρίτης κατέρχονται οι εργαζόμενοι στην Coca-Cola Tρία Έψιλον, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων 33 συναδέλφων τους, που εργάζονται στο τμήμα διακίνησης. Η εταιρεία αποφάσισε να επεκτείνει και στη Θεσσαλονίκη τη μεταφορά των προϊόντων της μέσω εξωτερικών συνεργατών (φορτηγών δημόσιας χρήσης), κάτι που ήδη ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα.


Το κλείσιμο όλων των καταστημάτων της από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου ανακοίνωσε η εταιρεία Sprider Stores. Η εταιρεία στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει πως βασικός λόγος της αναστολής της λειτουργίας όλων των καταστημάτων ήταν η αδιάλλακτη στάση και η άρνηση των τραπεζών, να συνεχίσουν την υφιστάμενη έως τώρα χρηματοδότηση. 


Εξωση στην εταιρεία «Φωκάς», από την Ιερά Μονή Αγ. Θεοδώρας

Βυθίστηκε και η ναυαρχίδα της ιστορικής αλυσίδας καταστημάτων «Φωκάς» στη Θεσσαλονίκη. Μαύρες βάφτηκαν οι βιτρίνες του πολυκαταστήματος. Χθες, έγινε έξωση στην εταιρεία από τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, που δεν είναι άλλος από την Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας, που βρίσκεται πολύ κοντά στο κατάστημα.
Αιτία, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, η μη καταβολή ενοικίων εδώ και ένα χρόνο. Η εταιρεία «Φωκάς» φέρεται να είχε έρθει σε συμφωνία με την ιδιοκτήτρια Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας για την καταβολή των καθυστερούμενων ενοικίων, την οποία όμως δεν κατάφερε να τηρήσει.
Στις αρχές Ιουνίου η εταιρεία, που χρωστάει περί τα 65 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στις διατάξεις του άρθρου 99. Αυτή την περίοδο βρισκόταν κοντά στην επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες, διαδικασία που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στα μέσα Αυγούστου, αλλά πήρε παράταση που έληξε στις 20 Σεπτεμβρίου. Συμφωνία δεν επιτεύχθηκε κι αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας να προχωρήσει στην έξωση.
Το συγκεκριμένο κατάστημα άνοιξε πριν από 39 χρόνια και ήταν το πρώτο στο οποίο εφαρμόστηκε η ιδέα του πολυκαταστήματος. Τον επίλογο έγραψαν χθες το πρωί δικαστικοί κλητήρες, οι οποίοι, με τη συνοδεία αστυνομικών, άλλαξαν τις κλειδαριές και σφράγισαν το κατάστημα. Τον περασμένο Απρίλιο έκλεισε το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου με Ερμού, έπειτα από 85 χρόνια.
Η εταιρεία βρισκόταν σε δικαστική διαμάχη με 215 εργαζομένους, που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, αλλά οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία να λάβουν τα δεδουλευμένα τους με μία ρύθμιση. Χθες το πρωί, έξω από το υποκατάστημα είχαν συγκεντρωθεί οι εργαζόμενοι, που προσπαθούσαν να δουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Η εταιρεία διατηρεί 8 καταστήματα σε όλη τη χώρα και απασχολεί περί τους 1.500 εργαζομένους.
Η πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, χαρακτήρισε απαράδεκτη την κίνηση της Ι.Μ. Αγίας Θεοδώρας να προχωρήσει στην έξωση και στην ουσία να πετάξει στο δρόμο τους εργαζομένους. Πρόσθεσε ότι αυτή η εξέλιξη είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά της Θεσσαλονίκης, αλλά και της χώρας γενικότερα, και θα οδηγήσει την αγορά «στα χέρια των μεγαλοεταιρειών που θα επιβάλουν φθηνά μεροκάματα και ωράριο-"λάστιχο"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου