Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Αίγυπτος: Η συμμαχία των ισλαμιστών καλεί στην διευθέτηση της πολιτικής κρίσης «μέσω διαλόγου»

Αίγυπτος: Η συμμαχία των ισλαμιστών καλεί στην διευθέτηση της πολιτικής κρίσης «μέσω διαλόγου»
Μια συμμαχία των ισλαμιστών στην Αίγυπτο ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να επιδιώξει την διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στη χώρα μέσω διαλόγου, υπό τον όρο η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση να σταματήσει την πάταξή τους.
Είναι η πρώτη φορά που η Εθνική Συμμαχία Υποστήριξης της Νομιμότητας κάνει μια τέτοια προσφορά δημόσια μετά την βίαιη διάλυση των καταυλισμών των ισλαμιστών που διαδήλωναν στο Κάιρο το καλοκαίρι, και μάλιστα χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την αποκατάσταση του εκδιωχθέντος τέως προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην εξουσία.

Η πολυπληθέστερη αραβική χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε αναταραχή μετά την ανατροπή του Μόρσι από το στρατό την 3η Ιουλίου.

Η συμμαχία, στην οποία συμμετέχουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η παράταξη του Μόρσι, κατήγγειλε ως σήμερα το «πραξικόπημα» της 3ης Ιουλίου και αρνείτο να αναγνωρίσει τις αρχές που εγκατέστησε ο στρατός. Σήμερα ωστόσο ανακοίνωσε ότι «καλεί όλες τις επαναστατικές δυνάμεις, τα πολιτικά κόμματα και τις προσωπικότητες που εμφορούνται από πατριωτισμό να αρχίσουν έναν βαθύ διάλογο για την έξοδο από τη σημερινή κρίση». Η συμμαχία είναι έτοιμη να εξετάσει «όλες τις λύσεις που θα οδηγήσουν να αποκατασταθεί η σταθερότητα».

Ο Ιμάμ Γιούσεφ, ηγέτης του κόμματος Ασαλά, το οποίο συμμετέχει στη συμμαχία, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ισλαμιστές δεν θέτουν «κανέναν όρο» για αυτό τον διάλογο. Ωστόσο ένα στέλεχος του κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, του πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, εξήγησε ότι οι ισλαμιστές είναι ανοικτοί σε μια συζήτηση για την παραίτηση του Μόρσι, αλλά υπό τον όρο να τηρηθεί το Σύνταγμα.

Δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από τις αρχές και δεν είναι σαφές το πώς αντιμετωπίζουν την έκκληση αυτή η κυβέρνηση ή ο στρατός.

Η σημερινή έκκληση ενδέχεται να σηματοδοτεί την προθυμία των Αδελφών Μουσουλμάνων να σταματήσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί ενόψει της ερχόμενης εβδομάδας, μειώνοντας τον κίνδυνο να ξεσπάσουν νέα επεισόδια βίας.

Ο Μοχάμεντ Άλι Μπισρ, ένας από τους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων που είχε εκπροσωπήσει την οργάνωση στις διαβουλεύσεις με δυτικούς διπλωμάτες που προσπαθούσαν να συμβάλλουν στον τερματισμό των κινητοποιήσεων μέσω διαπραγματεύσεων πριν οι αρχές προχωρήσουν στην αιματηρή καταστολή τους το καλοκαίρι, είπε ότι η προσφορά για την έναρξη διαλόγου έχει χρονική προθεσμία «δύο εβδομάδων». Ο Μπισρ, ένα από τα λίγα κορυφαία στελέχη της Αδελφότητας που δεν βρίσκεται στη φυλακή, θεωρείται ένα πρόσωπο που μπορεί να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση. ΠΗΓΗ NEWSIT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου