Έκπληξη προκαλεί δημοσίευμα στην κρατική εφημερίδα της Κίνας, την «China Youth Daily», που είναι η επίσημη εφημερίδα της κινεζικής κομουνιστικής νεολαίας, το οποίο αφορά στο πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας, το Liaoning και όσα αναφέρονται δεν είναι, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, όλα θετικά.
Αντιθέτως, εκτεταμένη αναφορά γίνεται σε προβλήματα που έχουν προκύψει, σε ένα ρεπορτάζ που θυμίζει αντίστοιχα του δυτικού τύπου, το οποίο αν και δεν ασκεί κάποιου είδους κριτική, εκπλήσσει, με τους αναλυτές να αναζητούν εικοτολογώντας για τα κίνητρα που το υπαγόρευσαν.
Συγκεκριμένα, αναφορά γίνεται σε πέντε μεγάλα μειονεκτήματα που δεν του επιτρέπουν να αναμετρηθεί επάξια με τα αντίστοιχα αμερικανικά. Το δημοσίευμα εμφανίζεται σε μια στιγμή κατά την οποία το αεροπλανοφόρο έχει αναπτυχθεί στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και πραγματοποιεί δοκιμές για να εξοικειωθεί το προσωπικό του με το συγκεκριμένο θαλάσσιο περιβάλλον που θα αποτελεί και την βασική περιοχή όπου θα επιχειρεί στο μέλλον.
Το πρώτο μειονέκτημα είναι ότι στηρίζεται σε ρωσική τεχνολογία που περιορίζει την εμβέλειά του και τη χρησιμότητά του στην ανοικτή θάλασσα! Το δεύτερο, ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα αμερικανικά, επειδή αυτά έχουν τη δυνατότητα να απονηώσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη με επιχειρησιακή αυτονομία 200 ναυτικών μιλίων!
Το τρίτο είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό: Τα ηλεκτρονικά και τα οπλικά συστήματα του αεροπλανοφόρου Liaoning, με τα μαχητικά τύπου J-15 που φιλοξενεί, είναι πολύ υποδεέστερα από τα F/A-18 E/F Super Hornet που διαθέτουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, τα οποία διαθέτουν και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης τύπου E-2 Hawkeye που μπορούν να επιχειρούν σε ύψος και εμβέλεια ασύγκριτα μεγαλύτερη των ελικοπτέρων Kamov KA-31 που διαθέτει το Liaoning!
Το τέταρτο μειονέκτημα είναι ότι η Κίνα δεν διαθέτει μια μεγάλου μεγέθους ομάδα μάχης που να υποστηρίζει το αεροπλανοφόρο και το πέμπτο, ότι η ικανότητα των πολεμικών πλοίων της χώρας να λαμβάνουν μέρος σε συνδυασμένες επιχειρήσεις δεν έχει ακόμα ωριμάσει.
Πρόκειται για πραγματικά εκπληκτικό δημοσίευμα. Οι πιθανότητες αναφορικά με τα κίνητρα που τα υπαγόρευσαν είναι οι ακόλουθες: Οι Κινέζοι ενδεχομένως επιθυμούν να μετριάσουν τις προσδοκίες της κοινωνίας τους, έχοντας διακρίνει, ότι σε περιόδους έντασης όπως η παρούσα για τις νήσους Σενκάκου / Ντιαόγιου, η παρουσία του αεροπλανοφόρου ενδεχομένως υποδαυλίζει τον εθνικισμό, ο οποίος όταν ξεφεύγει από τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας στο Πεκίνο (δεν τον έχει χρησιμοποιήσει και λίγες φορές για να αποπροσανατολίσει από εσωτερικά προβλήματα), μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Την ίδια στιγμή, «πουλάει» στους Αμερικανούς ότι είναι «υπεύθυνη και μετριοπαθής» περιφερειακή δύναμη που «παίρνει από λόγια» και προτιμά τη διπλωματία και όχι τη λογική της ισχύος, κάτι συμβατό με την κομφουκιανή ιδεολογία που σύμφωνα με τους ειδικούς διέπει τη στρατηγική σκέψη της σύγχρονης Κίνας, στο πλαίσιο της «ειρηνικής ανάδυσης». Με τον τρόπο αυτό βέβαια, κατευνάζει τον αντίπαλο που δεν μπορεί το παρών διάστημα να αντιμετωπίσει.
Παράλληλα, δεν θα μπορούσε κανείς να μην επισημάνει στο δημοσίευμα και μια διάθεση για ιοβόλα υπονοούμενα εναντίον της Ρωσίας. Επίσης, θα μπορούσε κανείς, σε μια γενικότερη θεώρηση, να το εκλάβει ως «σινιάλο» υποχώρησης και διάθεσης συναλλαγής προς της χώρες με τις οποίες έχει εμπλακεί στην κρίση, ρισκάροντας βέβαια να ερμηνευθεί διαφορετικά (ως ένδειξη αδυναμίας) που θα αυξήσει την πίεση και την αντίδραση, οδηγώντας στο αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή την κλιμάκωση, με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να διακρίνουν περιθώρια πειθαναγκασμού…ΠΗΓΗ DEFENCE POINT


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου