Την αποδέσμευση επιπλέον κύριου υλικού από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ ζήτησε και επέτυχε η χώρα μας στη συνεχή προσπάθεια κάλυψης των όποιων ελλείψεων και κενών που υπάρχουν με τον ελάχιστο δυνατό κόστος λόγω των ασφυκτικά περιοριστικού οικονομικού πλαισίου που επιβάλλει η δημοσιονομική κρίση.
Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ – ISDA)
Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες εγκρίθηκε αποδέσμευση από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A3. Συγκεκριμένα, πρόκειται να παραχωρηθούν από τις ΗΠΑ περί τα 250 – 300 ΤΟΜΠ M113A3 τα οποία αριθμητικά επαρκούν για τον εξοπλισμό έξι ως επτά μηχανοκίνητων ταγμάτων πεζικού (η τυπική σύνθεση περιλαμβάνει 41 ΤΟΜΠ).
Είναι βέβαιο, ότι τα οχήματα παλαιότερης έκδοσης (M113A1) των μηχανοκίνητων ταγμάτων πεζικού που θα παραλάβουν τα M113A3 θα διατεθούν για τη συμπλήρωση του αποθέματος μονάδων Τεθωρακισμένων, Πεζικού και Πυροβολικού που τα χρησιμοποιούν σε ειδικές χρήσεις, όπως σταθμοί διοίκησης, κέντρα διεύθυνσης πυρός (ΚΔΠ), για τη μεταφορά ομάδων σκαπανέων, συντήρησης, διαβιβάσεων, κ.λπ.
Επίσης, θα επιτρέψουν την απόσυρση από την υπηρεσία απροσδιόριστου αριθμού οχημάτων M113A1 που είτε βρίσκονται, λόγω πολυετούς χρήσης, σε αποδρομή είτε παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες που η επισκευή τους κρίνεται οικονομικά ασύμφορη. Κατά συνέπεια, η πρόσκτηση των ανωτέρω οχημάτων δεν πρόκειται να αυξήσει αναλογικά την οροφή του στόλου των M113 στον Ελληνικό Στρατό, αλλά θα ανανεώσει τον στόλο με νεότερης κατασκευής ή εκσυγχρονισμένα οχήματα.
Εδώ, επίσης, θα πρέπει να σχολιαστεί και η μάλλον ανεξήγητη αδιαφορία του Ελληνικού Στρατού, που καταγράφεται για δεκαετίες, σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό – αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων M113. Είναι αυτονόητο ότι το M113 δεν είναι τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) ούτε οι επιχειρησιακές του δυνατότητες συγκρίνονται με αυτές ενός ΤΟΜΑ.
Όμως επί 30+ συναπτά έτη βρίσκεται σε υπηρεσία στον Ελληνικό Στρατό ως το κύριο όχημα μάχης του μηχανοκίνητου πεζικού και τουλάχιστον η αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας (θωράκιση) και της κινητικότητας, αν μη τι άλλο αυξάνει την επιβιωσιμότητα του επιβαίνοντος προσωπικού, ενώ θα βελτιώσει το επίπεδο συνεργασίας – συντονισμού των τμημάτων μηχανοκίνητου πεζικού με τα τμήματα τεθωρακισμένων και ιδιαίτερα αυτά που επιχειρούν άρματα νέας γενιάς (Leopard 2HEL και Leopard 2A4).
Μία απλή έρευνα στις προσφερόμενες επιλογές στη διεθνή αγορά δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά σε συλλογές εκσυγχρονισμού την εγκατάσταση των οποίων μπορούν να αναλάβουν πολύ εύκολα και τα στρατιωτικά εργοστάσια. Καθώς η μαζική αντικατάσταση των σε ελληνική υπηρεσία οχημάτων οικογενείας M113 δεν διαφαίνεται δυνατή στο ορατό μέλλον (ακόμη και ο Στρατός των ΗΠΑ αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες με τον διάδοχο του, το AMPV – Armored Multi-Purpose Vehicle: τεθωρακισμένο όχημα πολλαπλής χρήσης), ακόμη και τώρα, ο σταδιακός εκσυγχρονισμός του στόλου σε βάθος χρόνου θεωρούμε ότι αξίζει να μελετηθεί και αξιολογηθεί.
Όπως είναι γνωστό το M113A3 αποτελεί την πιο αναβαθμισμένη έκδοση του γνωστού οχήματος και η εισαγωγή του στον Ελληνικό Στρατό, χωρίς να επιφέρει θεαματικές βελτιώσεις στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, συνιστά μαζί με τα 460 οχήματα οικογενείας M113 των οποίων η παραχώρηση έχει ήδη εγκριθεί από τις ΗΠΑ και των οποίων επίκειται η ατμοπλοϊκή μεταφορά στην Ελλάδα, πολύ σημαντικό και πολύ χαμηλού κόστους βήμα για την ανανέωση του στόλου, ο οποίος θα διατηρηθεί σε ελληνική υπηρεσία για πολλά χρόνια ακόμη.
Όπως και για τα 460 οχήματα οικογενείας M113, και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ότι η ένταξη των M113A3 σε ελληνική υπηρεσία δεν έχει παρεπόμενα («ουρές») σε ότι αφορά την υποστήριξη, τη συντήρηση και την εκπαίδευση, αφού η σχετική υποδομή και γνώση υφίσταται. Δηλαδή, τα οχήματα μπορούν άμεσα να ενταχθούν σε υπηρεσία χωρίς πρόσθετα κόστη.
ΠΗΓΗ DEFENCE POINT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου