Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

EF-2000: Ιδού γιατί μπήκε ταφόπλακα για το μαχητικό στα ΗΑΕ

Με δηλώσεις του ο Ian King επικεφαλής της BAE Systems έδωσε σημαντικές διευκρινίσεις και έβαλε την ταφόπλακα στην πιθανότητα πώλησης του EF-2000 Typhoon στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). «Έχει τελειώσει, δεν έχουμε σχέδια να το αναζωογονήσουμε», δήλωσε ο King σε εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Λονδίνο.

Ο King δήλωσε επίσης ότι το Typhoon πληρούσε τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των ΗΑΕ αλλά το κόστος υλοποίησης του προγράμματος ήταν ανώτερο του προϋπολογισμού. Επίσης, σε εκκρεμότητα μέχρι την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων παρέμειναν ζητήματα σχετικά με τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων που θα ακολουθούσαν την πώληση αλλά και της μεταβίβασης τεχνολογιών και τεχνογνωσίας.
Με αυτόν τον τρόπο ο King επιχείρησε να σταματήσει οριστικά τη φημολογία σύμφωνα με την οποία είναι πιθανή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την πώληση 60 μαχητικών Typhoon. Όμως σύμφωνα με την αμερικανική επιθεώρηση «Defense News», αναλυτές θεωρούν ότι η πιθανότητα δεν έχει εντελώς εκμηδενιστεί.
Αντίθετα, κύκλοι της βιομηχανίας θεωρούν, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό για το άμεσο μέλλον. Μάλιστα ως επιχείρημα για να στηρίξουν την εκτίμηση τους ανέφεραν ότι παρά τις πολυετείς διαπραγματεύσεις με τη Dassault για την πώληση του Rafale και στη συνέχεια με τη BAE Systems για το Typhoon, οι αρχές των ΗΑΕ δεν φαίνονται να βιάζονται για την προμήθεια ενός νέου μαχητικού.
Στην περίπτωση δε που οι σχέσεις των ΗΑΕ με το Ιράν εξομαλυνθούν θα είναι μάλλον οξύμωρο η παραγγελία μεγάλου αριθμού νέων μαχητικών η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την προσέγγιση. Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι τα ΗΑΕ θα εξετάσουν και αξιολογήσουν αρκετές επιλογές προτού καταλήξουν στην τελική απόφαση.
Η δε πρόσφατη ανακοίνωση του Chuck Hagel, υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, ότι τα ΗΑΕ θα συμπληρώσουν τον στόλο των F-16 (Block 60) που ήδη επιχειρούν με επιπλέον 25 μονάδες (η πώληση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα) προφανώς υποστηρίζει την εκτίμηση ότι η επιλογή του νέου μαχητικού θα καθυστερήσει.
Την κατάσταση περιέπλεξαν και ταυτόχρονα διευκρίνισαν οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας Philip Hammond κατά τη διάρκεια της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης του Μπαχρέιν. Σύμφωνα με τον Hammond, ένα από τα πιο δύσκολα σημεία των διαπραγματεύσεων ήταν η πρόσκτηση μέσω επαναγοράς από τη BAE Systems (και κατ’ επέκταση την κοινοπραξία του Typhoon) των Mirage 2000 που σήμερα επιχειρεί η Αεροπορία των ΗΑΕ στο πλαίσιο μίας διαδικασίας ανταλλαγής. Ας σημειωθεί ότι την ίδια απαίτηση είχαν κοινοποιήσει τα ΗΑΕ και στη Dassault κατά τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την πώληση του Rafale.
ΠΗΓΗ DEFENCE POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου