Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

"στη γη του κανενός,είναι όλα όπως το 1992..." (αφιέρωμα στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη)

"Θάνατος στον εθνικισμό": ο αναστεναγμός της (διαμελισμένης πλέον πρώην πολυεθνικής) βοσνίας

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Τούζλα (συνολικός πληθυσμός: 80.000) καίγοντας τα κτίρια της κυβέρνησης του τοπικού καντονιού και της δημόσιας εξουσίας


 Οι διαδηλώσεις διέπονται από ένα έντονο αντι-εθνικιστικό πνεύμα (απαραίτητη αλλά όχι επαρκής συνθήκη του εργατικού διεθνισμού),απότοκο (μιας δύσκολης ανασκόπησης) του τραγικού (ιμπεριαλιστικού) πολέμου της περιόδου 1992-1995 και της διακρατικής συμφωνίας του Ντέιτον στο 1995,χαρακτηριστικό το οποίο έρχεται άμεσα σε αντίθεση με τις κρατικές προσταγές αποφυγής της εμπλοκής/αλληλεγγύης από την μεριά του πληθυσμού άλλων (δήθεν μόνο εθνοτικά καθορισμένων) κοντινών γεωγραφικά περιοχών όπως στην περιοχή της Banja Luca. Κατεστραμμένα επίσης είναι τα κεντρικά γραφεία όλων των εθνικιστικών κομμάτων.


Διαδηλωτές ρίχνουν πέτρες σε ένα κυβερνητικό κτίριο στην Τούζλα,7 Φεβρουαρίου 2014



Η ιδιωτικοποίηση των πλέον βασικών μονάδων (βιομηχανικής) παραγωγής της Βοσνίας και η επακόλουθη μεταφορά της τοποθεσίας παραγωγής σε άλλα γεωγραφικά πεδία οδήγησε τους εργάτες των εργοστασίων στο να διαδηλώσουν αρχικά στην Τούζλα “για ένα καλύτερο μέλλον” και πιο συγκεκριμένα να διεκδικήσουν την καταβολή των πληρωμών και την επανέναρξη της παραγωγής. Πάλεψαν ενάντια όχι μόνο στο κλείσιμο των εργοστασίων,αλλά και στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας,με την ανεργία να φτάνει σε ορισμένες περιοχές μέχρι και στο 46% (ανώτατο όριο σύμφωνα με ορισμένες πηγές) και την φτώχεια να έχει μετατραπεί κανονικότητα.


Kατεστραμμένο κυβερνητικό κτίριο στο Σαράγιεβο


Η ανεργία επισήμως στη Βοσνία είναι κοντά στο 27,5 % και οι εκεί κυρίαρχες ελίτ γίνονται αντιληπτές ως γκάνγκστερ











Ο μη ολοκληρωμένα διαμορφωμένος χαρακτήρας των κοινωνικών αναταραχών συνίσταται στον μονομερώς προσδιορισμένο αντι-κυβερνητικό αν και όχι εξολοκλήρου αντι-κρατικό προσανατολισμό του περιεχομένου τους,με ταυτόχρονη διατήρηση των στοιχείων δημοκρατικών διεκδικήσεων,ενώ την ίδια στιγμή το πιο συγκρουσιακό τμήμα του κινήματος καίει κυβερνητικά κτίρια και συγκρούεται με την αστυνομία επιδιώκοντας όχι άμεσες αλλαγές προσδιορισμένες στο δημόσιο επίπεδο αλλά την ριζική καταστροφή/ανατροπή του ήδη προσδιορισμένου (κεφαλαιοκρατικού) υπαρκτού κόσμου της φτώχειας και της εκμετάλλευσης του προλεταριάτου.

Τα αιτήματα του λαού της Τούζλα (φωτογραφία από το Σεράγεβο)





Oι δυνάμεις της στρατοαστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές


Σιγά-σιγά οι εργατικές διαδηλώσεις γίνονται εξεγερσιακές και παίρνουν κοινωνικό και συγκρουσιακό χαρακτήρα απειλητικό για την αστική εξουσία ενώ αφότου δέχτηκαν επίθεση από τις δυνάμεις της στρατοαστυνομίας οι εργάτες αποφάσισαν – μαζί με την νεολαία – να αντεπιτεθούν με βίαιο τρόπο,και την ίδια στιγμή παράλληλα αρχίζει να δημιουργείται μια σταδιακή ενοποίηση σε γεωγραφικό και ταξικό επίπεδο των διαφορετικών αγωνιζόμενων κοινωνικών υποκειμένων και στρωμάτων. Κάτι σαν "μετατόπιση/επέκταση της κοινωνικής εξέγερσης" – μετατοπιζόμενα επίκεντρα συνιστούν πάντοτε το Σαράγεβο και η Τούζλα.


Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!




Με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης,την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου,περισσότεροι από 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο δρόμο απαιτώντας παράλληλα με αυτό την απελευθέρωση των κρατούμενων συντρόφων τους.
 Η κατάσταση στη Βοσνία,σύμφωνα με τις γνώμες των επιτελείων των εκεί αφεντικών (και της Ε.Ε. η οποία ετοιμάζεται για στρατιωτικο-κατασταλτική επέμβαση),είναι η χειρότερη από το τέλος του πολέμου της περιόδου 1992-1995.






Zenica,10 Φεβρουαρίου (Δευτέρα)
    
    Προς το παρόν έχουμε εντοπίσει λίγες θεωρητικές αναλύσεις (Ι,ΙΙ και ΙΙΙ).
... Και μιας τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τώρα,παραθέτουμε ενδεικτικά ορισμένες φωτογραφίες από παλαιότερες (αντι-κυβερνητικές,αλλά όχι μόνο) διαδηλώσεις στη Βοσνία και στο Σεράγεβο ενάντια (και) στο ΔΝΤ.


2009


2010




ΠΗΓΗ ΤΑΞΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου