Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΗΠΑ: Ενεργειακή υπερδύναμη κατά πρώην CIA Πετρέους

Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στο να γίνουν ενεργειακή υπερδύναμη αλλά συνεχίζουν να εξαρτώνται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο των χωρών του Αραβικού Κόλπου, εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της CIA και πρώην διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (USCENTCOM) στρατηγός εν αποστρατεία David Petraeus.

Ο Petraeus, με την ιδιότητα του ως προέδρου του Παγκόσμιου Ινστιτούτου KKR, διατύπωσε την ανωτέρω εκτίμηση μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών και Έρευνας των Εμιράτων (Emirates Centre for Strategic Studies and Research) στο Αμπου Ντάμπι.
Στην ομιλία του ο Petraeus εξέφρασε επίσης και την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ καλύτερα τοποθετημένες από οικονομικής άποψης από κάθε άλλη μεγάλη δύναμη για τα επόμενα 20 ως 30 χρόνια και ότι η περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα ενισχυθεί από την ενεργειακή επανάσταση (υπονοεί άραγε την εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου που θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας) και την ηλικίας 20 ετών συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Βορείου Αμερικής (NAFTA: North American Free Trade Agreement) που οι ΗΠΑ έχουν συνομολογήσει με τον Καναδά και το Μεξικό.
Κατά τον Petraeus λόγω των πολύ ισχυρών πολιτικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό και σε συνδυασμό με την πολυφυλετικότητα που τη χαρακτηρίζει, η Βόρεια Αμερική είναι επίσης μία ζώνη γεωπολιτικού «win-win» (οφέλους για όλα τα μέρη). Και αυτό σε αντίθεση με την περιφέρεια της Κίνας, της Ινδίας, της Ευρώπης ή ακόμη και της Μέσης Ανατολής όπου στην πράξη ισχυρές χώρες καλλιεργούν και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τουλάχιστον την «αμηχανία» από τις γειτονικές τους χώρες.
Όμως παρά την ενεργειακή κατάσταση και προοπτικές των ΗΠΑ, ο Petraeus δήλωσε ότι θεωρεί το πετρέλαιο και το αέριο του Αραβικού Κόλπου ως ζωτικά.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι ΗΠΑ πρόκειται να γίνουν ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο περί το 2020, σημείωσε ο Petraeus. Η παραγωγή ακατέργαστου πετρελαίου αναμένεται να φθάσει τις αρχές του 2016 τα 9,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ειδικών κατά την περίοδο 2008-2009 που θεωρούσαν ότι είχε φθάσει το υψηλότερο επίπεδο της και οι προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοδο δεν θα συνέτρεχαν σύντομα, συμπλήρωσε.
Ταυτόχρονα, οι εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ θα μειωθούν από το 37% της συνολικής κατανάλωσης που βρισκόταν το 2013 σε 25% ή και λιγότερο μέχρι το 2016. Επίσης ο Petraeus προσέθεσε ότι στις ΗΠΑ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, δηλαδή μεταξύ δύο και τεσσάρων φορών περισσότερο απ΄ ότι στην Ασία και την Ευρώπη (για να μην αναφέρουμε την Ελλάδα που και σε αυτή την περίπτωση διεκδικεί παγκόσμια πρωτοτυπία).
Αναφερόμενος στην εξελισσόμενη αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα του Μεξικό και την επικείμενη έγκριση από την αμερικανική κυβέρνηση του αγωγού XL που θα μεταφέρει τους Καναδικούς ενεργειακούς πόρους στην ενεργειακή βιομηχανία των νότιων ΗΠΑ, ο Petraeus εκτίμησε ότι η ενεργειακή αυτοδυναμία της Βορείου Αμερικής θα ενισχυθεί όπως και ο ηγεμονικός ενεργειακός ρόλος των ΗΠΑ που με τη σειρά του θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία των ΗΠΑ στις επόμενες δεκαετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου