Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Το μέλλον της Ουκρανίας στα χέρια των Ευρωπαίων – Απειλές κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρώπη – Ασυμφωνία Κέρι – Λαβρόφ στο Παρίσι

Το μέλλον της Ουκρανίας στα χέρια των Ευρωπαίων – Απειλές κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Ευρώπη – Ασυμφωνία Κέρι – Λαβρόφ στο Παρίσι
- Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία
- Δεν αποκλείεται να ληφθούν μέτρα κατά της Ρωσίας
- Ανυποχώρητος ο Πούτιν, στα άκρα οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ
- Στο κενό οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης, νέα συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ στη Ρώμη
- Τηλεφώνημα Ομπάμα στον Ντέιβιντ Κάμερον
- Ενισχύει την παρουσία της στη Βαλτική η Ουάσινγκτον

Ναυάγιο. Αυτό ήταν οι συνομιλίες στο Παρίσι με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Και σε αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα, σήμερα είναι ακόμη μια κρίσιμη μέρα για την Ουκρανία.

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν εκτάκτως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, που ξεκινάει στις 12:30, δε θα ασχοληθεί μόνο με την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά (κυρίως) και με τη στάση της Ρωσίας.

Οι Ευρωπαίοι έχουν απειλήσει ανοιχτά τον Βλαντιμίρ Πούτιν με κυρώσεις αν κάνει πίσω στο θέμα της Κριμαίας.
Ανυποχώρητη η Μόσχα


Όμως η Μόσχα κάνει σαφές με κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Φάνηκε και από τις διπλωματικές προσπάθειες στο Παρίσι, όπου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Ρώσος ομόλογός του συμφώνησαν μόνο σε ένα πράγμα: πως διαφωνούν.

Θα συνεχίσουν όμως το... παζάρι και επόμενος σταθμός τους είναι η Ρώμη, όπου θα συναντηθούν σήμερα.

«Ξεκινήσαμε μία διαδικασία σήμερα και ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει σε μία αποκλιμάκωση» της κρίσης, είπε ο Κέρι αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κέρι επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία.

Ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν σήμερα να επιδιώξουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία μέσω διαλόγου.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις εντατικές διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες με τη Ρωσία (καθώς και) με τους Ουκρανούς προκειμένου να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε να εξομαλυνθεί, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και η κρίση να ξεπεραστεί» είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Τις προθέσεις αυτές τις συμμερίζονται όλοι, ακριβώς όπως τις έχω περιγράψει, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ουκρανία», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Τόνισε μάλιστα ότι η στάση των ΗΠΑ «δεν έχει μεταβληθεί στο παραμικρό».
«Δε μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε η (εδαφική) ακεραιότητα, η (εθνική) κυριαρχία της Ουκρανίας να παραβιάζονται και αυτές οι παραβιάσεις να μείνουν χωρίς συνέπειες» είπε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι υπάρχουν «κάποιες ιδέες στο τραπέζι» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία κι ότι θα συζητήσει σχετικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Τηλέφωνο Ομπάμα σε Κάμερον


Ο Μπαράκ Ομπάμα από την Ουάσινγκτον στο μεταξύ συνεχίζει να παίρνει τηλέφωνα Ευρωπαίους ηγέτες. Μετά την Άνγκελα Μέρκελ ήταν η σειρά του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον να συνομιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ήταν δε τόση η αγωνία του Ομπάμα, που τηλεφώνησε στον Κάμερον κατά τη διάρκεια της πτήσης με το Air Force One από την Ουάσιγκτον προς το Κονέκτικατ.

«Οι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη σαφή παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία και οι δύο σημείωσαν ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι απαράδεκτες», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρωθυπουργός Κάμερον εξέτασαν επίσης τη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία, η οποία προσπαθεί να σταθεροποιήσει την οικονομία της και να προετοιμαστεί για τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου.

Οι δυο ηγέτες έδωσαν έμφαση στη βουτιά που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες η ρωσική χρηματιστηριακή αγορά, αναφέροντας ότι είναι ένα σημάδι ότι «η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να καταβάλει το κόστος για τις ενέργειές της, όπως η μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τη Μόσχα», συμπληρώνει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Αυξάνει τις δυνάμεις του στη Βαλτική το Πεντάγωνο


Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποφάσισε να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των μαχητικών που περιπολούν στον εναέριο χώρο των κρατών της Βαλτικής στο πλαίσιο της αποστολής του NATO.

Έτσι, στέλνει στην περιοχή ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πεντάγωνο στέλνει έξι επιπλέον μαχητικά F-15 και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 στην περιοχή για την ενίσχυση της αποστολής εντός της εβδομάδας.
Οι ΗΠΑ ήδη συνεισέφεραν σε μόνιμη βάση 4 μαχητικά F-15, τα οποία συμβάλλουν στον εντοπισμό και στην αναχαίτιση αεροσκαφών που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο των κρατών αυτών της Βαλτικής.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε σχεδιασμούς για την ενίσχυση της δεκαετούς αποστολής για τη φύλαξη του εναέριου χώρου της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, των χωρών της Βαλτικής που η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες θεωρούν συμμάχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου