Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΣΑΠΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ


Η Ελλάδα αγόρασε 460 αμερικανικά τεθωρακισμένα, που έχει αποσύρει το ΠεντάγωνοΕκατοντάδες εκατ. ευρώ το κόστος για τα δωρεάν 420 τεθωρακισμένα και 320 φορτηγά από ΗΠΑ!

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, ανάλογο του SUCCES STORY και της πανάκριβης μιλιταριστικής επίδειξης της 25ης Μαρτίου, ανακοινώθηκε από τον νέο ΑΓΕΣ Μανωλά ότι «περί τον Μάιο - Ιούνιο ή το αργότερο τον Οκτώβριο αναμένονται στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ τα περίπου 500 μεταχειρισμένα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ-113 Α2 και παρομοίων τύπων ΤΟΜΑ, η προσφορά των οποίων έχει γίνει από το 2010 και η έγκριση της προμήθειάς τους έχει ολοκληρωθεί - και ανακοινωθεί - από τον Μάιο του 2013.
Παράλληλα έχει δρομολογηθεί και η απόκτηση, πάλι από τις ΗΠΑ, 320 μεταχειρισμένων οχημάτων γενικής χρήσης (αρματοφορείς, βυτιοφόρα, φορτηγά, γερανοφόρα κλπ) την διαλογή των οποίων από τους όρχους των αμερικανικών αποθεμάτων έκανε ήδη επιτροπή αξιωματικών. Το κατ’ αρχήν χρονοδιάγραμμα για τα ΤΟΜΠ  και την νέα προμήθεια Οχημάτων παρουσίασε  ο ίδιος ο νέος Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς κατά την πρώτη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους. Αρμοδίως αναφέρεται ότι δεν πρόκειται μόνο για  απλά Μ-113 Α2 και μεταξύ τους περιλαμβάνονται και άλλοι παρόμοιοι τύποι, όπως τεθωρακισμένα Κέντρα Διοίκησης Βολής (ΚΔΒ), υποστήριξης πυρών, δημιουργίας παραπετάσματος, μεταφοράς εκτοξευτών αντιαρματικών TOW κλπ. Συγκεκριμένα η προμήθεια αφορά Τεθωρακισμένα οχήματα Μ-113 Α2, Μ 901 ΙΤV, Μ 1059, Μ 577 ΚΑΙ Μ 106.

Τα 320 φορτηγά: Με ''ξεδιάλεγμα'' από 600 προσφερόμενα οχήματα γενικής χρήσης επέλεξε επιτροπή του ΓΕΣ και τα 300-320  οχήματα για τα οποία ωστόσο αναμένεται απόφαση της Αμερικανικής Διοίκησης πριν προχωρήσει. Πρόκειται για οχήματα Μ 977,Μ Μ 978, Μ 985 και  Μ 978 P1. Σε αυτό το επίπεδο πρόκειται για κατ αρχήν πρόθεση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ - χωρίς ωστόσο να υπάρχει εκτίμηση ότι δεν θα προωθηθεί.

 Τα 10 Σινούκ:  Ένα βήμα πιο μπροστά βρίσκεται και η υπόθεση διάθεσης 10 ελικοπτέρων μεταφοράς Σινούκ - τα οποία παρόλο που είχαν επιλεγεί για μας τελικά δόθηκε προτεραιότητα στην Ν.Κορέα. Το κόστος συντήρησης των δωρεάν ΣΙΝΟΥΚ υπολογίζεται σε τουλάχιστον 90 εκατομμύρια ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος για την μεταφορά των  ΤΟΜΠ κλπ από τις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 4 εκ. ευρώ.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση, το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΣ αγνοούν τους συναδέλφους φαντάρους από τους οποίους έκοψαν τις καταστάσεις επιβίβασης-δωρεάν εισιτήρια στην άδεια για όσους υπηρετούν στην Παραμεθόριο και αφήνουν πεταμένους στην Ανεργία τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αποκαλύπτεται ότι λεφτά υπάρχουν: για εξοπλισμούς και την συμμετοχή των ελληνικών στρατευμάτων σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση μεταφέρει το κόστος της υποχρεωτικής στράτευσης στις πλάτες των φαντάρων και των λαϊκών οικογενειών, ενώ πετά τους εργαζόμενους του τομέα άμυνας –Ναυπηγεία, υπάλληλοι του ΥΠΕΘΑ κλπ.- στα χέρια των ιδιωτών υπεργολάβων που εφαρμόζουν τις πιο εκμεταλλευτικές εργασιακές σχέσεις.

Έχει σημασία να επισημάνουμε ότι όλες αυτές οι προμήθειες στρατιωτικού υλικού γίνονται ταυτόχρονα με την υπογραφή του νέου Μνημονίου που ενσωματώνει τις απαιτήσεις Ελλήνων και ξένων εργοδοτών για μισθούς πείνας, τιμωρία των ανέργων, περικοπή των συντάξεων, εξαφάνιση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας-ασφάλισης, με πρωτεργάτες τις Τράπεζες!

Το γιατί γίνεται τώρα η συγκεκριμένη προμήθεια, το ποιο είναι το πραγματικό της κόστος, επιχειρούμε να ανιχνεύσουμε με το παρακάτω κείμενο:


Οι τελευταίες εξελίξεις από την Αφρική έως την Ουκρανία πάνε χέρι χέρι με τις επιδιώξεις της ελληνικής άρχουσας τάξης να αναλάβει ρόλο περιφερειακής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσει τη «νέα Μεγάλη Ιδέα» για την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής, αλλά και τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό σταυροδρόμι-που θα επιδιώξει να αμφισβητήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. από την Ρωσία, αντικειμενικά  οξύνουν τον ανταγωνισμό με την τουρκική άρχουσα τάξη και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον Πούτιν.

Από αυτή επομένως την σκοπιά δικαιώνεται η πολιτική μας εκτίμηση ότι ο ελληνικός αστικός κόσμος επιχειρεί να ενισχύσει τις συμμαχίες του με τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό, να αποτελέσει συνιστώσα κάθε νέου ιμπεριαλιστικού εγκλήματος σε κάθε γωνιά του πλανήτη, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε του Ευρωστρατού. Με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου να πρωτοστατεί και να απαιτεί επέμβαση στην Συρία πριν λίγους μήνες και τώρα να γίνεται σημαιοφόρος του ΔΝΤ στην Ουκρανία, παρέχοντας στήριξη στους ΝΑΖΙ, που στο πλαίσιο της καιροσκοπικής της πολιτικής τείνει να βγάλει στην παρανομία στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα πολύ επικίνδυνο ολοκληρωτικό προηγούμενο!

Η εφαρμογή αυτής της αστικής πολιτικής που εξυπηρετεί τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της ελληνικής άρχουσας τάξης συμπεριλαμβάνει την αντεργατική λαίλαπα και το κράτος διαρκούς έκτακτης ανάγκης του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού που απαγορεύει και πατάσσει κάθε κοινωνική αμφισβήτηση και εργατικό αγώνα. Έχει στη φαρέτρα της τα σύγχρονα δόγματα «Άμυνας Ασφάλειας» του αστικού καθεστώτος εξουσίας. Απαιτεί την αντιδραστική ανασυγκρότηση του αστικού στρατού με προσλήψεις χιλιάδων μισθοφόρων-πραιτοριανών και ακόμη μεγαλύτερη πολεμική προετοιμασία-εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων, αλλά και οργανική ένταξη των πιο επιθετικών τμημάτων των φασιστικών στους διάφορους στρατιωτικούς σχηματισμούς Εφέδρων-Πολιτών-ΝΑΖΙ!

Έχει όμως ανάγκη και τους εξοπλισμούς, αφενός για τη δράση των ελληνικών εκστρατευτικών σωμάτων, αφετέρου, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της «Διπλωματίας των Εξοπλισμών», όπου η διεκδίκηση της στήριξης του κάθε ιμπεριαλιστή επιτυγχάνεται μέσω της προμήθειας οπλικών συστημάτων-σύγχρονων ή μεταχειρισμένων – που θα προσφέρουν νέες παραγγελίες στις πολεμικές τους βιομηχανίες.

Η παραπάνω προσέγγιση, που φυσικά δεν παραγνωρίζει τις προεκλογικές ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος, εξηγεί και την ξαφνική λύση για τα υποβρύχια, χωρίς όμως να σώζονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος και ο ΑΓΕΣ Μανωλάς απαντούν θετικά στο αίτημα “παραχώρησης” των εκατοντάδων μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων Μ-113 και ομοίου τύπου οχημάτων. Για τα ΤΟΜΠ αυτά ήδη έχει ληφθεί απόφαση αποδοχής από το ΚΥΣΕΑ”.

Θυμίζουμε σχετική ανακοίνωση από την ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ:


Το πόσο αδίστακτο και προκλητικό είναι το αστικό σύστημα εξουσίας αποκαλύπτεται διαχρονικά μέσω των αγορών όπλων.  Οι άχρηστοι εξοπλισμοί πάνε χέρι-χέρι με τις μίζες των αστών πολιτικών και των ανώτατων αξιωματικών, των δημοσιογράφων και των λοιπόν «εμπόρων του πατριωτισμού» που περιτριγυρίζουν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διατυμπανίζοντας σε όλους τους τόνους την «τουρκική προκλητικότητα-επιθετικότητα» και την συνακόλουθη ανάγκη ενίσχυσης της «εθνικής Άμυνας»!

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η προσφορά των μεταχειρισμένων αμερικανικών τεθωρακισμένων ABRAMS καταρχήν και μετά των εκατοντάδων Μ113, καταγγείλαμε τις μυστικές διαπραγματεύσεις όλων των ελληνικών κυβερνήσεων (Γ.Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά), των ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλου-Α.Αβραμόπουλου-Π.Παναγιωτόπουλου και το ρόλο που έπαιξαν ο γνωστός υπερπατριώτης πρώην ΑΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος, αλλά και ο πάντα πρόθυμος να συμφωνήσει ΑΓΕΕΘΑ Κωσταράκος, η καριέρα του οποίου στο Γενικό Επιτελείο άρχισε επί Μπεγλίτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, επί Δ.Αβραμόπουλου.

Θυμίζουμε ότι πρώτοι μιλήσαμε για τους φόβους από το απεμπλουτισμένο ουράνιο που είναι βουτηγμένα τα αμερικανικά τεθωρακισμένα. Μας απάντησαν με ψέματα και υπεκφυγές, ενώ τα έργα τους απέδειξαν ότι είχαμε δίκιο.

Τα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ για τους εφοπλιστές από τη μεταφορά τους, ενώ ο Δ.Αβραμόπουλος ισχυριζόταν ότι θα τους πείσει να τα μεταφέρουν δωρεάν.

Τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών που θα διατηρήσουν τις αλυσίδες παραγωγής, προσφέροντας ανταλλακτικά.

Τα κέρδη του αμερικανικού στρατού που θα γλυτώσει το μεγάλο κόστος αποθήκευσης τους. Ένα κόστος αποθήκευσης που εκτινάχθηκε στα ύψη μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν!

Την τεράστια σύγκρουση αμερικανικών-γερμανικών εταιρειών για την τεθωρακισμένη ελληνική αγορά. Η προσφορά των μεταχειρισμένων είναι η δούρειος ίππος για τη διεκδίκηση των νέων ΤΟΜΑ-Τεθωρακισμένων που πρέπει να είναι του ίδιου προμηθευτή.

Το παιχνίδι με την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών ημι-κρατικών πολεμικών βιομηχανιών, προσφέροντας ως δέλεαρ στους «επενδυτές» συμβόλαια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Το ρόλο των Ελλήνων βιομήχανων όπλων που διεκδικούν υπεργολαβίες από τους ξένους κολοσσούς.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΜΕΤΚΑ του Μυτιληναίου.

Σειρά δημοσιευμάτων αποκαλύπτουν την αλήθεια και ταυτόχρονα δείχνουν ότι οι κατηγορίες εις βάρος μας «για Προδοσία», εκτοξεύονται από τους γνωστούς φασιστικούς-εθνικιστικούς-μιλιταριστικούς κύκλους που τα παίρνουν χοντρά από τις βιομηχανίες «άμυνας-ασφάλειας», πιέζοντας για νέους πολεμικούς εξοπλισμούς και μάλιστα πιέζοντας για συμβόλαια με συγκεκριμένους προμηθευτές!

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ «ΔΩΡΕΑΝ» ΠΑΝΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ!

Αναδημοσίευση: 5 ερωτήματα προς το ΚΥΣΕΑ για την "παραχώρηση M 113" από τις ΗΠΑ -Θα απαντηθούν;

Ερωτήματα - που χρειάζονται ευθείες απαντήσεις από το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας και την κυβέρνηση γενικότερα - προκύπτουν από στοιχεία για την δωρεάν παραχώρηση στο Ιράκ 1.026 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A2 και οχημάτων οικογενείας από τα αμερικανικά αποθέματα ως «πλεονάζον αμυντικό υλικό» που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Στρατό των ΗΠΑ και τα παρουσιάζει το defence-point. Τα ...ελληνικά ερωτήματα -που θα θέσουμε παρακάτω με κάθε επιφύλαξη διότι δεν γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα - προκύπτουν με βάση τα εξής:

Τα δεδομένα: 1ον). Ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι  παραχωρούνται και σε μας δωρεάν 460 τεθωρακισμένα M113A2 (αν και εμείς ως OnAlert ξέρουμε - και το γράψαμε - ότι  αριθμός των παραχωρούμενων οχημάτων είναι μάλλον 557 και ότι σε αυτόν δεν περιλαμβάνονται μόνο "απλά Μ-113" αλλά και άλλοι παρόμοιοι τύποι, όπως τεθωρακισμένα Κέντρα Διοίκησης Βολής, υποστήριξης πυρών, δημιουργίας παραπετάσματος, μεταφοράς εκτοξευτών αντιαρματικών TOW κλπ). 2ον). Ότι το Ιράκ θα πληρώσει για τα 1.026 τεθωρακισμένα M113A2 περί τα 96 εκ. δολάρια για εργασίες εργοστασιακής αξιοποίησης στις ΗΠΑ και 3ον). Οτι οι ΗΠΑ κέρδισαν από την παραχώρηση 31 εκατ. δολάρια από την αποφυγή καταβολής του κόστους αποθήκευσης και απενεργοποίησης. 

Γράφει λοιπόν το defence-point: Τα οχήματα πωλήθηκαν στο Ιράκ μέσω του διακρατικού συστήματος πωλήσεων FMS (Foreign Military Sales) και η εργοστασιακή τους αξιοποίηση έγινε μέσω σύμπραξης ιδιωτικού – δημόσιου τομέα που δημιουργήθηκε από τη Διοίκηση Υλικού του Στρατού των ΗΠΑ (AMC: Army Material Command). Σημειώνεται ότι τα οχήματα πρόκειται να εξοπλίσουν τις υπό συγκρότηση έξι τεθωρακισμένες μεραρχίες του ιρακινού Στρατού.

Στη σχετική ανακοίνωση τύπου του Στρατού των ΗΠΑ η συμφωνία κρίνεται αμοιβαία επωφελής για τα δύο μέρη. Οι Ιρακινοί θα εξοπλίσουν τις έξι τεθωρακισμένες μεραρχίες που συγκροτούν ενώ λόγω της δωρεάν παραχώρησης των οχημάτων στο Ιράκ το αμερικανικό δημόσιο ωφελήθηκε περί τα 31 εκατ. ευρώ από την αποφυγή του κόστους αποθήκευσης και απενεργοποίησης των οχημάτων. Τα 1.026 οχήματα βρισκόταν σε μακρά αποθήκευση στο εργοστάσιο βάσης Sierra (Sierra Army Depot) στην Καλιφόρνια επί 20 χρόνια!

Η προμήθεια των M113A2 και των οχημάτων οικογενείας από το Ιράκ έγινε με δύο συμβάσεις FMS. Η αρχική που υπογράφηκε το φθινόπωρο του 2010 και αφορούσε 586 οχήματα και οι εργασίες εργοστασιακής αξιοποίησης άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2011 από σύμπραξη που συνέστησαν οι BAE Systems σε σύμπραξη και το στρατιωτικό εργοστάσιο βάσης του Anniston (Anniston Army Depot: ANAD). Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανήλθε σε περισσότερα από 45 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ακολούθησε μία δεύτερη σύμβαση FMS για επιπλέον 440 οχήματα. Και σε αυτή την περίπτωση η σχετική σύμβαση εργοστασιακής αξιοποίησης ανατέθηκε στη BAE Systems σε σύμπραξη με το ANAD. Το έργο του ANAD ανήλθε σε 43.084,4 εργατοώρες, ενώ το κόστος του προγράμματος μαζί με τις εργασίες που εκτέλεσε η BAE Systems ανήλθε στο συνολικό κόστος των 51 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Με απλά λόγια - συνεχίζει - η «δωρεάν» παραχώρηση των οχημάτων στο Ιράκ απέφερε όφελος στο αμερικανικό δημόσιο 31 εκατ. δολάρια από την αποφυγή καταβολής του κόστους αποθήκευσης και απενεργοποίησης και στην αμερικανική βιομηχανία περί τα 96 εκατ. δολάρια.

Τα 5 καυτά ερωτήματα που αφορούν το ΚΥΣΕΑ

Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας ερωτήματα:

- Το ''δωρεάν '' είναι πραγματικό ή είναι σωστό μέχρις ενός σημείου και η κατάσταση των οχημάτων απαιτεί αντίστοιχη με αυτά των οχημάτων του Ιράκ εργοστασιακή αξιοποίηση;

- Η ενδεχόμενη εργοστασιακή αξιοποίηση θα γίνει στις ΗΠΑ ή στην Ελλάδα;  -Αν έχει επιλεγεί να πραγματοποιηθεί  στην Ελλάδα θα γίνει στο στρατιωτικό εργοστάσιο στο Βελεστίνο ή είναι στα σκαριά κάποια ''συνεργασία'' με ξένους πιθανούς αγοραστές της ΕΛΒΟ, δηλαδή μήπως - ρωτάμε αθώα, χωρίς να έχουμε πληροφορία - κάποιοι ...φτιάχνουν την ''προίκα'' με την οποία θα πωληθεί μερικώς ή ολόκληρη, η ΕΛΒΟ;

- Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ που έλαβε χώρα στις 30/05/2013 υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού κ Α.Σαμαρά   απαντά στις παραπάνω, αλλά και άλλες παρόμοιες, καίριες ερωτήσεις;

-Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποδοχή των Μ 113 από τις ΗΠΑ, αλλά αγορά από άλλες χώρες και πολλών  άλλων υλικών, κοστολογήθηκε σε 303 εκ. ευρώ. Τι ακριβώς αφορά στα Μ-113 και γιατί δεν ανακοινώθηκε ούτε συνολικά ούτε επιμερισμένο το κόστος αυτό;

Οι απαντήσεις είναι αναγκαίες.

Εμείς απαιτούμε: ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ. Να αλλάξει ο ρόλος των πολεμικών βιομηχανιών και να προσανατολιστούν σε ειρηνικούς σκοπούς, ικανοποιώντας τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες και διατηρώντας, αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας.

Η αμφισβήτηση των εξοπλισμών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αμφισβήτηση των στρατηγικών βλέψεων του ελληνικού κεφαλαίου, που απαιτεί τη δουλοποίηση του κόσμου της εργασίας και τη μετατροπή του σε Μισθοφόρο και Αναλώσιμο για την ικανοποίηση των ταξικών αστικών συμφερόντων.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου