Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Νέα εντυπωσιακή καινοτομία με όπλο λέιζερ



Για να αντιμετωπίσει τη συνεχώς αυξανόμενη απειλή των μη επανδρωμένων αεροχημάτων, ο Στρατός των ΗΠΑ στράφηκε προς την αμερικανική αμυντική βιομηχανία εκδίδοντας αίτημα για πληροφορίες (RFI) σχετικά με οπλικά συστήματα που μπορούν να εντοπίσουν, να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν μη επανδρωμένα αεροχήματα διαφόρων μεγεθών.
Μάλιστα όπως αναφέρεται στο RFI που εξέδωσε το Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανολογίας Αεροπορίας και Βλημάτων (AMRDEC: Aviation & Missile Research, Development, and Engineering Center) του Στρατού των ΗΠΑ, αποδεκτές γίνονται «κινητικές και μη κινητικές» («kinetic and non-kinetic») επιλογές, με τη δεύτερη κατηγορία να αναφέρεται σαφώς σε οπλικά συστήματα λέιζερ.

Σημειώνεται, ότι ήδη το Ναυτικό των ΗΠΑ έχει εγκαταστήσει ένα οπλικό σύστημα λέιζερ με την ονομασία LaWS στο τύπου Arleigh Burke αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων USS Dewey DDG-105 και μάλιστα έχει διεξαγάγει δοκιμές προσβολής τηλεκατευθυνόμενων στόχων τον Ιούνιο του 2012. Αντίστοιχες δοκιμές έχει εκτελέσει και ο Στρατός των ΗΠΑ με επί οχήματος εγκατεστημένο λέιζερ υψηλής ισχύος της Boeing (παρουσιάζεται στα συνημμένα φωτογραφία και βίντεο) κατά μη επανδρωμένων αεροχημάτων και βλημάτων όλμων.
Το RFI του AMRDEC καθορίζει επίσης ότι τα προτεινόμενα συστήματα θα πρέπει να είναι ικανά να επιχειρούν σε επίπεδα ανώτερα και κατώτερα της ταξιαρχίας μάχης (που αποτελεί τον βασικό σχηματισμό μάχης του Στρατού των ΗΠΑ), τα οποία φυσικά διαφοροποιούνται σε ότι αφορά τις δυνατότητες διασυνδεσιμότητας και επίγνωσης της τακτικής κατάστασης. Επίσης, καθορίζεται ότι τα προτεινόμενα συστήματα θα πρέπει να έχουν σχεδιαστεί τόσο για επιχειρήσεις εσωτερικού όσο και σε απομακρυσμένα, από τις ΗΠΑ, θέατρα επιχειρήσεων.
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή απαντήσεων στο RFI είναι η 1η Απριλίου, ενώ όσοι κατασκευαστές θα επιλεγούν πρόκειται να προσκληθούν σε διημερίδα που πρόκειται να διεξαχθεί στις 30 Απριλίου στις εγκαταστάσεις του Redstone Arsenal στην Αλαμπάμα.
Της έκδοσης του RFI, που ουσιαστικά αποτελεί απαρχή της διαδικασίας προμήθειας ενός οπλικού συστήματος που θα μπορεί να αντιμετωπίσει μη επανδρωμένα αεροχήματα έχει προηγηθεί μία πειραματική δοκιμή που διεξήχθη τον προηγούμενο χρόνο και η οποία είχε οργανωθεί από το Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Μηχανολογίας Όπλων (ARDEC: Armaments Research, Development & Engineering Center) του Στρατού των ΗΠΑ στο Picatinny Arsenal.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δοκιμής ένα ραντάρ ελέγχου πυρός ολοκληρώθηκε με υπάρχοντα οπλικά συστήματα και με τη χρήση ενός πυρομαχικού που βλήθηκε από πυροβόλο και το οποίο έφερε «πρωτοποριακής σχεδίασης πυροκεφαλή» κατέστρεψε μικρού μεγέθους μη επανδρωμένο αερόχημα.
Μεταξύ των κύριων σκοπών της δοκιμής του ARDEC ήταν η διαπίστωση της αποτελεσματικότητας ενός οπλικού συστήματος με χαμηλό κόστος ανά καταστρεφόμενο στόχο καθώς η οικονομική διάσταση της επιχειρησιακής απαίτησης καταστροφής μη επανδρωμένων αεροχημάτων βρίσκεται πολύ υψηλά στις προτεραιότητες του Στρατού των ΗΠΑ. DEFENCEPOINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου