Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

"Ανησυχία" ΗΠΑ-Ιαπωνίας για τις στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας

Άμεση ήταν η πολιτική αντίδραση της Ιαπωνίας στη ανακοίνωση της Κίνας για τη σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για το 2014.

Η αύξηση άνω του 12% των στρατιωτικών δαπανών που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από την Κίνα για το 2014 αφορούν την Ιαπωνία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ιαπωνικής κυβέρνησης στο Τόκιο .

«Η έλλειψη διαφάνειας της πολιτικής άμυνας και των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας προκαλεί ανησυχία για τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας» , δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα.

Σύμφωνα με την Αγγλική εφημερίδα Daily Telegraph αναλυτές πιστεύουν ότι οι πραγματικές στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας ειναι σημαντικά υψηλότερες από ό, τι γράφουν τα επίσημα στοιχεία, με το Πεντάγωνο να εκτιμά οτι ειναι μεταξύ 135 με 215 δις δολάρια για το 2012.

Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στις αμυντικές δαπάνες, με τον προϋπολογισμό της Ουάσινγκτον για το 2014 να φτάνει τα 633 δισ. δολ.
Η Κίνα διαθέτει περίπου τρεις φορές όσο η Ινδία για την άμυνα, και περισσότερο από τους γείτονες της την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ σε συνδυασμό.

Μέχρι το 2030 οι αμυντικές δαπάνες του Πεκίνου θα ειναι ίδιες με αυτές της Ουάσινγκτον σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, αλλά όπως αναφερει το Ινστιτούτο οι ικανότητες, η εμπειρία και η ικανότητα προβολής ισχύος της θα απαιτήσει αρκετά χρόνια για να καλύψει τη διαφορά.

Παρ 'όλα αυτά οι αυξήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες στις ΗΠΑ και την Ασία, ειδικά στην Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου