Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΤΗΣ ΒΕΡΟΝΑΣ: Πρόστιμα σε όποιον προσφέρει φαγητό σε αστέγους

Κύμα αντιδράσεων προκαλεί ο ακροδεξιός δήμαρχος της Βερόνα Φλάβιο Τόζι ανακοινώνοντας την επιβολή προστίμων έως 500 ευρώ σε όποιον προσφέρει φαγητό στους άστεγους της πόλης -απαγορεύοντας κατ΄ ουσίαν την αλληλεγγύη
Ο δήμαρχος, προερχόμενος από τους κόλπους της Λέγκα του Βορρά, επικαλείται λόγους «δημόσιας υγείας», αλλά κατακεραυνώνεται για κυνική ψηφοθηρική τακτική ενόψει των ευρωεκλογών.
Και κατά το παρελθόν δημοτικοί σύμβουλοι είχαν προτείνει ανάλογα μέτρα, αλλά τελικώς είχε υπερισχύσει η άποψη ότι προέχει το δικαίωμα σίτισης όσων δεν διαθέτουν μόνιμο τόπο κατοικίας και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Σε ανακοίνωσή του ο Φλάβιο Τόζι τονίζει ότι «όπως αποδεικνύουν φωτογραφίες πολιτών και οι εκθέσεις της αστυνομίας, πολλές περιοχές του ιστορικού κέντρου έχουν μετατραπεί σε μόνιμα σημεία κατανάλωσης τροφίμων από μέρους ατόμων χωρίς μόνιμη κατοικία. Πολλοί είναι γνωστοί στα όργανα της τάξης και σε βάρος τους έχει εκδοθεί απόφαση απέλασης».
Ο Τόζι προσθέτει ότι στην περιοχή «έχουν συσσωρευτεί αποφάγια, στρώματα, αλλά και ακαθαρσίες των ατόμων αυτών». Και τονίζει ότι ενώ η Βερόνα «ξεχειλίζει» από άσυλα εκείνοι που επιλέγουν να μένουν στο δρόμο αποτελούν «περιβαλλοντική καταστροφή».
Μετά την υπογραφή της εν λόγω απόφασης, κινδυνεύουν να υποχρεωθούν να πληρώσουν το χρηματικό πρόστιμο και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων τα οποία κάθε βράδυ διανέμουν ζεστό φαγητό σε φτωχούς και άστεγους της πόλης της «Αρένα».
Οι οργανώσεις δήλωσαν αιφνιδιασμένες από την κίνηση του δημάρχου. «Πηγαίνουμε όπου μας έχουν ανάγκη. Αν υπάρχουν προβλήματα με την υγιεινή και τη δημόσια τάξη ενισχύεις τις δικλείδες ασφαλείας και εντείνεις τους ελέγχους. Η επιβολή προστίμου σε όσους προσφέρουν φαγητό δεν είναι η λύση» δηλώνει ο Μάρκο Τέτσα, πρόεδρος της Ronda della Carità.

Κάλεσμα σε πολιτική ανυπακοή

Από τις πρώτες αντιδράσεις ήταν αυτή του γνωστού Ιταλού δημοσιογράφου Γκαντ Λέρνερ, ο οποίος κάλεσε μέσω Διαδικτύου τους κατοίκους της Βερόνα να πάρουν μέρος την Παρασκευή στην πορεία για τον εορτασμό της επετείου της πτώσης του ναζιφασισμού, προχωρώντας σε πράξη «πολιτικής ανυπακοής»: να μοιράσουν φαγητό στους άστεγους, αδιαφορώντας για την απόφαση του Τοζι, όπως θα κάνει και ο ίδιος.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τζοβάνι Μιότσι επέκρινε την απόφαση: «Κατανοώ την ανάγκη για ευπρέπεια και δημόσια τάξη, αλλά σε μία περίοδο σαν αυτή η προτεραιότητα πρέπει να είναι η βοήθεια στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες» δήλωσε.
Η Φραντσέκα Μπουσινάρολο του Κινήματος 5 Αστέρων κατήγγειλε την κίνηση ως εκλογικό τέχνασμα. «Αυτός ο νόμος έχει μία λειτουργία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Να θυμίσει στο εκλογικό σώμα ποιος ο Φλάβιο Τόζι -ο δήμαρχος σερίφης» ανέφερε στην Coriere della Sera.
Πέμπτη 24 Απριλίου 2014
© 2010-2014 ThePressProject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου