Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΟΙ ΗΠΑ ΠΟΥΛΟΥΝ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ Σ.ΑΡΑΒΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ!

Την ανάληψη παραγγελίας ύψους 750 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (542 εκατ. ευρώ) για κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα TOW (Tube Launched, Optically Tracked, Wire-guided) από μη κατονομαζόμενο πελάτη εξωτερικού ανακοίνωσε η κατασκευάστρια Raytheon. Ο πελάτης είναι η Εθνοφρουρά της Σαουδικής Αραβίας, ενώ την ίδια στιγμή δημοσιεύματα εμπλέκουν τη χώρα στην «προσφορά» αντιαρματικών στους αντικαθεστωτικούς της Συρίας, προφανώς παλαιότερης τεχνολογίας…

Η συγκεκριμένη παραγγελία θα εκτελεσθεί στο πλαίσιο διακρατικής σύμβασης (FMS: Foreign Military Sales) που σύναψε η μη κατονομαζόμενη χώρα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η παραγγελία αφορά την παραγωγή 14.000 βλημάτων TOW (στην ανακοίνωση τύπου δεν αναφέρονται οι εκδόσεις των βλημάτων αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται για «ασύρματης» καθοδήγησης [TOW Wireless]) οι παραδόσεις των οποίων θα αρχίσουν το 2015 και θα επεκταθούν σε βάθος τριετίας.
Υπενθυμίζεται, ότι το κατευθυνόμενο αντιαρματικό βλήμα TOW (και συγκεκριμένα οι εκδόσεις TOW 2A, TOW 2B και η εξειδικευμένη κατά έργων αμυντικής οργάνωσης TOW Bunker Buster) βρίσκεται σήμερα σε υπηρεσία σε περισσότερες από 40 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και τηςΕλλάδας) σε όλο τον κόσμο εξοπλίζοντας περισσότερες από 15.000 χερσαίες και εναέριες πλατφόρμες (εκ των οποίων οι 4.000 βρίσκονται σε υπηρεσία με τον Στρατό και το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ).
Μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί και παραδοθεί στους χρήστες του συστήματος περισσότερα από 675.000 βλήματα, ενώ το σύστημα προβλέπεται να διατηρηθεί σε υπηρεσία μέχρι το 2025 τουλάχιστον. Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2012 ο Στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε στη Raytheon σύμβαση ύψους 349 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (252 εκατ. ευρώ) για την προμήθεια σε βάθος πενταετίας6.676 βλημάτων TOW Wireless.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου