Τρίτη 15 Απριλίου 2014

«Σε λένε Μπαλτάκο; Πέρασες!»


Ο γιος του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου μπορεί να μην είναι φαν του φραπέ, του καναπέ και των τουρκικών σίριαλ, είναι όμως βέβαιο πως, χωρίς την παρέμβαση του μπαμπά του, δεν θα κατόρθωνε ποτέ να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να εισαχθεί στην Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) του Λιμενικού Σώματος.
Προκαλεί δε εντύπωση το γεγονός πως ο πατήρ Μπαλτάκος, στον δημοσιευθέντα διάλογό του με τον νεοναζιστή βουλευτή Κασιδιάρη, αν και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, εμφανίζεται να μέμφεται τον πρωθυπουργό για την «παρέμβασή του στη Δικαιοσύνη όσον αφορά την υπόθεση της Χρυσής Αυγής», ενώ πρώτος αυτός είχε παραβιάσει κάθε κανόνα δικαίου και ηθικής προκειμένου να επιτύχει την εισαγωγή του υιού του στο Λιμενικό. Την περίοδο μάλιστα που στον πρωθυπουργικό θώκο καθόταν ακόμα ο Γιώργος Παπανδρέου και υπουργός στο Προστασίας του Πολίτη, στη δικαιοδοσία του οποίου υπαγόταν τότε το Λιμενικό Σώμα, ήταν ο Χρήστος Παπουτσής.

Aναφορές

Το «Ποντίκι» παρουσιάζει δυο υπηρεσιακές αναφορές του τότε υπαρχηγού του Λιμενικού, αντιναυάρχου Θεόδωρου Φουστάνου, και των υπηρετούντων στο Σώμα προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, με τις οποίες ζητείται η ανάκληση της προσωρινής διαταγής του προέδρου του Εφετείου Πειραιά (18.10.2011) όπου αποφασιζόταν η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης κατάταξης δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής έτους 2011, καθόσον δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτή ο αιτών Δημήτριος - Γεώργιος Μπαλτάκος του Παναγιώτη, και την προσωρινή κατάταξη του αιτούντος στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων!

Στην αναφορά των ένστολων του Λιμενικού προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σημειώνεται ότι στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά διαπιστώθηκε πως υπάρχει σωρεία ποινικών και πειθαρχικών παραπτωμάτων, τόσο σε δικαστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο.

Εδώ και δύο χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2011, οπότε έγινε δεκτή η ένσταση του Δημήτρη Μπαλτάκου από το Εφετείο Πειραιά, ο νεαρός υπηρετεί στο Λιμενικό με... προσωρινή διαταγή.

Προκειμένου δε να καμφθούν οι αντιδράσεις που υπήρξαν από τους 17 υπόλοιπους συνυποψήφιούς του, των οποίων αρχικά οι ενστάσεις απορρίφθηκαν δίχως σαφή αιτιολόγηση, με συνέπεια οι τελευταίοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λίγους μήνες μετά τον διορισμό του υιού Μπαλτάκου εισήχθησαν και αυτοί στο Σώμα με αντίστοιχη προσωρινή διαταγή.

Οι βαθμολογίες

Κατ’ επανάληψη έχει τονιστεί πως κατά την πρώτη εξέταση ο Δ. Μπαλτάκος βαθμολογήθηκε στο μάθημα του Διοικητικού Δικαίου με μ.ό. 8, με άριστα το 20. Ο πρώτος βαθμολογητής τον βαθμολόγησε με τη βάση (10), ενώ ο δεύτερος με 6 (αξιωματικοί του Λιμενικού και οι δύο). Σημειωτέον πως η διαδικασία που ακολουθείται κατά τη βαθμολόγηση είναι όμοια με αυτή των πανελλαδικών εξετάσεων. Δηλαδή τα στοιχεία του εξεταζόμενου είναι άγνωστα στους βαθμολογητές, όπως και η βαθμολογία.

Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε μέσω ΑΣΕΠ και στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 εκδόθηκε η λίστα με τους επιτυχόντες, όπου ο Δημήτρης Μπαλτάκος δεν περιλαμβανόταν, αφού είχε αποτύχει σε ένα εκ των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Αμέσως ο θείος του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης άσκησε ένσταση ζητώντας όχι αναβαθμολόγηση του γραπτού του, αλλά να ακυρωθεί εξ ολοκλήρου ο διαγωνισμός και να συμπεριληφθεί ο ίδιος στη λίστα των επιτυχόντων. Επικαλέστηκε δε πως οι βαθμολογητές δεν είχαν αξιολογήσει το γραπτό του ανά θεματική ενότητα, αλλά γενικά.

Ενώ δεν προβλεπόταν από τον διαγωνισμό, κατ’ εξαίρεση το γραπτό του Δημήτρη Μπαλτάκου στο Διοικητικό Δίκαιο επαναβαθμολογήθηκε κατά θεματική ενότητα, αφού έγινε δεκτή η ένστασή του από την Επιτροπή Εξετάσεων.

Κατά την επαναβαθμολόγηση ο Μπαλτάκος βαθμολογήθηκε ως εξής:

  •  Στο πρώτο θέμα με 01,00 και 00,00 στο πρώτο ερώτημα και 03,00 και 02,00 στο δεύτερο, αντίστοιχα.
  •  Στο δεύτερο με 04,00 και 03,00 και στο τρίτο με 02,00 και 01,00. Αλλά και στην αναβαθμολόγηση το γραπτό του πήρε κάτω από τη βάση, δηλαδή 8.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μπαλτάκος επέμεινε καταλογίζοντας εμπάθεια σε βάρος του από τους βαθμολογητές, οι οποίοι – όπως υποστήριξε – εφάρμοσαν μεροληπτικά αρνητική βαθμολογία για την αξιολόγηση του γραπτού.

«Απίστευτο»

Στον παραπάνω ισχυρισμό απάντησε με έγγραφη αναφορά (13.10.2011) ο ίδιος ο τότε υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Θεόδωρος Φουστάνος, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του Μπαλτάκου «αβάσιμους, απαράδεκτους και αναπόδεικτους»!

Και τότε συνέβη το «απίστευτο αλλά ελληνικό». Στις 18 Οκτωβρίου το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ζητά την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης κατάταξης δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής έτους 2011 και επιπλέον την προσωρινή ένταξη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Δημήτρη Μπαλτάκου.

Μάλιστα η εκτέλεση της άνωθεν απόφασης του Εφετείου κρίθηκε άμεσα εκτελεστέα, εξαιτίας του «εξαιρετικά επείγοντος της υπόθεσης»... Κάτι το οποίο προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του υπαρχηγού του Λιμενικού καθώς επίσης και των επιλαχόντων και άλλων αποτυχόντων του διαγωνισμού, οι οποίοι παρότι είχαν συγκεντρώσει υψηλότερη βαθμολογία από τον αποτυχόντα υιό, έμειναν εκτός!

Για την τεκμηρίωση των ισχυρισμών τους οι διαμαρτυρόμενοι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό επικαλούνταν τις διατάξεις του άρθρου 52 του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για τον διαγωνισμό του Λιμενικού, όπου αναφέρεται ότι «δεν νοείται αναστολή εκτελέσεως πράξεως που έχει ήδη εκτελεσθεί. Δε νοείται αναστολή αρνητικής πράξεως της Διοίκησης, η οποία είναι και η περί κατατάξεως απόφαση του Υπουργού κατά το μέρος που δεν περιελήφθη σε αυτή ο αιτών και πολύ περισσότερο δεν είναι επιτρεπτή η διά της προσωρινής διαταγής δημιουργία νέας καταστάσεως, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί η διαταγή προσωρινής κατάταξης του αιτούντος (δηλαδή του υιού Μπαλτάκου)».

Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν οι ενστάσεις του υπαρχηγού του Λιμενικού και των επιλαχόντων του διαγωνισμού, αλλά προκειμένου να κοπάσουν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν με νέα παράνομη διάταξη εντάχθηκαν και αυτοί προσωρινά στο Σώμα. Φυσικά, γι’ αυτές τις περιπτώσεις στην Ελλάδα ισχύει το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

 πηγη ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου