Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Περί Τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα-ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ..


Του Γ. Γ.

«Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική».

Τα ίδια ακριβώς είπε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικό εκπρόσωπος προπαγάνδας Σ. Κεδίκογλου στην τηλεοπτική εκπομπή του Παπαδάκη. Και καλά αυτός. Είναι όμως εντελώς ανιστόρητη που δεν έχει την παραμικρή σχέση με το μαρξισμό-λενινισμό και την τοποθέτησή του για το εθνικό ζήτημα, η θέση που εκφράζει το όργανο της Κ.Ε του ΚΚΕ.


Εκανα μια αναζήτηση στον «Ριζοσπάστη» μήπως βρω το σκεπτικό που τεκμηριώνει αυτή την αντίληψη. Δεν βρήκα κάτι σχετικό παρά μόνο αναφορές στην συνθήκη της Λοζάνης, η οποία, για να μην ξεχνάμε, ήταν μια ιμπεριαλιστική συνθήκη που υπογράφτηκε τον Ιούλη του 1923, με την οποία οι «μεγάλες δυνάμεις» καθόρισαν τα σύνορα στα Βαλκάνια, μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο και τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Υπήρξαν μαζικοί ξεριζωμοί πληθυσμών, εθνικές καταπιέσεις …
Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Τουρκία μέχρι τον Μάρτη του 1924 ήταν επισήμως όχι «εθνικό» (τουρκικό) αλλά «θρησκευτικό» (μουσουλμανικό) κράτος.
Κι αυτή η συνθήκη έγινε «εργαλείο» στα χέρια των αστικών κυβερνήσεων να καταπιέζουν μειονότητες. Αυτή την συνθήκη επικαλείται και σήμερα η Τουρκία ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχει μειονότητα Κούρδων στο έδαφός της, παρά μόνο «Τούρκοι, κουρδικής καταγωγής» και εξαπολύει διωγμούς σε Κούρδους που παλεύουν για στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.

Κατά την άποψη μου ένα Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα έπρεπε να έχει το παραμικρό πρόβλημα να αναγνωρίσει ότι στην Ελλάδα υπάρχει Τούρκικη και Σλαβομακεδονική μειονότηταΕίναι αστειότητα να κατατάσσεις ένα πληθυσμό με βάση το θρήσκευμα του. Εδώ υπήρξαν αστοί πολιτικοί που για συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες αναγνώρισαν ξεκάθαρα ότι υπάρχει Τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα ο λεγόμενος «εθνάρχης» Κ. Καραμανλής  στη συνάντηση που είχε σαν πρωθυπουργός της Ελλάδας με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ στο Μοντρέ της Ελβετίας, στις 10-11 Μάρτη του 1978, και αναφέρθηκε ρητά στην ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας», στην Ελλάδα.

Και για να επανέλθουμε από κει που ξεκινήσαμε, με την τοποθέτηση του «Ριζοσπάστη». Εστω και ετεροχρονισμένα μπορεί το δημοσιογραφικό όργανο του ΚΚΕ να απαντήσει σε ένα ερώτημα που είχε θέσει το αναπληρωματικό μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ, Μουσταφά Μουσταφά (Μετά την διάσπαση πέρασε στον ΣΥΝ και εκλέχτηκε βουλευτής του). Σε μια συνεδρίαση της Κ.Ε,  που συζητούνταν το σχετικό ζήτημα, έθεσε την ηγεσία του Περισσού το εξής ερώτημα: Εγώ είμαι κομμουνιστής και άθεος. Πώς εσείς με βαφτίζετε μουσουλμάνο;

Φυσικά απάντηση δεν πήρε.

ΠΗΓΗ ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου