Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

ΝΑΤΟ: Καναδέζικα μαχητικά CF-18 στην Ανατολική Ευρώπη…

Έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου CF-18 της καναδέζικης Αεροπορίας έστειλε η κυβέρνηση Χάρπερ στην Ανατολική Ευρώπη, στη δική της συνεισφορά στην έκκληση του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της άμυνας των χωρών-μελών της Συμμαχίας, έναντι του δυνητικού κινδύνου που συνιστά η διένεξη με τη Ρωσία για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Η καναδέζικη κυβέρνηση κάνει λόγο για «παράνομη κατοχή της Ουκρανίας [προφανώς αναφέρεται στην Κριμαία] και τη συνεχιζόμενη επιθετική στρατιωτική πρόκληση». Η ανησυχία της Ατλαντικής Συμμαχίας αφορά κυρίως τις Βαλτικές Δημοκρατίες (Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία), που έχουν ισχυρές ρωσόφωνες μειονότητες αλλά και για την Πολωνία.

Η Δύση ανησυχεί εύσχημα, ότι η Ρωσία ίσως επιχειρήσει να ασκήσει ισχυρή πίεση ώστε να σπείρει την αμφιβολία στον πληθυσμό των χωρών αυτών για τις δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας. Οι χώρες έγιναν δεκτές στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, όταν η Ρωσία βρέθηκε σε απελπιστική οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Τώρα που «συνήλθε», είναι νομοτελειακά βέβαιο ότι θα κάνει τη ζωή δύσκολη στο προβληματικό για πλειάδα λόγων ΝΑΤΟ… ΠΗΓΗ DEFENCE POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου