Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

«Silenced»: Η ιστορία των πληροφοριοδοτών μπροστά στις κάμερες Whistleblowers

«Πόσο μακριά θα έφτανες για να πεις την αλήθεια;» Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει το νέο ντοκιμαντέρ «Silenced» το οποίο ακολουθεί τρεις πληροφοριοδότες της NSA, της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Οι πληροφοριοδότες προσπαθούν να αποκαλύψουν τις σκοτεινές πλευρές του πολέμου της Αμερικής στην τρομοκρατία την ώρα που δέχονται την οργή μιας κυβέρνησης αποφασισμένης να κρατήσει μυστικότητα. Οι τρεις είναι οι Τζεσελυν Ράντακ, πρώην δικηγόρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο πρώην επικεφαλής της NSA, Τόμας Ντρέικ, και ο πρώην αξιωματικός της CIA,Τζόν Κιριακού.


Λίγο πριν από την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Σπιόνεμιλάει στο DemocracyNow! για το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει πόσο μακριά έχει φτάσει η κυβέρνηση για να σωπάσει τους πληροφοριοδότες μέσα από μια εκστρατεία εκφοβισμού και παρενόχλησης.
«Το συγκεκριμένο θέμα μου κίνησε την περιέργεια γιατί τέτοιοι σπάνιοι άνθρωποι, που θα αντισταθούν στην γραμμή της κυβέρνησης να κρατήσει μυστικά από τον λαό και θα βγουν να δώσουν πληροφορίες, είναι πραγματικά άξιοι αναφοράς», ανέφερε.
Συγκεκριμένα ο πρώην αξιωματικός του CIA Τζον Κυριακού στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ δηλώνει πως η απόφαση να μιλήσει δεν ήταν καθόλου εύκολη και πως το να έχει παιδιά και οικογένεια ήταν κάτι το οποίο έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. «Άμα κρινόμουν ένοχος τα παιδιά μου θα έπρεπε να με χάσουν από κοντά τους έως και δώδεκα χρόνια», ανέφερε. Παρόλα αυτά ήταν κάποιες στιγμές που ευχόταν «να έχει κρατήσει το στόμα του κλειστό αλλά και κάποιες στιγμές που απλά ήθελε να βγει στην ταράτσα και να το φωνάξει».
Δείτε στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα: Whistleblowers: Αυτοί που γνώριζαν μυστικά
Ο Τζον Κυριακού αυτή την στιγμή βρίσκεται στην φυλακή με ποινή φυλάκισης 30 μηνών.
«Ο Κυριακού είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των πιέσεων που ασκούνται. Και δεν πρόκειται για ήρωα ή προδότη. Είναι απλοί άνθρωποι που βιαίως ενεπλάκησαν σε μια κατάσταση», εξηγεί ο σκηνοθέτης, που σχολίασε πως. κάνοντας το ντοκιμαντέρ. διαπίστωσε ότι ως πολίτης πως πρέπει να μην αφήνει κλειστά ενδεχόμενα αλλά και να προσπαθήσει για ουσιαστική αλλαγή στην νομοθεσία.

«Ο Νόμος Για Την Κατασκοπεία είναι απόλυτος. Μάλιστα, καθώς είναι αδύνατο να αποδείξεις ότι κάποιος ήταν όντως κατάσκοπος, ο κατηγορούμενος θα σπάσει υπό τις πιέσεις για κάποια άλλη κατηγορία, και υπό τον φόβο των πολλών ετών φυλάκισης για προδοσία», πρόσθεσε. 
http://tvxs.gr/news/kosmos/%C2%ABsilenced%C2%BB-i-istoria-ton-pliroforiodoton-mprosta-stis-kameres

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου