Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Συρία: Τρομακτικές ζημιές σε θησαυρούς της Μααλούλα

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που περιγράφει έκθεση της κυβέρνησης της Συρίας, για τις ζημιές που προκάλεσαν στην ιστορική χριστιανική πόλη οι δυνάμεις των ισλαμιστών που την κατέλαβαν, μέχρι να τους εκδιώξουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Την έκθεση συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας και περιγράφει με κάθε λεπτομέρειες τις καταστροφές, τις οποίες κατέγραψε ομάδα ειδικών που εστάλη με αυτόν τον σκοπό στην πόλη.
Αρκεί να αναφερθεί, ότι οι ιστορικές σπηλιές σκάφτηκαν κυριολεκτικά, προφανώς για την ανεύρεση θησαυρών που θα μπορούσαν να πουληθούν για να κερδίσουν χρήματα οι ισλαμιστές. Επίσης, τα σημεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν και ως οχυρώσεις

Καταστράφηκαν επίσης εκκλησίες, τάφοι, αμύθητης πολιτιστικής αξίας εικόνες και πίνακες. Τα εγκλήματα αυτά διέπραξαν και «επαγγελματίες» που αναζητούσαν κειμήλια για να τα προωθήσουν στη διεθνή αγορά και «ερασιτέχνες», ισλαμιστές μαχητές που είτε ήθελαν… ένα σουβενίρ από το πέρασμά τους είτε κάτι πολύτιμο.
Η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Νούσρα βαρύνεται κυρίως με το έγκλημα. Εν κατακλείδι, καταστράφηκαν και παραδοσιακά σπίτια της Μααλούλα, με τη γενικότερη εικόνα να παραπέμπει σε πολιτιστική τραγωδία…http://www.defence-point.gr/news/?p=101798

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου