Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ιορδανία-ΗΠΑ: Άσκηση με χιλ. πεζοναύτες και κομάντος…

Μπορεί να συμμετέχουν συνολικά 22 χώρες στην άσκηση «Eager Lion» (Πρόθυμος Λέοντας), όμως οι 6.000 από τους συνολικά 12.000 στρατιώτες είναι Αμερικανοί, κάτι που αδιαμφισβήτητα έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία…
Η άσκηση είναι ετήσια και διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από την Ιορδανία και διαρκεί δύο εβδομάδες. Στην άσκηση, οι συμμετέχουσες εναέριες, θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις δοκιμάζονται σε πλειάδα επιχειρησιακών σεναρίων, αμυντικών και επιθετικών.
Τα σενάρια περιλαμβάνουν και «πολιτικώς ορθά», όπως η ανακούφιση δοκιμαζόμενου πληθυσμούκαι γενικότερα αποστολές διάσωσης. Οι αποστολές αυτές βέβαια είναι συμβατές και με την τραγωδία στη γειτονική Συρία, με το κύμα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που έχει δημιουργήσει. Οι Αμερικανοί έχουν φέρει επίλεκτες δυνάμεις πεζοναυτών (22 Εκστρατευτική Μονάδα) και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, μετά το πέρας της συγκεκριμένης άσκησης, οι Αμερικανοί άφησαν στην Ιορδανία ένα απόσπασμα μαχητικών F-16 και πυροβολαρχίες του αντιαεροπορικού – αντιβαλλιστικού συστήματος Patriot, μετά από αίτημα της ιορδανικής κυβέρνησης, που φοβόταν κάποια επιθετική ενέργεια από το καθεστώς Άσαντ.
Οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις αυτές ίσως αποσυρθούν μετά το πέρας της άσκησης. Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, απάντησε σε σχετική ερώτηση, ότι δεν υπάρχουν σχέδια να παραμείνουν δυνάμεις φέτος. Πρόκειται βέβαια για μια διφορούμενη δήλωση, αφού θα μπορούσε να αφορά μόνο τις δυνάμεις που μετέβησαν ad hoc για τη φετινή άσκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου