Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Η αφόρητη δυτική υποκρισία για την αιμοδιψή Μπόκο Χαράμ

Η Μπόκο Χαράμ είναι μια αφρικανική, φανατική ισλαμική οργάνωση. Εδώ και καιρό η οργάνωση καίει και σκοτώνει, κατά προτίμηση χριστιανούς, στη Νιγηρία. Τώρα έγινε παγκοσμίως γνωστή από την απαγωγή 276 μικρών κοριτσιών. Μέχρι η ελληνική κοινή γνώμη την ανακάλυψε.
Του BRENDAN O’NEILL, «Quit your crying, Cameron – you boosted Boko Haram»

ΠΗΓΗ: http://www.spiked-online.com/newsite/article/how-the-wests-war-on-libya-boosted-boko-haram/15009#.U3DTi_ldXvk



Απόδοση κειμένου: Παντελής Καρύκας Σε όλον τον κόσμο γίνονται εκκλήσεις για την απελευθέρωση των απαχθέντων κοριτσιών. Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, μαζί με την αντίστοιχη της Γαλλίας, εμφανίστηκαν με πλακάτ που έγραφαν «Δώστε μας πίσω τα κορίτσια μας». Μέχρι ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα.Είναι να απορεί κανείς που ήταν όλες αυτές οι κυρίες και οι κύριοι το 2011, όταν η δημοκρατία έφτανε στη Λιβύη! Γιατί η δυτική επίθεση κατά της Λιβύης ήταν που ισχυροποίησε τη Μπόκο Χαράμ.

Και δεν μιλάμε ηθικά – μόνο – αλλά κυρίως υλικά, αφού μετά την κατάρρευση του λιβυκού καθεστώτος, χιλιάδες όπλα, είτε του πρώην στρατού του Καντάφι, είτε από αυτά που οι δυτικοί προμήθευσαν στους Λίβυους «μαχητές της ελευθερίας», έφτασαν στα χέρια της οργάνωσης,καθιστώντας την πανίσχυρη, γιατί φυσικά η οργάνωση αυτή δεν υπάρχει ξεκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Συνδέεται άμεσα με αντίστοιχες οργανώσεις στη δυτική Αφρική και κυρίως στο Μάλι και τον Νίγηρα.
Η δυτική επέμβαση στη Λιβύη είχε ως πρώτη, «παράπλευρη», απώλεια, την αποσταθεροποίηση στο Μάλι, όπου χρειάστηκε γαλλική επέμβαση – και λόγω των κοιτασμάτων ουρανίου. Εκεί οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ εξοπλίστηκαν, μέσω Λιβύης και εκπαιδεύτηκαν. Γιατί η δυτική επέμβαση στη Λιβύη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πολύ επιτυχημένη, κρινόμενη εκ του αποτελέσματος. Και ότι η Λιβύη υπήρξε κέντρο διακίνησης οπλισμού προς διάφορες ισλαμικές ομάδες, ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει, χωρίς να προσβάλει τη μνήμη του νεκρού Αμερικανού πρόξενου στη Βεγγάζη.
Η κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι οδήγησε χιλιάδες μαχητές Τουαρέγκ, που χρησιμοποιούσε το καθεστώς, στο Μάλι, με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιηθεί και εκεί η κατάσταση και να καταστεί το βόρειο Μάλι, πλέον, το κέντρο των ισλαμικών ενόπλων ομάδων, με την αλ Κάιντα να κυριαρχεί και στο Μαγκρέμπ. Παρακλάδι της αλ Κάιντα είναι και η Μπόκο Χαράμ, η οποία εξοπλίστηκε με τουλάχιστον 15.000 όπλα που έφτασαν από τη Λιβύη.
Όταν σημειώθηκε η γαλλική επέμβαση στο Μάλι, χιλιάδες άνδρες της Μπόκο Χαράμ πολέμησαν εκεί εναντίον τους. Οι Γάλλοι επικράτησαν, αλλά οι δυνάμεις της Μπόκο Χαράμ δεν καταστράφηκαν.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post, οι ένοπλοι φανατικοί ισλαμιστές, απλώς αναδιπλώθηκαν, στη Νιγηρία, καλύτερα εξοπλισμένοι και περισσότεροι φανατισμένοι, από ποτέ.
Η οργάνωση που ιδρύθηκε ως θρησκευτική κίνηση- σύλλογος, τρόπον τινά, το 2002, άρχισε την ένοπλη δράση της, πολύ δειλά, μόλις το 2009. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια όμως έφτασε να αποτελεί την ισχυρότερη ισλαμική ομάδα της δυτικής Αφρικής, διαθέτοντας πλέον ακόμα και φορητούς αντιαεροπορικούς και αντιαρματικούς πυραύλους.
Η απόκτηση ισχυρού οπλισμού αύξηση την εμπιστοσύνη της οργάνωσης στον εαυτό της και την κατέστησε ακόμα πιο ορμητική και κατά συνέπεια επικίνδυνη. Ήδη από το 2013 η οργάνωση άρχισε να δρα ξανά εκτός των συνόρων της Νιγηρίας, πραγματοποιώντας επιδρομές στο έδαφος του Καμερούν, τη Μπουργκίνα Φάσο και η Δημοκρατία του Νίγηρα, σε μια προσπάθεια εξάπλωσης του «λόγου του Αλλάχ». Ακολούθησαν δεκάδες επιθέσεις σε όλη τη Νιγηρία, που άφησαν πίσω τους, κυριολεκτικά, χιλιάδες νεκρούς. Ως και στην Αλγερία, στην επίθεση κατά του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου, το 2013, μπορεί να ανιχνευτεί πλέον η παρουσία της οργάνωσης.
Έτσι, το δυτικό παίγνιο της «Αραβικής Άνοιξης» στη Λιβύη, για να θεραπεύσει ένα κακό – το καθεστώς Καντάφι – οδήγησε στην ενδυνάμωση του φανατικού, εξτρεμιστικού Ισλάμ, αποσταθεροποιώντας τέσσερις ακόμα χώρες και δημιουργώντας ένα ακόμα μεγαλύτερο κακό, την σημερινή Μπόκο Χαράμ. Η Μπόκο Χαράμ δεν είναι παρά μια ακόμα απόδειξη του τραγικού σχεδιασμού της αμερικανικής και ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων ετών. Και αν στην Αίγυπτο κατάφεραν, για την ώρα, να «μαζέψουν» τα σπασμένα, να δούμε τι θα κάνουν στη δυτική Αφρική.
Τα μικρά κοριτσάκια και όλοι αυτοί οι χιλιάδες νεκροί, που δολοφονήθηκαν από τους φανατισμένους ηλίθιους της Μπόκο Χαράμ, δεν είναι παρά τα θύματα ανόητων που νομίζουν ότι μπορούν να μεταβάλουν, κατά το δοκούν, το διεθνές σύστημα, άνευ κόστους.
http://www.defence-point.gr/news/?p=102618

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου