Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΗΠΑ: Παγιδευμένοι στο Αφγανιστάν

image10
Της Ευας Νικοδήμου
«Οι Αμερικανοί έχουν τα ρολόγια αλλά εμείς έχουμε τον χρόνο». Με αυτή τη φράση οι Ταλιμπάν ήθελαν να δείξουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πιθανότητα να κερδίσουν τον πόλεμο που ξεκίνησαν στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2011.
Πράγματι ο χρόνος λειτούργησε σε βάρος των Αμερικανών. Σχεδόν 13 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου η Ουάσινγκτον δεν έχει να δώσει χειροπιαστά αποτελέσματα νίκης στο Αφγανιστάν. Όταν το επιχείρησε πριν από μερικά χρόνια οι αριθμοί έδειξαν ότι οι Αμερικανοί υπέστησαν βαριές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές χωρίς να καταφέρουν να αποκρούσουν τις επιθέσεις των Ταλιμπάν, οι οποίες μειώνονται πάντα τον χειμώνα και την άνοιξη επανέρχονται με την ίδια σφοδρότητα.

Έτσι ο Αμερικανός πρόεδρος πριν από μερικές ημέρες μετά από επίσκεψη – «αστραπή» στα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν φεύγουν ακόμη από τη χώρα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Οι 32.000 Αμερικανοί στρατιώτες που υπάρχουν σήμερα στο Αφγανιστάν θα μειωθούν σε 9.800 από το 2015. Τα Νατοϊκά στρατεύματα-κυρίως Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες- θα δώσουν ακόμη 2.000 με 3.000 άνδρες για τις επιχειρήσεις.

Στα τέλη του 2015 η αμερικανική δύναμη θα μειωθεί στο μισό και έως το τέλος του 2016 θα έχει αποχωρήσει πλήρως με εξαίρεση περίπου ένα προσωπικό 1.000 στρατιωτών που θα παραμείνει για τις ανάγκες της αμερικανικής πρεσβείας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα Ομπάμα.

Με αυτή την ανακοίνωση ο Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε να βρει τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στις πολιτικές εισηγήσεις για την εκπλήρωση των προεκλογικών υποχρεώσεων του και στην έντονη κριτική που του ασκούν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιοδήποτε σχέδιο απόσυρσης στρατευμάτων.

«Είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα σε μία δεκαετία, στην οποία η εξωτερική πολιτική μας ήταν τόσο πολύ εστιασμένη στους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Αυτή ακριβώς η φράση ερμηνεύει και την στρατηγική του Ομπάμα. Φαίνεται ότι επιθυμεί να μείνει στην ιστορία- καθώς το 2016 τελειώνει η δεύτερη και τελευταία θητεία του στον Λευκό Οίκο- ως ο πρόεδρος που τερμάτισε δύο πολέμους.

Επιπλέον επιθυμεί να αναπτύξει περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις στη μάχη κατά της αλ Κάιντα στη Συρία και την βόρεια Αφρική και να ξεκινήσει με τυμπανοκρουσίες το άνοιγμα του στην Ασία, ενώ φέρεται να δέχεται εισηγήσεις να επεκτείνει τα προγράμματα εκπαίδευσης ανταρτών στην Ιορδανία από την CIA με μέλη και του Πενταγώνου. Με έναν ανοιχτό πόλεμο στο Αφγανιστάν αυτά τα σχέδια πήγαιναν περίπατο.

Μετά από την πρώτη θητεία του, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να κατανόησε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να κερδηθεί και αυτό φάνηκε στις δημόσιες δηλώσεις του. «Οι Αμερικανοί έχουν μάθει ότι είναι δυσκολότερο να τελειώσεις πολέμους παρά να τους ξεκινήσεις. Παρόλα αυτά έτσι τελειώνουν οι πόλεμοι στον 21ο αιώνα» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και συνέχισε: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι ένα τέλειο μέρος και δεν είναι ευθύνη της Αμερικής να το κάνει αυτό. Το μέλλον του Αφγανιστάν θα πρέπει να αποφασιστεί από τους Αφγανούς».

Στις 14 Ιουνίου, όμως, οι Αφγανοί θα κληθούν στις κάλπες να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο τους, που θα είναι σίγουρα εκλεκτός των ΗΠΑ. Οι δύο υποψήφιοι που θα διαδεχθούν τον νυν πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος βρίσκεται στα μαχαίρια τους τελευταίους μήνες με τους Αμερικανούς και αρνήθηκε να υπογράψει την παράταση της παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων, θεωρούνται εξαιρετικά φιλοδυτικοί και διαβεβαίωσαν την Ουάσινγκτον ότι θα υπογράψουν την παραμονή των στρατευμάτων σε περίπτωση που εκλεγούν. Ο πρώτος υποψήφιος είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ και αντίπαλος του είναι ο πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ασράφ Γκανί.

Σίγουρα, πάντως, το πισωγύρισμα του Ομπάμα και η απόφαση του να μην συγκρουστεί πιο έντονα με τους στρατιωτικούς και τους Ρεπουμπλικανούς δικαιολογεί την διεθνή κριτική, κυρίως πρώην σοβιετικών αξιωματούχων, οι οποίοι επί 9 χρόνια πολεμούσαν στο Αφγανιστάν και τον προειδοποίησαν ότι οι ΗΠΑ παγιδεύτηκαν για τα καλά σε έναν πόλεμο που δεν θα κερδίσουν ποτέ.

53b6cb5ff87ccaea57d683e6ed63eb44_XL
518b0098b5675-preview-620
2013-05-16t151351z_1749665754_gm1e95g1scd01_rtrmadp_2_afghanistan-attack-thumb-large

lone_1
Afghan police stand near destroyed vehicles as they investigate at the site of an air strike in Ghazni province
 http://www.hitandrun.gr/ipa-pagidevmeni-sto-afganista/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου