Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο με τη Χαμάς


Σε πυρετώδεις ρυθμούς πολεμικής προετοιμασίας βρίσκεται το Ισραήλ με αφορμή την απαγωγή τριών Ισραηλινών αγοριών στη Χεβρώνα, που φέρεται να έκανε η Χαμάς. Σύμφωνα με το DEBKA το βράδυ της Κυριακής, Ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έφοδο σε δύο σπίτια προχωρώντας και σε συλλήψεις 100 ατόμων. Την ίδια μέρα-Κυριακή-"ζεσταίνονταν" και οι έφεδροι του Ισραηλινού Στρατού ενώ αντι-πυραυλικές μονάδες Iron Dome εγκαταστάθηκαν στις πόλεις Ashdod, Beersheba και Rehovot καθώς επίσης και στην Ashkelon, όπου το ίδιο βράδυ (Κυριακή) αναχαιτίστηκαν και δύο ρουκέτες προερχόμενες από την Γάζα.
Ενεργός παίχτης στην νέα πυρετώδη προετοιμασία του Ισραήλ έχει αναδειχθεί και ο καινούριος πρόεδρος της Αιγύπτου, Ελ Σίσι, ο οποίος σφράγισε τα σύνορα με την Γάζα, ενώ αύξησε τις μονάδες του Αιγυπτιακού Στρατού κατά μήκος των Ισραηλινών συνόρων. Επιπρόσθετα προχώρησε στην ανάπτυξη μιας Τ/Θ Ταξιαρχίας στην Τάμπα (Χερσόνησος του Σινά).

Μετά την ανταλλαγή του Γκιλέατ Σαλίτ για χίλιους κρατούμενους της Χαμάς, ο Νετανιάχου πιέζεται ασφυκτικά όχι απλά να μην κάνει τα ίδια λάθη, αλλά και να αποποιηθεί της συμφωνίας (κάτι το οποίο είναι ανούσιο εφόσον η ανταλλαγή αιχμαλώτων προχώρησε κανονικά). Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Νετανιάχου είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια ευρεία σύρραξη από την Δυτική Όχθη μέχρι την Λωρίδα της Γάζας, στην πορεία όμως χρειάζεται-στην κυριολεξία-την συναίνεση της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων, αν θέλει να στηρίζεται στην βοήθεια του Ελ Σίσι, όπως πολύ σωστά σημειώνει το DEBKA. Ο Ελ-Σίσι χρηματοδοτείται από αυτές τις χώρες στον πόλεμο που άνοιξε εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας-η οποία όπως και η Χαμάς είναι Σουνιτικής φύσεως οργάνωση-και αυθαίρετες κινήσεις δεν θα έχουν αίσιο πολιτικό τέλος. Στη συνέχεια ο Νετανιάχου θα πρέπει-τυπικά τουλάχιστον-να πάρει το "OK" από την Ουάσινγκτον, αλλά και εδώ μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές καθότι το 2012 ο Νετανιάχου έκανε το τραγικό λάθος να ακούσει τον Ομπάμα όταν του έλεγε να μην μπει στην Γάζα και να περιμένει, χάνοντας έτσι χρόνο και μένοντας στις αεροπορικές επιδρομές, γεγονότα τα οποία συνετέλεσαν στην ήττα στον τομέα της Πληροφόρησης.

Εντούτοις κατά την γνώμη μας το DEBKA ίσως να μην δίνει την πλήρη εικόνα όταν συσχετίζει την δυνητική δράση των Al Qods στο Ιράκ με μια ενδυνάμωση της Χαμάς. Και αυτό γιατί το Ιράν έχει κόψει τις πολλές επαφές με την Χαμάς, καθότι η τελευταία δεν βοήθησε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στον αιματηρό εμφύλιο που μένεται ακόμα. Συνεπώς, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα ενδέχεται να είναι η Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα ο ίδιος ο Μπάρακ Ομπάμα, με τον οποίο ο Νετανιάχου δεν έχει και την καλύτερη σχέση εντούτοις ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρνει πάντα και τον "παίρνει στο λαιμό του"! Τούτο σημαίνει πως ο Νετανιάχου καλείται να επιδείξει μια καθυστερημένη πολιτική πυγμή, ακόμα και μακριά από τις νουθεσίες της Ουάσιγκτον, καθότι ως έχουν τα πράγματα τώρα, ο Ισραηλινικός πρωθυπουργός θεωρείται μόνον "Σκυλί που γαυγίζει" (His bark is worse than his bite). http://amina-politiki.blogspot.gr/2014/06/blog-post_9442.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου