Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΡΕ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΕΣ, ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ...ΑΘΛΙΟΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ!

ΕΡΩΤΗΜΑ: ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ-ΤΟ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ....

Ουσιοεξαρτήσεις: Μια πραγματική απειλή για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Στις ΕΔ προέχει η διατήρηση και η ενίσχυση της φυσικής κατάστασης, της μαχητικότητας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας του στρατιωτικού προσωπικού με σκοπό την εκπλήρωση της αποστολής τους. Το προσωπικό καλείται να εκτελέσει ένα πλήθος δραστηριοτήτων που ενέχουν υψηλό κίνδυνο τόσο για τους ίδιους όσο και για τα λοιπά μέλη οποιασδήποτε ομάδας τους. Τέτοιες δραστηριότητες είναι η χρήση οπλικών συστημάτων, μεταφορές προσωπικού, μεταφορές βαρέων υλικών και δραστηριότητες που απαιτούν προσαρμογή σε ακραίες καταστάσεις εδάφους και καιρού.

Ως εκ τούτου η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η εξάρτηση ή τοξίκωση (μέθη) από το αλκοόλ είναι μη συμβατές καταστάσεις με το χώρο των ΕΔ. Ωστόσο καθώς αυτός ο χώρος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κοινωνικού συνόλου, συνιστά αποδέκτη του ευρύτερου κοινωνικού προβλήματος της εξάπλωσης-χρήσης ουσιών.
Στο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος της ουσιοεξάρτησης στις ΕΔ, πραγματοποιήθηκαν το 2013 επιμορφωτικά προγράμματα σε προσωπικό των ΕΔ, σε συνεργασία με τα κέντρα πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΕΘΑ-ΥΥ/ΟΚΑΝΑ 2011-2013.
Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η εκπόνηση ενός εγχειριδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται το Υγειονομικό & Νομικό/Διοικητικό Πλαίσιο των ΕΔ για τις Ουσιοεξαρτήσεις, που υπήρξε αντικείμενο μείζονος ενδιαφέροντος για το προσωπικό, κατά τα επιμορφωτικά προγράμματα. Συντάχθηκε από Αξιωματικούς (ΥΙ), (ΥΨ) και Αξιωματικούς (ΣΣΝΣ) της Διεύθυνσης Υγειονομικού και Διεύθυνσης Στρατολογικού-Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων του ΓΕΕΘΑ αντίστοιχα. Επιπλέον παρουσιάζονται και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ουσιοεξαρτήσεων.
Το εγχειρίδιο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να το αναγνώσουν ΕΔΩ
http://www.defence-point.gr/news/?p=105031

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου