Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ιράκ-Συρία: Σύμπραξη Αλ-Κάιντα και ΙΚΙΛ


ImageΟι δύο αντίπαλες εξτρεμιστικές ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις, τοΙσλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) και το Μέτωπο Αλ-Νόσρα, η συριακή πτέρυγα της Αλ-Κάιντα, αποφάσισαν να συμπράξουν στο Αμπου Κάμαλ, τη μεγαλύτερη πόλη της συρο-ιρακινής μεθορίου, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η δήλωση πίστης προς το ΙΚΙΛ έγινε σε μία ατμόσφαιρα έντασης ανάμεσα στην αλ-Κάιντα και τις τοπικές ισλαμιστικές ανταρτικές ομάδες.
Τον Απρίλιο, το Μέτωπο αλ-Νόσρα απώθησε επίθεση του ΙΚΙΛ στην πόλη Αμπού Κάμαλ. Περί τους εκατό σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις αυτές. Στις αρχές του Ιανουαρίου, μπροστά στην ωμότητα και την ηγεμονική διάθεση του ΙΚΙΛ, οι "μετριοπαθείς" ισλαμιστές αντάρτες και το Μέτωπο αν-Νόσρα έστρεψαν τα όπλα τους κατά των πρώην συμμάχων τους στον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, στις ζώνες που τελούν υπό τον έλεγχό τους. 
Οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ ελέγχουν την επαρχία Ράκα, (βόρεια), καθώς και τμήματα των επαρχιών Χασάκα (νοτιοανατολικά) και Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά). Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περί τους 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις αυτές από την αρχή του έτους. Ο αρχηγός της Αλ-Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάαχρι όρισε το Μέτωπο αλ -Νόσρα επίσημη πτέρυγα της Αλ-Κάιντα στη Συρία, αποδοκιμάζοντας το ΙΚΙΛ, που επιθυμούσε να επιβληθεί ως εκπρόσωπος του ισλαμιστικού δικτύου στο Ιράκ και τη Συρία.

Η νέα σύμπραξη επιτρέπει στο ΙΚΙΛ να δρα εκατέρωθεν των συνόρων, από τη στιγμή που ήδη έχει τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος του Αλ-Κάιμ και της ομώνυμης ιρακινής πόλης.

Εν τω μεταξύ ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι ανακοίνωσε σήμερα ότι παραμένει προσηλωμένος στη διαδικασία που προβλέπει ότι η νέα ιρακινή βουλή θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα, για να ασχοληθεί με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, πράγμα που σημαίνει ότι απορρίπτει τις εκκλήσεις για τον σχηματισμό επειγόντως κυβέρνησης εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της καταστροφικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του μετά την αστραπιαία προέλαση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.

"Θα προσέλθουμε στην πρώτη σύνοδο του κοινοβουλίου με αρμονία, ακολουθώντας το συνταγματικό πλαίσιο και προσηλωμένοι στην έκκληση της Ανωτάτης Μαρζάγια και με πίστη στον λαό μας...", είπε ο ιρακινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

"Η έκκληση για σχηματισμό επειγόντως κυβέρνησης εθνικής ενότητας αποτελεί πλήγμα στο Σύνταγμα και την πολιτική διαδικασία", είπε ο Νούρι αλ-Μάλικι, αψηφώντας τις πιέσεις που ασκούνται από τους δυτικούς του συμμάχους να κινητοποιηθεί ανταποκρινόμενος στην έκτακτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα του, αλλά και τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών του Ιράκ, του Μεγάλου Αγιατολάχ Αλι Σιστάνι που ζήτησε τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου