Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Η Μπάλα στην σέντρα...

Αυτό το καλοκαίρι, θα έχει μπάλα, πολλή. Ποδοσφαιρόφιλοι ή μη, για λίγα λεπτά ή για έναν μήνα που θα διαρκέσει η διοργάνωση, όλοι θα δούμε Μουντιάλ. Στη χώρα της σάμπας, του ήλιου και της Copacabana σήμερα ξεκινάει η μεγαλύτερη σε μέγεθος, δημοσιογραφική κάλυψη, τηλεθεασιμότητα και κόστος ποδοσφαιρική διοργάνωση του κόσμου, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Τριάντα δυο ομάδες, επτακόσιοι τριάντα έξι ποδοσφαιριστές, διακόσια ενενήντα χιλιάδες προπωλημένα εισιτήρια και εκατομμύρια τηλεοπτικοί δέκτες, τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ (!!!) που δαπανήθηκαν από την Βραζιλία για την προετοιμασία της διοργάνωσης είναι τα νούμερα που γράφουν μέχρι στιγμής τα κοντέρ του Παγκοσμίου κυπέλου. Και όλα αυτά στο φόντο του επάθλου, του χρυσού Κυπέλλου (18 καρατίων) που μόνο οι νικητές θα μπορέσουν να κρατήσουν στα χέρια τους …
Ένα Κύπελλο που θα πρέπει να θεωρείται επίχρυσο για όσους η αξιοπρέπεια είναι στάση ζωής. Γιατί μέσα του κρύβει πολύ βρωμιά. Γιατί τα φαραωνικά νούμερα για τα οποία οι υπεύθυνοι της βραζιλιάνικης κυβέρνησης και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (FIFA) θα κομπάζουν στα διεθνή ΜΜΕ, υπάρχουν και τα νούμερα της ντροπής. Οι 1.000.000 διαδηλωτές, οι 3.000 συλλήψεις και οι 15 νεκροί στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση και στις εξοντωτικές πολιτικές της . Οι 11 νεκροί σε εργατικά ατυχήματα. Οι προσλήψεις 150.000 αστυνομικών και 20.000 security την στιγμή που κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία. Οι 55.000.000 άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι 18.000.000 αναλφάβητοι. Το 4,5% της παιδικής θνησιμότητας. Οι 2.000 φτωχοδιάβολοι που διώχθηκαν από τις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις που ζούσαν, μετά από επιχειρήσεις εκκένωσης των περιοχών που ζούσαν. 

Γιατί έκαναν το λάθος να «μουτζουρώνουν» την ωραία βιτρίνα. Και αυτό το λάθος, για την κυβέρνηση, την FIFA, τα τηλεοπτικά συμφέροντα, τις ξενοδοχειακές μονάδες, τις εταιρίες στοιχημάτων και την αστυνομία ήταν θανάσιμο.

Ναι, θα δούμε Μουντιάλ. Αλλά το μυαλό μας θα βρίσκεται αλλού. Στον 25χρονο καλλιτέχνη, που δολοφονήθηκε από βραζιλιάνους αστυνομικούς όταν κρύφτηκε σε ένα σχολείο για να γλιτώσει από το μένος τους. Στην εργαζόμενη ενός εργοστασίου που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου επειδή διαδήλωνε για το δικαίωμα κατά των εκκενώσεων των φτωχογειτονιών. Στον εργάτη του Ρίο του οποίου το σώμα του διαμελίστηκε στην άσφαλτο. Σε όλες εκείνες τις στιγμές που καμία οθόνη δεν θα προβάλει, κανένα σχόλιο δεν θα γίνει. Και στις διαδηλώσεις και την καταστολή που θα ξεκινήσουν με το πρώτο σφύριγμα.

Γιατί τελικά, ο «βασιλιάς των σπορ», όσο ο αθλητισμός είναι επαγγελματικός, όσο παραμένει ένα ακόμα εμπορικό προϊόν, όσο το νόμιμο και παράνομο τζογάρισμα αντλούν υπέρογκα ποσά από την εκμετάλλευση του, όσο ΜΜΕ και κυβερνήσεις τον χρησιμοποιούν σαν μέσο αποπροσανατολισμού και ελεγχόμενης εκτόνωσης, όσο μαφίες και υπόκοσμος απλώνουν τα χέρια τους στα πέταλα, θα είναι γυμνός. Επιμένουμε σε ένα άλλο πρότυπο για τον αθλητισμό ως μέσο διασκέδασης, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης της νεολαίας και του λαού, μακριά από εμπορευματικές λογικές. Θεωρούμε τα γήπεδα χώρους κοινωνικής αναπαραγωγής και έκφρασης της νεολαίας και πως δεν χωρούν  σε αυτά φασίστες και χειραγώγηση από παράγοντες και οικονομικά συμφέροντα.




ΑΝΑ.Σ.Α. Ε.Α.Α.Κ| Ανατρεπτική Συλλογικότητα Αριστερών στο Πάντειο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου