Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ορκίστηκε η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση

Την Δευτέρα ορκίστηκε η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κατόπιν της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των δυο αντίπαλων οργανώσεων της Φατάχ και της Χαμάς τον Απρίλιο. 
Η τελετή ορκωμοσίας έγινε στην έδρα του Παλαιστίνιου ΠροέδρουΜαχμούντ Αμπάς, στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμπάς ανέθεσε στον Ραμί Χαμντάλα τη θέση του πρωθυπουργού. Μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν διαφωνίες για τον ποιος πρέπει να οριστεί υπουργός Εξωτερικών. Τρεις υπουργοί, προερχόμενοι από την Λωρίδα της Γάζας, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην τελετή καθώς το Ισραήλ τους αρνήθηκε την άδεια να μετακινηθούν.

«Σήμερα, και αφού ανακοινώσαμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κηρύσσουμε το τέλος του διχασμού που προκάλεσε καταστροφική ζημιά στο σκοπό μας», δήλωσε ο Αμπάς, τονίζοντας πως η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουν λάβει προηγούμενες κυβερνήσεις και τις συμφωνίες που έχει επικυρώσει η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης — προφανώς αναφερόμενος στις μεταβατικές συμφωνίες με το Ισραήλ.
Η Χαμάς κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας αφότου κατέλαβε την περιοχή από τις δυνάμεις της Φάταχ έπειτα από έναν σύντομο εμφύλιο το 2007. Οι προηγούμενες προσπάθειες συμφιλίωσης, στις οποίες μεσολαβητικό ρόλο έπαιζε κυρίως η Αίγυπτος, απέτυχαν. Υπενθυμίζεται ότι καθώς η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση, το State Department είχε σχολιάσει πως βλέπει αρνητικά την συμφωνία όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ. 
Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι σε νέα του συνομιλία με τον Μαχμούντ Αμπάς «εξέφρασε την ανησυχία του για το ρόλο της Χαμάς σε μια τέτοια κυβέρνηση και επέμεινε ότι είναι σημαντικό η νέα κυβέρνηση να απορρίψει τη βία, να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και να σέβεται τις δεσμεύσεις που έχουν υπογραφεί». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου, «ο Πρόεδρος Αμπάς διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών πως η νέα κυβέρνηση θα συμμορφώνεται προς τις αρχές αυτές».

Σήμερα, πάντως, το Ισραήλ πραγματοποίησε δυο αεροπορικές επιθέσεις πάνω από την Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι πρόκειται για αντίποινα σε δυο ρουκέτες που είχαν εκτοξεύσει οι Παλαιστίνιοι. Ο, δε, πρωθυπουργός,Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να μην «σπεύσει» να αναγνωρίσει την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Μάλιστα, είπε ότι όποιος την αναγνωρίσει θα δώσει το μήνυμα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Ο Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε αυτούς τους φόβους αβάσιμους και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα αποτελείται από τεχνοκράτες, θα αναγνωρίσει το Ισραήλ και ότι θα αποκηρύξει τη βία.http://tvxs.gr/news/kosmos/orkizetai-nea-palaistiniaki-kybernisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου