Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ιρακινά μαχητικά F-16 Block 52: Σημαντικές εξελίξεις

Ενώ το πρώτο από τα 36 συνολικά μαχητικά F-16 Block 52 παραδόθηκε πρόσφατα στην Αεροπορία του Ιράκ στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας Lockheed Martin στο Fort Worth, εξίσου σημαντικές εξελίξεις σχετικές με το πρόγραμμα σημειώνονται και στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Balad, που απετέλεσε ένα από τα κύρια ορμητήρια των αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Ιράκ μέχρι την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, η Αεροπορία του Ιράκ με την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ προετοιμάζει τις εγκαταστάσεις για να υποδεχθούν τα πρώτα ιρακινά F-16 Block 52, η άφιξη των οποίων στη μεσανατολική χώρα προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριοτου τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα τα 36 ιρακινά F-16 Block 52 θα παραδοθούν στο σύνολο τους μέχρι το φθινόπωρο του 2017. Παράλληλα συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό και η εκπαίδευση των Ιρακινών ιπταμένων στις ΗΠΑ υπό την ευθύνη της Διοίκησης Αεροπορικής Παιδείας και Εκπαίδευσης (Air Education and Training Command) της Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης στο μαχητικό, κάθε Ιρακινός ιπτάμενος ολοκληρώνει πρόγραμμα πτητικής και θεωρητικής εκπαίδευσης διάρκειας εννέα μηνών, ώστε να μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντα του Νο. 2 σε ζεύγος μαχητικών.
Στη συνέχεια ακολουθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 18 ως μηνών ώστε να μπορεί να αναλάβει επικεφαλής του ζεύγους, ενώ όσοι επιλεγούν ως εκπαιδευτές υπόκεινται σε πρόγραμμα εκπαίδευσης για επιπλέον 18 ως 24 μήνες. Ήδη οκτώ Ιρακινοί ιπτάμενοι έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης ως Νο. 2 του ζεύγους και την παρούσα περίοδο εκπαιδεύονται ως επικεφαλής ζευγών.
Πάντως, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Ιράκ στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η εκπαίδευση των ιπταμένων και του λοιπού προσωπικού υποστήριξης συνεχίζεται, τα ιρακινά F-16 Block 52 θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά στο συντομότερο δυνατό διάστημα.
http://www.defence-point.gr/news/?p=104297

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου