Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Υποβάθμιση Ελλάδας από Fraser στα ενεργειακά: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ;

Η Ελλάδα, παρά τα «θρυλούμενα», βρίσκεται σε κάθετη πτώση αναφορικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον στον ενεργειακό τομέα σύμφωνα με τον Οίκο Fraser, τον πλέον έγκυρο οίκο αξιολόγησης στον συγκεκριμένο τομέα παγκοσμίως. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του οίκου, η χώρα για το 2013, έπεσε από την θέση 93 το 2012 στην θέση 116 το 2013, ενώ το 2009 βρισκόταν στην θέση… 106.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αναφορά του οίκου FRASER, δεν αποτελεί κάποια από τις… πολλές αναλύσεις-εκτιμήσεις στον συγκεκριμένο τομέα αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς η ετήσια ανασκόπηση του συγκεκριμένου οργανισμού αποτελεί το «Ευαγγέλιο» για τους γνώστες του αντικειμένου και τους δυνητικούς επενδυτές στον τομέα της ενέργειας.

Για να αντιληφθούνμε τι σημαίνει η συγκεκριμένη υποβάθμιση, θα πρέπει να θυμήσουμε την ιστορία της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης) που τόσο μας απασχόλησε την περίοδο προ των εκλογών. Όπως λοιπόν ο ΟΟΑΣΑ μας ζητάει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να «ανοίξει» η αγορά, να «σπάσουνε» τα καρτέλ και να μπορέσουμε να έχουμε έναν ανταγωνισμό υπό καλύτερους όρους, άρα και καλύτερη ποιότητα και τιμές, έτσι και ο οίκος Fraser μείωσε την «ενεργειακή πιστοληπτική μας ικανότητα» ακριβώς για τους ίδιους λόγους.
ΚΑΙ η Κύπρος φαίνεται να έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση – μεγαλύτερη από εμάς – αφού από τη θέση 27 για το 2012 βρίσκεται στην θέση 76 το 2013, με μία όμως διαφορά…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου