Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Οι σιίτες ανατρέπουν τον Μάλικι, πτήσεις οπλισμένων Predator

Δύο είναι οι πιο σημαντικές εξελίξεις στο Ιράκ τις τελευταίες ώρες, η μία εντάσσεται στο πολιτικό και η άλλη στο στρατιωτικό επίπεδο.

Ξεκινώντας από την πολιτική εξέλιξη, το σιιτικό μπλοκ στο Ιράκ που αποτελεί την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, δείχνει να έχει αντιληφθεί, ότι κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Νούρι Αλ Μάλικι, δεν είναι εφικτός στόχος και πως κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
Ο Μάλικι κατηγορείται για τη διχαστική πολιτική που ακολούθησε, η οποία και απομάκρυνε τους Κούρδους και τους σουνίτες της χώρας, με αποτέλεσμα ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ίσως αποδειχθεί ότι είναι προσπάθεια καταδικασμένη πριν καν ξεκινήσει.

Οι μεν Κούρδοι αρπάζουν την ευκαιρία να προωθήσουν την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, οι δεσουνίτες δείχνουν να προτιμούν την ISIL και όχι τη σιιτική καταπίεση… Κατά συνέπεια, η λογική λέει, πως η χώρα βαίνει ολοταχώς προς τριχοτόμηση.
Το μεγάλο πρόβλημα πάντως, είναι η απουσία «καθαρών» και γενικότερης αποδοχής υποψηφίων για την πρωθυπουργία, αφού οι διαθέσιμες επιλογές είναι κυρίως ανάμεσα σε πρόσωπα που ήδη έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους υπηρετώντας σε κυβερνητικές θέσεις, μέχρι και τον απατεώνα ή/και πράκτορα Χαλαμπί, για το ποιόν του οποίου έχουμε γράψει ουκ ολίγες φορές (βλ. ενδεικτικά http://www.defence-point.gr/news/?p=105286).
Στη στρατιωτική εξέλιξη τώρα, αφού αναφερθούμε σε πληροφορίες των τελευταίων ωρών, ότι η αντεπίθεση των ιρακινών δυνάμεων στην περιοχή του Τικρίτ, της γενέτειρας του Σαντάμ Χουσεΐν, πηγαίνει καλά. Όπως έγινε γνωστό, οι αμερικανικές δυνάμεις ξεκίνησαν πτήσεις μη επανδρωμένων αεροχημάτων μάχης τύπου Predator, τα οποία είναι οπλισμένα με πυραύλους Hellfire.
Τυπικά, τα αεροχήματα προσφέρουν ασφάλεια και κάλυψη στη δύναμη των 300 στρατιωτικών συμβούλων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν μεταβεί πλέον στη Βαγδάτη. Επί της ουσίας, πραγματοποιούν περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή, με τους χειριστές τους στο έδαφοςέτοιμους να εξουδετερώσουν στόχο της ISIL εάν φανεί να κινείται προς την πρωτεύουσα…
http://www.defence-point.gr/news/?p=105651

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου