Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

«Παιδιά-νύφες»…οι συγκλονιστικές φωτογραφίες της Stephanie Sinclair «Μια φωτογραφία μπορεί να έχει τεράστια δύναμη».

sinclair
Στις χώρες του  λεγόμενου «αναπτυσσόμενου » κόσμου που εμείς οι δυτικοί εκμεταλλευόμαστε με όλους τους δυνατούς τρόπους, ένα στα 3 κορίτσια μπορεί να αναγκαστεί να παντρευτεί μικρό.  

Δυστυχώς σε αυτές τις χώρες (Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Μέση Ανατολή), οι πόλεμοι, η φτώχεια και η εξαθλίωση αναγκάζει πολλές οικογένειες να δώσουν τα κορίτσια τους για παντρειά,  να τα πουλήσουν προκειμένουν να ζήσει η υπόλοιπη οικογένεια. Σε πολλές περιπτώσεις τα κορίτσια  παντρεύονται 5-6 χρονών,  μένουν έγκυες σε ηλικία όπου είναι αφύσικο, και πεθαίνουν αυτές ή τα μωρά τους. Πέρα από αυτό όμως και όσες επιβιώνουν, ζουν ζωές άθλιες, δεν μορφώνονται ποτέ, ζουν χωρίς κανένα δικαίωμα, καμία ελευθερία.
Η Stephanie Sinclair είναι μια βραβευμένη φωτογράφος-φωτορεπόρτερ που έχει καλύψει σημαντικά παγκόσμια θέματα. Μετά την πρώτη της μεγάλη αποστολή στον πόλεμο στο Ιράκ, έζησε κάποια χρόνια στη Μέση Ανατολή και δούλεψε σαν ελεύθερη επαγγελματίας φωτογράφος για μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά. Από το 2003 φωτογραφίζει με συνέπεια τα παιδιά-νύφες.
» Ξεκίνησα το 2003, όταν μου ζητήθηκε  από ένα γυναικείο περιοδικό να καλύψω το θέματης «αυτο-θυσίας» από νεαρές γυναίκες στο Αφγανιστάν.( Γυναίκες και νεαρά κορίτσια που έβαζαν φωτιά στον εαυτό τους για να πεθάνουν με αυτόν τον τρόπο).  Εκεί συνάντησα πολλά κορίτσια που είχαν παντρευτεί παιδιά.  Αν και δεν ήταν αυτός ο λόγος που έβαζαν φωτιά, ήταν ένας κοινός παράγοντας σε πολλές από τις περιπτώσεις.
Πραγματικά πιστεύω σε αυτό το έργο και, επειδή εργάζομαι σε αυτό για περισσότερο από μια δεκαετία έχω δει πολλές αλλαγέςΕίναι απίστευτα ικανοποιητικό όταν βλέπω τις φωτογραφίες μου να φτάνουν στον κόσμο, και πιστεύω ότι μπορούν να επικοινωνήσουν το πρόβλημα και να παίξουν ένα καταλυτικό ρόλο στη λύση του.  Υπάρχει μια παγκόσμια εκστρατεία κατά του ανήλικου γάμου και θέλω να πιστεύω ότι είμαι ένα γρανάζι του τροχούΝομίζω ότι μια φωτογραφία μπορεί να έχει τεράστια δύναμη
sinclair
sinclair1
sinclair2
sinclair3
Child Brides India
sinclair6
sinclair7
sinclair8
sinclair9
sinclair10
sinclair11
sinclair12
sinclair14
sinclair15
 http://www.hitandrun.gr/pedia-nifes-sigklonistikes-fotografies-tis-stephanie-sinclair/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου