Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ο Στρατός του Κοσσυφοπεδίου σκότωσε Σέρβους και πούλησε τα όργανα τους!!

Έρευνα της ΕΕ έχει βρει "σημαντικές ενδείξεις" ότι από τα σώματα δέκα Σέρβων αιχμαλώτων αφαιρέθηκαν όργανα και πουλήθηκαν στη μαύρη αγορά οργάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο 1998-1999. Ωστόσο καθώς αυτή η πρακτική δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη (!!) δεν θα υπάρξει δίκη, είπε ο επικεφαλής της έρευνας Clint Williamson. 

"Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η πρακτική αυτή συνέβη σε περιορισμένη κλίμακα και ότι ένας μικρός αριθμός των ατόμων έχασαν τη ζωή τους με σκοπό την αφαίρεση και την διακίνηση των οργάνων τους," είπε σε δημοσιογράφους. Το πρόβλημα όμως πρόσθεσε είναι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία αυτή τη στιγμή να διωχθούν οι δράστες των εγκλημάτων. 


Η αποκάλυψη ήταν αποτέλεσμα μιας έρευνας 2 1/2 ετών για τις αγριότητες εναντίον Σέρβων, Ρομά και άλλων μειονοτήτων από μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA). 


Η έρευνα υποκινήθηκε από έκθεση του 2011 από το μέλος του Συμβούλιου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι, που κατηγόρησε τους ανώτερους διοικητές του UCK για συμμετοχή στο λαθρεμπόριο οργάνων Σέρβων στη βόρειο Αλβανία και την αφαίρεση των οργάνων τους για πώληση. 



Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, πρώην ηγέτης του UCK, που πήρε στα χέρια του την έκθεση του Μάρτι, είχε απορρίψει τις κατηγορίες σαν μια προσπάθεια να αμαυρωθεί ο αγώνας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για ανεξαρτησία. 



"Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου εκτιμά την ολοκλήρωση των εργασιών του πρέσβη Williamson, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον προσδιορισμό των πιθανών ατομικών ευθυνών και δίνει ένα τέλος στις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον των Κοσσοβάρων", δήλωσε ο Θάτσι. 



Ωστόσο ο Williamson σε πικρό σχόλιο του κατήγγειλε ότι η έρευνα είχε γίνει πολύ δύσκολη λόγω του "κλίματος εκφοβισμού που επιδιώκει να υπονομεύσει οποιεσδήποτε έρευνες εναντίον ατόμων που συνδέονται με τον πρώην Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου." 



Ο Williamson ωστόσο δήλωσε πως η ερευνητική ομάδα θα είναι σε θέση στο μέλλον "να καταθέσει μήνυση εναντίον ορισμένων ανώτατων αξιωματούχων του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" για μια σειρά εγκλημάτων, όπως φόνων, εξαφανίσεων, παράνομης κράτησης σε στρατόπεδα και σεξουαλική βία. 



Χωρίς να κατονομάζει οποιαδήποτε άτομα, ο Williamson είπε ότι "υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η πρακτική αυτή είχε συμβεί" (η τακτική αφαίρεσης οργάνων από ανθρώπους με σκοπό την πώληση τους). Περίπου 400 άνθρωποι, κυρίως Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, εξαφανίστηκαν κοντά στο τέλος του πολέμου.. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου