Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΑΤΟΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟΥ ΜΑΧΗΤΗΣ

ImageΚαι ξαφνικά, όπως σημειώνουν έμπειροι στρατιωτικοί συντάκτες  με πλήρη ...''σιγή ασυρμάτου'' - δηλαδή χωρίς ανακοίνωση - αναχώρησε η ελληνική κανονιοφόρος ''Μαχητής''  από τον  Ναύσταθμο, έφθασε στη Μαύρη Θάλασσα και συμμετέχει ήδη από τις 4 Ιουλίου στην πολυεθνική ναυτική άσκηση BREEZE 2014 που διοργανώνει η Βουλγαρία  και στην οποία συμμετέχουν επίσης πλοία από την  Τουρκία, την Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, την Ρουμανία και την Ιταλία καθώς και μια μόνιμη δύναμη του ΝΑΤΟ για ναρκαλιεία (SNMCG2) με 4 σκάφη διαφόρων χωρών, καθιστώντας την έτσι ουσιαστικά μια ''Συμμαχική'' άσκηση. Η ελληνική συμμετοχή σε παρόμοια άσκηση είχε επαναληφθεί και στο παρελθόν αρκετές φορές, ωστόσο πέρυσι (2013) δεν είχε συμμετάσχει στην εν λόγω άσκηση παρόλο που συμμετείχαν 15 (Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Καναδάς, Γεωργία, Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Λιβύη, Λιθουανία, Κατάρ και ΗΑΕ). Όπως είναι ολοφάνερο φέτος πολλές από τις χώρες που συμμετείχαν πέρυσι απέφυγαν να πάρουν μέρος-λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, την ένταση που επικρατεί μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ αλλά και την έκφραση δυσφορία της Μόσχας για την πραγματοποίηση τέτοιων ασκήσεων στην περιοχή αυτή.

Η ελληνική κυβέρνηση που από την πρώτη στιγμή στήριξε την είσοδο του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στην Ουκρανία, αναγνώρισε την κυβέρνηση της Ουκρανίας με τους ΝΑΖΙ να έχουν αναλάβει κρίσιμα πόστα, αποδέχτηκε την κτηνώδη πολιτική διώξεων κατά της Αριστεράς, των κοινωνικών αγωνιστών και των μειονοτήτων, ενώ στήριξε μαζί με τις ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ τον εμφύλιο πόλεμο που διεξάγει κατά των τμημάτων του πληθυσμού που αντιστέκονται, αναγκαστικά πατά σε δύο βάρκες. Ο ελληνικός αστικός κόσμος επιδιώκει να διατηρήσει τις καλές οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία-π.χ. δεν πρέπει να ανακοπεί το τουριστικό ρεύμα από την Ρωσία λόγω των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας- αλλά αντικειμενικά βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση Πούτιν εξαιτίας των ιδιαίτερων συμφερόντων του και των στρατηγικών του συμμαχιών με την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση, παρά την αναμενόμενη ενόχληση της Ρωσίας από την συγκέντρωση τόσων πλοίων του ΝΑΤΟ εκεί,  έσπευσε  μεν να στείλει μια κανονιοφόρο υποβαθμίζοντας την συμμετοχή της  (αντί φρεγάτας που είχε στείλει στο παρελθόν), ωστόσο απέφυγε και αυτή την φορά να το ανακοινώσει, κρατώντας χαμηλούς τόνους. Την συμπεριφορά «του κατεργαράκου», την τακτική της ''ήπιας'' συμμετοχής, τήρησε πρόσφατα και σε δυο άλλες αεροπορικές ασκήσεις στην Βουλγαρία, αποφεύγοντας να βγάλει τα αεροσκάφη που έστειλε στην Μαύρη Θάλασσα. Θυμίζουμε ότι 29/5 με 4/6 διεξήχθη η αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014», εντός του FIR Σόφιας, που ενώνεται με το FIR της Συμφερόπολης, το οποίο καλύπτει Κριμαία και Νοτιοανατολική Ουκρανία. Συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα Βουλγαρία, Ελλάδα, ΗΠΑ και Ρουμανία.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΝΑΤΟΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ-ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Η ναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Sea Breeze 2014» που πραγματοποιείται το διάστημα 4/ με 13/7 στη Μαύρη Θάλασσα απλώνεται στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα και σε διεθνή νερά, σηματοδοτώντας την παραπέρα συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο νότιο υπογάστριο της Ρωσίας, σε μια περιοχή διακύβευμα για το ΝΑΤΟ που ήδη σημαδεύτηκε από την πολεμική σύγκρουση Γεωργίας-Ρωσίας, ενόσω μάλιστα οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για την Ουκρανία, αλλά  και το σύνολο των αντιθέσεων με επίδικο γεωστρατηγικής σημασίας.
Η εν λόγω ΝΑΤΟική άσκηση διεξάγεται κάθε χρόνο, από το 1997. Τα προηγούμενα χρόνια γινόταν με φιλοξενούσα χώρα την Ουκρανία και έδρα την Κριμαία. Με την ενσωμάτωση φέτος της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, η άσκηση μεταφέρθηκε στα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας. Εκτιμάται ότι στην άσκηση μετέχουν περισσότεροι από 1.000 ναύτες και 15 πλοία του βουλγαρικού ΠΝ συν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη. Μετέχουν επίσης τέσσερα πλοία της Μόνιμης Αντιναρκικής Δύναμης του ΝΑΤΟ SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), η οποία παρέχει στο ΝΑΤΟ «συνεχή αντιναρκική ναυτική υποστήριξη», ως«αντιναρκική δύναμη μόνιμα διαθέσιμη στη Μεσόγειο», υπό τον ανώτατο συμμαχικό διοικητή Ευρώπης. Σε «κανονικές συνθήκες» περιλαμβάνει οκτώ ναρκοθηρευτικά - ναρκαλιευτικά και ένα σκάφος υποστήριξης, από διάφορες χώρες της φονικής συμμαχίας.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης άσκησης, στάλθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα τα εξής τέσσερα πλοία από τη δύναμή της: Η ιταλική φρεγάτα «Aviere», το ιταλικό θωρηκτό «Rimini», το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Akcay» και το βρετανικό «Chiddingfold». Μετέχουν επίσης δυο πλοία από τη Ρουμανία (το ναρκαλιευτικό «Alexandru Axente» από 4 ως 12/7 και η φρεγάτα « Regina Maria» από 8 ως 12/7), ένα πλοίο από την Ελλάδα, ένα καταδρομικό των ΗΠΑ και ένα αεροσκάφος αεροναυτικής συνεργασίας επίσης από τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η SNMCMG-2 με το πέρας της άσκησης στα βουλγαρικά ύδατα θα μετακινηθεί βορειότερα, προς Ρουμανία, για πρόσθετες κοινές ασκήσεις με το ρουμανικό ΠΝ.
Σημειωτέον στη Βουλγαρία, για «συνεννοήσεις» με Βούλγαρους επιτελείς, βρέθηκε εκ μέρους της ΝΑΤΟικής Συμμαχικής Ναυτικής Διοίκησης και ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Υποβρυχίων υποναύαρχος Robert Kamensky, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Ενώ αυτή η ανάπτυξη της SNMCMG-2 στη Μαύρη Θάλασσα αντανακλά τις τακτικές δραστηριότητες των ναυτικών δυνάμεών μας, είναι επίσης μέρος ενός ευρύτερου συνόλου των στρατιωτικών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ, στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, για να ενισχύσουν τη συλλογική μας άμυνα και να αποδείξουν την αντοχή της συμμαχικής μας αλληλεγγύης»... Την ίδια στιγμή, από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ITAR-TASS» προκύπτει ως είδηση ότι η κυβέρνηση του Κιέβου ζητά κομμάτι της «Sea Breeze 2014» να γίνει τον Αύγουστο με έδρα την Ουκρανία.
Πρέπει να θυμίσουμε ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Chuck Hagel επισκέφθηκε το καταδρομικό του Ναυτικού των ΗΠΑ Vella Gulf. Το Vella Gulf είναι ίσως το πιο "θανατηφόρο" σκάφος των ΗΠΑ και βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία. «Το Vella Gulf δείχνει την δέσμευση της Αμερικής προς την ασφάλεια στην περιοχή ", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Hagel.  Ο επικεφαλής του Πενταγώνου συναντήθηκε επίσης με τον Ρουμάνο Υπουργό Άμυνας Μιρτσέα Ντούσα, και συμφώνησαν ότι η παρουσία του πλοίου των ΗΠΑ αυξάνει την αίσθηση ασφάλειας στην περιοχή στον απόηχο των ενεργειών της Ρωσίας. Το καταδρομικό βρίσκεται στη ρουμανική πόλη της Constanta. Είναι το τέταρτο πλοίο των ΗΠΑ που πλέει στη Μαύρη Θάλασσα πρόσφατα ως μέρος μιας σειράς στρατιωτικών κινήσεων από τις ΗΠΑ σχεδιασμένες για την καθησύχαση των ευρωπαίων συμμάχων.
Στο ίδιο πλαίσιο οι  ΗΠΑ έστειλαν το αντιτορπιλικό USS Donald Cook στη Μαύρη Θάλασσα  που είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis και διαθέτει δεκάδες πυραύλους αναχαίτισης SM-3, το οποίο κατέπλευσε πριν από δύο μήνες στην ισπανική βάση Ρότα στο πλαίσιο του σχεδίου αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Επίσης, ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο συγκέντρωσης πληροφοριών, το Dupuy de Lome, ελλιμενίζεται επίσης στην Κονστάντσα.
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου  χαιρέτισε την «αλληλεγγύη» των χωρών του ΝΑΤΟ που ενίσχυσαν την παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα μετά την κρίση στην Ουκρανία, αφού επισκέφθηκε το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook όταν έφτασε στο λιμάνι της Κονστάντσα. «Πρόκειται για μια συμβολική επίσκεψη που μαρτυρά τον σεβασμό μας προς την αντίδραση των συμμάχων του ΝΑΤΟ οι οποίοι ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Μπασέσκου στους δημοσιογράφους. «Η παρουσία του αμερικανικού και του γαλλικού πλοίου δίνουν ένα σημάδι σταθερότητας για την περιοχή και δείχνουν ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυες όταν υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια» άλλων μελών, σχολίασε ο Μπασέσκου. Ο ρουμάνος πρόεδρος υπογράμμισε ότι μόλις το USS Donald Cook ολοκληρώσει την αποστολή του στη Μαύρη Θάλασσα, μια άλλη αμερικανική φρεγάτα θα φτάσει στην Κονστάντσα.
«Θα υπάρχει συνεχής παρουσία (αμερικανικών πλοίων) που έχει στόχο να ενισχύσει το επίπεδο διαλειτουργικότητας με τις ρουμανικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού», επεσήμανε. Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα μιας πιθανής παράταξης στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο ρουμανικό έδαφος, ο Μπασέσκου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, όμως αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Πάντως ο ρουμάνος πρόεδρος σημείωσε ότι το Βουκουρέστι υποστηρίζει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση επέμβασης στην Ουκρανία.
ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Το θερμόμετρο αναβαίνει και η Ρωσία είναι αποφασισμένη να απαντήσει στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ και στην πρόσδεση των χωρών της περιοχής. Ταυτόχρονα  με το ΝΑΤΟ η Ρωσία ξεκίνησε στην Μαύρη Θάλασσα άσκηση με 20 πολεμικά πλοία του στόλου της που σταθμεύουν στην βάση της Σεβαστούπολης στην Κριμαία. Αν και το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι η άσκηση στην Μαύρη Θάλασσα είναι προσχεδιασμένη, αναλυτές αναφέρουν ότι πρόκειται για ''αντίποινα'' κατά της άσκησης και της παρουσίας του ΝΑΤΟ. Η άσκηση της Ρωσίας δεν περιορίζεται μόνο στην ανοιχτή θάλασσα. Λαμβάνουν μέρος χερσαίες δυνάμεις, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς το σενάριο προβλέπει εχθρική αποβατική ενέργεια. Συγκεκριμένα ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, υπό τον ναύαρχο Alexander Vitko, διεξάγει τα γυμνάσιά του με τη συμμετοχή 20 πολεμικών πλοίων και αρκετών ακόμη βοηθητικών σκαφών, περισσότερων από 20 μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικών ελικοπτέρων και προφανώς άλλες μονάδες που συνδέονται επιχειρησιακά με αυτές όπως αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και παράκτιες πυροβολαρχίες...
Επίσης, η Ρωσία θα ενισχύσει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα με νέα υποβρύχια και πολεμικά πλοία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Νέες μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας και πεζοναυτών θα αναπτυχθούν επίσης στις βάσεις του στόλου, μεταξύ τους η Σεβαστούπολη στην Κριμαία. "Νέα υποβρύχια θα ενταχθούν φέτος στο στόλο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και πλοία επιφανείας νέας γενιάς. Όλο αυτό απαιτεί μεγάλη προσοχή από εμάς", δήλωσε ο Σόιγκου στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ο στόλος θα λάβει χρηματοδότηση 86,7 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (2,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων) μέχρι το 2020. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές διαθέτει 40 πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής, θεωρείται εγγυητής των νότιων ρωσικών συνόρων και μια πλατφόρμα προβολής στρατιωτικής ισχύος στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ, ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΜΟ, Ο ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ
Το τελευταίο διάστημα μοιάζει σαν να επαναλαμβάνονται τα δραματικά επεισόδια του Γιουγκοσλαβικού εμφυλίου με την τραγική για τους λαούς ανάδυση του εθνικισμού και την έξαρση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Και τότε όπως και σήμερα μια περιοχή γεωστρατηγικής σημασίας έγινε επίδικο του Μεγαλοιδεατισμού των αστικών τάξεων της περιοχής, του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Και τότε η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ανθρωπιστικές επεμβάσεις που βύθισαν στο αίμα, στην απελπισία και την προσφυγιά.
Επίσης καταγράφεται μια νέα άνθιση του εθνικισμού ενώ παράλληλα εκτινάσσονται οι πολεμικές δαπάνες. Τα πολεμικά οπλοστάσια των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων καταγράφουν μια νέα ένταση του εκσυγχρονισμού και της καταστροφικής τους δυνατότητας, ενώ η πρόσδεση των χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ στο ΝΑΤΟ απαιτεί νέες εξοπλιστικές δαπάνες –με πρόσχημα την ομογενοποίηση των οπλικών συστημάτων και την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής- που μεταφράζεται σε χρυσοφόρα συμβόλαια για τις αμερικανικές και ευρωπαικές πολεμικές βιομηχανίες. Ποιος είπε ότι ο πόλεμος και η καταστροφή δεν αναζωογονεί τον καπιταλισμό!    
Η πρόσφατη εμπειρία της ρωσικής κατάκτησης της Κριμαίας και το άδειασμα των ρωσικών πληθυσμών της Ουκρανίας μας διδάσκει ότι δεν υπάρχει καλός και κακός ιμπεριαλιστής, αλλά αστική πολιτική που εξυπηρετεί συμφέροντα. Και μόνο…
Έξω λοιπόν όλοι οι Ιμπεριαλιστές. Να κλείσουν όλες οι βάσεις και να μπλοκαριστούν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ανάγκη όσο πότε για κοινό εργατικό διεθνιστικό αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση που φέρνει ο καπιταλισμός των Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αλλά και ο εναλλακτικός καπιταλιστικός δρόμος του Πούτιν.
Ταξικό καθήκον των εργαζόμενων στη χώρα μας δεν είναι μόνο να μπλοκάρουν την ελληνική πολεμική συμμετοχή στις εκστρατείες και ασκήσεις των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ, αλλά και να ανατρέψει την κυβέρνηση της άγριας αντεργατικής πολιτικής, του στυγνού κρατικού αυταρχισμού και του πολεμικού τυχοδιωκτισμού. Η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου που στηρίζει τον ουκρανικό στρατό και τις ναζιστικές πολιτοφυλακές να σφάζουν και να βομβαρδίζουν αμάχους σε πόλεις, είναι η ίδια που φτιάχνει τις εθνικιστικές Λέσχες Εφέδρων, που με το σύνολο των μηχανισμών του κράτους διαρκούς έκτακτης ανάγκης του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού –ΜΑΤ, ΣΤΡΑΤΟ, Δικαστές, φασίστες, ΜΜΕ- επιδιώκει τη δουλοποίηση των εργαζομένων, την Απαγόρευση της Οικονομικής και Πολιτικής Πάλης του κόσμου της εργασίας.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου