Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Παλαιστίνη: Ισραηλινό πογκρόμ


«Πήρα το ποδήλατό μου να κάνω μια βόλτα. Όπως πάντα, πέρασα από μία παράκαμψη, κοντά στην είσοδο του Kafr Qassim και στον εποικισμό του Ορανίτ. Τότε δύο αμάξια που ήταν γεμάτα με άντρες σταμάτησαν, μου είπαν ότι είναι η αστυνομία και ότι έπρεπε να μου μιλήσουν» αφηγείται ο Abu Ayadeh αναφορικά στην επίθεση που κατήγγειλε ότι δέχθηκε μερικές ώρες μετά την ανεύρεση των σορών των τριών Ισραηλινών εφήβων-εποίκων, Εγιάλ Γιφρά 19 χρονών, Τζιλάντ Σαάρ και Ναφταλί Φρανκέλ, 16 χρονών και οι δύο, την προηγούμενη Δευτέρα.
«Δέκα άντρες βγήκαν από τα αμάξια και άρχισαν να μου απευθύνουν ρατσιστικά υβριστικά σχόλια για τους Άραβες και να καθυβρίζουν και να καταριούνται τη μητέρα μου και τις αδελφές μου. Τότε μου επιτέθηκαν, με έριξαν στο έδαφος με χτυπούσαν και με μαχαίρωσαν. Όταν έφυγαν συνειδητοποίησα ότι αιμορραγούσα», συνέχισε ο Abu Ayadeh, τον οποίο από το σημείο της επίθεσης τον παρέλαβε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο τοπικό νοσοκομείο. Εκεί παρέμεινε για νοσηλεία ένα 24ωρο. Οι γιατροί διαπίστωσαν πολλαπλές κακώσεις και έφερε και τέσσερις μαχαιριές στο κάτω μέρος του σώματός του, στις οποίες έκαναν ράμματα, ενώ του συνέστησαν να μην πάει στη δουλειά για ένα μήνα εξαιτίας των τραυμάτων του. Την επομένη της εξόδου από το νοσοκομείο, ο Abu Ayadeh πήγε στην κοντινή πόλη Petah Tikvah για να καταγγείλει το περιστατικό στην αστυνομία. Την ισραηλινή αστυνομία, εννοείτε, καθώς το χωριό Kafr Qassim είναι ένα χωριό Αράβων-Ισραηλινών σε ισραηλινό έδαφος ακριβώς στην πράσινη γραμμή που καθορίζει τα κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μάλιστα το Kafr Qassim είναι γνωστό για τη μαζική σφαγή των κατοίκων του από τους ισραηλινούς το 1956, έγκλημα για το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, ζήτησε δημόσια συγνώμη 51 χρόνια αργότερα, το 2007.
Η ισραηλινή αστυνομία, αντί να ακούσει τις καταγγελίες του Ayadeh, τον ανέκρινε, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος. Στο τέλος αφού τον ρώτησαν πολλές φορές εάν οπλοφορεί τον έστειλαν σπίτι λέγοντάς του ότι η υπόθεση αφορά «προσωπικούς λόγους».
Gaza Israel 19
Οι καταγγελίες του Abu Ayadeh δεν είναι «μεμονωμένο περιστατικό». Την ίδια ακριβώς ημέρα της ανεύρεσης των σορών των Ισραηλινών εφήβων, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για επιθέσεις «πράξεις εκδίκησης». Μία εξ αυτών αφορά και τον 9χρονο Mousa Zaloom στη συνοικία Σουαφάτ, της κατεχόμενης ανατολικής Ιερουσαλήμ. Όταν η μητέρα του άκουσε τις φωνές του έτρεξε και είδε να προσπαθούν να στραγγαλίσουν το παιδί της. Όρμησε στους άντρες και αυτοί άρχισαν να την χτυπούν με μανία και σταμάτησαν και έφυγαν τρέχοντας, μόνο όταν περαστικοί έσπευσαν στο σημείο να σώσουν τη μάνα και το παιδί. Η επίθεση έγινε στην ίδια συνοικία όπου κάποιοι, τον πρωί της Τετάρτης απήγαγαν τον 16χρονο Μοχάμεντ Χουσέιν Άμπου Χντέιρ, ο οποίος βρέθηκε μερικές ώρες αργότερα νεκρός σε παρακείμενο δάσος. Ο Παλαιστίνιος γενικός εισαγγελέας, Μοχάμεντ Αλ-Αουέουι ισχυρίστηκε πως τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας στο πτώμα του έφηβου Παλαιστίνιου, δείχνουν ότι το θύμα κάηκε ζωντανό. Επισήμως, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ. συνέχιζε μέχρι αργά χθες, να επιμένει ότι «η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τους δράστες. Η έρευνα κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις»… Ωστόσο οι αντιδράσεις, ακόμη και οι διεθνείς, είναι χιονοστιβάδα και άξαφνα σήμερα η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη έξι υπόπτων. Μετά από τέσσερις ημέρες.
«Οι άνθρωποι που συνελήφθησαν σε σχέση με αυτή την υπόθεση ανήκουν κατά τα φαινόμενα σε μια εβραϊκή εξτρεμιστική οργάνωση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χααρέτζ», έξι πρόσωπα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, για την οποία έχει επιβληθεί λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης. Καμιά άλλη πληροφορία δεν έχει αποκαλυφθεί εξαιτίας της λογοκρισίας αυτής, ωστόσο η αστυνομία ανακοίνωσε την Κυριακή (6/7) για πρώτη φορά πως το έγκλημα αυτό μπορεί να είχε «εθνικιστικά κίνητρα». «Σε ό,τι αφορά το φόνο του εφήβου της Σουαφάτ, προκρίνεται στην έρευνα το σενάριο ενός εγκλήματος με εθνικιστικά κίνητρα», δήλωσε η Λούμπα Σάμρι, εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Ουσιαστικά οι συλλήψεις είναι προϊόν «εξαναγκασμού» καθώς εκτός των αντιδράσεων των Παλαιστινίων, υπάρχει και η διεθνής κατακραυγή από τις αποκαλύψεις του πογκρόμ των Ισραηλινών, στρατού αστυνομίας και δυστυχώς και πολιτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η βρετανική εφημερίδα Telegraph, «βρήκε» στοιχεία και έδωσε τη δημοσιότητα βίντεο από κάμερα παρακολούθησης, τη στιγμή της απαγωγής του 16χρονου Παλαιστίνιου, ενώ ρεπορτάζ του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου, Channel 10, ανέφερε ότι το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την απαγωγή του Άμπου Χντέιρ έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλη απόπειρα απαγωγής.
Ακόμη και οι συλλήψεις των έξι υπόπτων δεν εξασφαλίζουν ότι πραγματικά οι ύποπτοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Ενδεικτικό είναι ότι η οργάνωση Americans for Peace Now έχει καταγράψει εκατοντάδες τέτοιες επιθέσεις στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Μαίου 2014, σημειώνοντας ότι «κλιμακώνονται συνεχώς» ακόμη και εντός της Πράσινης Ζώνης, δηλαδή των συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Όσο για την έρευνα και την απονομή δικαιοσύνης, σύμφωνα με έκθεση της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yesh Din «το 90% των περιπτώσεων των ερευνών για τη βία Ισραηλινών πολιτών εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη έχουν κλείσει χωρίς να υπάρξουν διώξεις εναντίον των υπόπτων».

Εξάλλου, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο ή δεν περιορίζεται μόνο στις «πράξεις αντεκδίκησης» ούτε καν στις επιθέσεις της ισραηλινής αστυνομίας εναντίον των Παλαιστινίων. Ο μιλιταρισμός της ισραηλινής κοινωνίας, ο σφαγιασμός χιλιάδων αμάχων, η διαπαιδαγώγηση σταδιακά εκατομμυρίων Ισραηλινών στρατιωτών στην κτηνώδη συμπεριφορά ενός στρατού κατοχής που κατ’ εξακολούθησιν εγκληματεί, η ψυχολογία άρπαγα ληστή που καλλιεργείται συστηματικά για την αρπαγή της γης των Παλαιστινίων και την επέκταση των εποικισμών έχουν ως αποτέλεσμα τον εκφασισμό της ισραηλινής κοινωνίας. Τέτοια δείγματα είναι οι συνεχείς επιθέσεις «πράξεις αντεκδίκησης», η καμπάνια μίσους στο Facebook, και οι συνεχώς αυξανόμενες επιθέσεις «price tag» (επιθέσεις -«τίμημα»), για τις οποίες νεαροί Εβραίοι εθνικιστές και ακροδεξιοί κατηγορούνται ότι προβαίνουν με βανδαλισμούς τεμενών και άλλων μη εβραϊκών κτιρίων, όπως χριστιανικών ναών και συμβόλων. Στις επιθέσεις αυτές τα συνθήματα που αναγράφονται είναι ορισμένες φορές από μόνα τους ένα όνειδος για τον εβραϊκό λαό, που έχει υποστεί ανά τους αιώνες τόσες διώξεις αλλά και μία γενοκτονία από το Χίτλερ και τους ναζί. Γενοκτονία στους θαλάμους αερίων και στα κρεματόρια, που τώρα οι Ισραηλινοί «βάνδαλοι» προτείνουν για τους Παλαιστίνιους…
Gas_the_arabs_painted_in_Hebron
Στο μεταξύ μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών αστυνομικών. Επεισόδια σημειώθηκαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την Παρασκευή, κατά την κηδεία του έφηβου Παλαιστινίου και το βράδυ επεκτάθηκαν σε πόλεις όπου ζουν αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί και συνεχίζονται σποραδικά σήμερα. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο, σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος τραυματίσθηκε στη Ναμπλούς, έγινε γνωστό από ιατρικό προσωπικό. «Διαδηλώνουμε κατά της υποκίνησης των Ισραηλινών στο μίσος, που ζητούν το θάνατο των Αράβων», εξήγησε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ένας κάτοικος του Καλανσάουε, μιας από τις αραβικές πόλεις του κεντρικού και βορειοανατολικού Ισραήλ, σε μια περιοχή που ονομάζεται το «Τρίγωνο».
Επίσης, η Παλαιστινιακή τηλεόραση έδειξε ένα βίντεο όπου ένας άντρας ξυλοκοπείται αγρίως από μασκοφόρους άντρες της ισραηλινής ασφάλειας στη Σουαφάτ μέχρι που χάνει εντελώς τις αισθήσεις του, για να αποκαλυφθεί τελικά, ότι δεν επρόκειτο για ένα «άνδρα», χωρίς άλλα στοιχεία, αλλά για ένα ακόμη έφηβο. Τον Τάρεκ Αμπου Χντέιρ, 15χρονο Αμερικανό πολίτη και κάτοικο της Τάμπα στην πολιτεία της Φλόριντα, ο οποιος συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές στην Ιερουσαλήμ μετά από βίαιες διαδηλώσεις για τη δολοφονία του ξαδέλφου 16χρονου Αμπου Χντέιρ. Ο έφηβος είχε ταξιδέψει στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για να επισκεφθεί συγγενείς του και, όπως επιβεβαίωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ, βρισκόταν το Σάββατο υπό κράτηση. Σήμερα, ο έφηβος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για εννέα ημέρες στο σπίτι συγγενών του στο Μπέιτ Χανινά. Στο γνωστό μοτίβο η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για το περιστατικό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Μίκι Ρόζενφλεντ, ο Ταρίκ Κντέιρ ήταν αναμέσα σε έξι Παλαιστίνιους που είχαν συλληφθεί στην περιοχή, τρεις εκ των οποίων είχαν στην κατοχή τους μαχαίρια…
Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψακή ανέφερε ότι «μας ανησυχούν βαθύτατα οι αναφορές πως ξυλοκοπήθηκε βάναυσα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση και καταδικάζουμε έντονα κάθε υπερβολική χρήση βίας». «Ζητούμε ταχεία, διαφανή και αξιόπιστη έρευνα και την πλήρη απόδοση ευθυνών για οποιαδήποτε χρήση βίας», τόνισε η εκπρόσωπος. Μία άμεση αντίδραση, που ενέχει το στοιχείο της δυσφορίας τουλάχιστον. Ακόμη και έτσι είναι «σπάνιο δείγμα ευαισθησίας», καθώς η αμερικανική ηγεσία συνήθως κωφεύει σε ανάλογα περιστατικά, ακόμη και εάν αφορούν δικούς της πολίτες. Δείγμα, της μερικής αλλαγής στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης έναντι του Ισραήλ και κυρίως ότι το πογκρόμ πλέον δεν κρύβεται και συνιστά απτό παράδειγμα του εκτροχισμού και του εκφασισμού της ισραηλινής πολιτικής και κοινωνίας.
Στο μεταξύ, οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται. Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, δύο ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν χθες από τη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έπεσαν σε μια αλάνα χωρίς να προκαλέσουν ζημιές. Δεκατέσσερις ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί την Παρασκευή από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ. Μία έπεσε μέσα στο παλαιστινιακό έδαφος ενώ τρεις άλλες αναχαιτίσθηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, σύμφωνα με το στρατό. Σε αντίποινα πραγματοποίησε δέκα αεροπορικές επιδρομές χωρίς να υπάρξουν θύματα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού. Ωστόσο, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, οι σημερινές αεροπορικές επιθέσεις, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες. Στόχοι που δεν είναι προφανέστατα στρατιωτικοί.
Στο μεταξύ, εξαιτίας της θύελλας των αντιδράσεων, αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που κάλεσε την κυβέρνησή του να «μείνει ψύχραιμη», μετά τις πολεμοχαρείς δηλώσεις υπουργών του που ζητούσαν μια στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. «Η εμπειρία έχει δείξει ότι σε στιγμές όπως η τωρινή, πρέπει να ενεργούμε με υπευθυνότητα, να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να απόσχουμε από σκληρές δηλώσεις», τόνισε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, δεσμευόμενος να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας» στο νότιο Ισραήλ…
Η ψυχραιμία και η σύνεση δεν θα επιλύσει το πρόβλημα. Η πολιτική ηγεσία εξαναγκάστηκε να αναδιπλωθεί μετά τις αντιδράσεις, αλλά δεν εννοεί να καταλάβει αυτό που έχει καταλάβει τουλάχιστον ο επικεφαλής της Μοσάντ, της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, ο Ταμίρ Πάρντο που φέρεται να έχει δηλώσει ότι «ότι η μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ δεν είναι το Ιράν αλλά η σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους». Ενώ ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του Ισραήλ, της Σιν Μπετ, Γιουβάλ Ντισκίνγράφει με αφορμή τα τελευταία γεγονότα: «Όποιος σκέφτεται ότι η κατάσταση μπορεί να ρίξει νερό στο αυλάκι μακροπρόθεσμα, κάνει λάθος, πολύ μεγάλο λάθος»… «Αυτό που συμβαίνει μπορεί να χειροτερέψει ακόμη και εάν προς στιγμήν η κατάσταση δείχνει πως ηρεμεί»… «Μην ξεγελαστείτε γιατί υπάρχει τεράστια εσωτερική πίεση και θα παραμείνει, ενώ οι καπνοί από τις φωτιές δεν πρόκειται να φύγουν και εάν δεν μάθουμε πως να τις μειώσουμε η κατάσταση θα οδεύει συνεχώς προς το χειρότερο».
Τα δύο ηγετικά στελέχη των ισραηλινών υπηρεσιών δεν αναφέρονται μόνο στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αλλά και η κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλπου συνοδεύτηκε και από την παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Μάρτιν Ίντικ.
http://www.guernicastreet.com/%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B7-%CE%99%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CE%B3%CE%BA%CF%81%CF%8C%CE%BC/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου