Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Νέες κυρώσεις στη Ρωσια ανακοίνωσε ο Ομπάμα


ImageΝέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση ανακοίνωσαν  οι ΗΠΑ, βάζοντας στη “μαύρη λίστα” τρεις τράπεζες και ένα ναυπηγείο.
Η Ουάσινγκτον απαγορεύει στο εξής στους Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, τη θυγατρική της, τη Bank of Moscow και την Russian Agriculture Bank, την τράπεζα που χορηγεί δάνεια σε αγρότες. Έτσι, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις μεγάλες τράπεζες στις οποίες το ρωσικό δημόσιο κατέχει άνω του 50% των μετοχών, εκτός από την Sberbank.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείου Οικονομικών, επιβλήθηκαν κυρώσεις και στο ναυπηγείο United Shipbuilging Corp που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη. Οι ΗΠΑ θα παγώσουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος ενώ απαγορεύουν και τις δοσοληψίες μαζί της.
Oι οικονομικές κυρώσεις που ενέκριναν οι πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν μία «ισχυρή προειδοποίηση» προς τη Ρωσία, όμως μπορεί να αρθούν εάν οι ηγέτες της Ρωσίας σταματήσουν να αποσταθεροποιούν την Ουκρανία προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπάι.
«Οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστούν ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται προς τους ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας: η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας ή οποιασδήποτε άλλης γειτονικής χώρας θα έχει τεράστιο κόστος στη ρωσική οικονομία» επιβεβαίωσε ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα απόψε στις Βρυξέλλες.
«Πρόκειται για μια ισχυρή προειδοποίηση» εκτίμησε ο Ρομπάι.

«Η προσάρτηση εδαφών και η εσκεμμένη αποσταθεροποίηση μια γειτονικής χώρας δεν θα γίνουν ανεκτές στην Ευρώπη του 21ου αιώνα» επιβεβαίωσε ο ίδιος.
«Και όταν η βία οδηγεί στον θάνατο σχεδόν 300 αθώων πολιτών που σκοτώθηκαν στο αεροσκάφος που μετέβαιναν από την Ολλανδία με προορισμό τη Μαλαισία, η κατάσταση επιβάλλει μια αποφασιστική απάντηση» εξήγησε ο Ρομπάι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατήγγειλε την κακή πρόθεση των Ρώσων ηγετών.

«Οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στη Νορμανδία και αλλού δεν έχουν τηρηθεί και οι εκκλήσεις μας παρέμειναν νεκρό γράμμα» επισήμανε.
Και «τα όπλα και οι μαχητές συνεχίζουν να ρέουν στην Ουκρανία από τη Ρωσία» τόνισε.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει εντούτοις έτοιμη να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της και να επαναλάβει τις επαφές με τη Ρωσία εφόσον εκείνη δεσμευτεί να συμβάλει δραστικά και χωρίς αμφισημίες στην εύρεση μιας λύσης στην ουκρανική κρίση» καταλήγει ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

 Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει ευρύτερες κυρώσεις στη Ρωσία για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση ήταν “αναπόφευκτη” και πλέον επαφίεται στη Μόσχα να κάνει την επόμενη κίνηση, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.


“Η σημερινή απόφαση ήταν αναπόφευκτη” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γερμανίδα καγκελάριος προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει τη Μόσχα ότι η προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και η συνεχιζόμενη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας δεν ήταν αποδεκτές ενέργειες.
“Πλέον επαφίεται στη ρωσική ηγεσία να αποφασίσει εάν θέλει να προχωρήσει στο δρόμο της αποκλιμάκωσης και της συνεργασίας. Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις μπορεί να αναθεωρηθούν”, συνέχισε η Μέρκελ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται να ληφθούν και νέα, επιπρόσθετα μέτρα.
http://www.onalert.gr/stories/nees-kyroseis-sti-russia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου