Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

12,000 οι ξένοι μαχητές τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

ImageΠερίπου 12.000 ξένοι μαχητές τζιχαντιστές από 50 διαφορετικές χώρες έχουν εισέλθει στη Συρία από την αρχή της εμφύλιας σύγκρουσης εδώ εκεί περισσότερο από τρία χρόνια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας «μικρός αριθμός αμερικανών», ανακοίνωσε την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά δε ότι ο αριθμός των αμερικανών πολιτών που μετέβησαν ή προσπάθησαν να πάνε στη Συρία για να πολεμήσουν είναι περίπου 100 τζιχαντιστές. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ξένοι τζιχαντιστές, ειναι ακόμη πιο επικίνδυνοι απο τους ντόπιους. Όπως αναφέρει η Daily Mail ειναι αλαζώνες, μοχθηροί, και φιλόδοξοι. (Στην παραπάνω φωτο βρετανός τζιχαντιστής σε σχολική φωτογραφία)
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περίπου 12.000 μαχητές στη Συρία από τουλάχιστον 50 χώρες συμπεριλαμβανομένων μερικών αμερικανών που επισκέφτηκαν τη Συρία από την αρχή της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χάρφ. «Δεν μπορούν να είναι όλοι εκεί», είπε η Χάρφ χωρίς να θέλει να δώσει μια ακριβή εικόνα για τον αριθμό των αμερικανών πολιτών που συνεργάζονται μαζί με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΕΙ) ή άλλες υπερ-ριζοσπαστικές ομάδες στη Συρία.
Εντός της αμερικανικής κυβέρνησης πιστεύεται ότι περισσότεροι από 100 αμερικανοί έχουν ταξιδέψει, ή προσπάθησαν να κάνουν το ταξίδι στη Συρία τα τελευταία τρία και πλέον χρόνια. Η Ουάσιγκτον ωστόσο, δεν εντοπίζει οποιοδήποτε οργανωμένο κίνημα για μια πιθανή αμερικανική τζιχάντ, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει δημοσίως στο υψηλότερο επίπεδο τις ανησυχίες τους σχετικά με τους κινδύνους από τους δυτικούς τζιχαντιστές, ειδικά όταν αυτοί θα επιστρέψουν στις χώρες τους.

Στις χώρες αυτες βρίσκονται μεταξύ άλλων η Βρετανία, η Αυστραλία και αρκετές Βαλκανικές χώρες. Στην περιπτωση της Βρετανίας, σύμφωνα με πηγές ο τζιχαντίστης που αποκεφάλισε τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλει ήταν Βρετανός πολίτης. Επιπλέον αξίζει να σημειώσουμε την περίπτωση της Σερβίας. Η σερβική κυβέρνηση κίνησε τις διαδικασίες για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, με σκοπό να αποτρέψει τη συμμετοχή πολιτών της Σερβίας σε ξένους πολέμους. Η μετάβαση τζιχαντιστών στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν, όπως επίσης εθελοντών ή μισθοφόρων στην Ουκρανία αναγκάζει την κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα (διαβάστε εδω το σχετικό αρθρο και δειτε την σοκαριστική φωτο που έγινε η αφορμή για τα μέτρα της Σερβίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου