Ο Abdel-Majed Abdel Bary, 23 ετών, γνωστός με το όνομα «Τζιχάντι Τζον», είναι ο άνθρωπος που αποκεφάλισε τον 40χρονο Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ,σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας.
Την πληροφορία μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, η οποία επικαλείται «ανώτερες πηγές της κυβέρνησης».
Η δράση, ωστόσο, των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, η βαρβαρότητα που επιδεικνύουν, η γενοκτονία των λαών του Ιράκ στην οποία καταφεύγουν, η κατάληψη στρατηγικών πετρελαϊκών περιοχών και η απειλή μεταφοράς του πολέμου στη Δύση, δεν έχουν μόνο θορυβήσει τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες, αλλά οδηγεί σε αναμόρφωση της στρατηγικής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, διαμορφώνοντας νέες συμμαχίες.
Η εφημερίδα Sunday Times, σκιαγραφώντας το πορτρέτο του ανθρώπου που αποκεφάλισε τον Τζέιμς Φόλεϊ, αναφέρουν ότι ο Abdel-Majed Abdel Bary, έφυγε από το πατρικό του σπίτι, αξίας 1.250.000 λιρών, που βρίσκεται σε αριστοκρατικό προάστιο του Λονδίνου, το περασμένο έτος, για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία.
Πρόσφατα είχε αναρτήσει στο twitter φωτογραφία στην οποία απεικονιζόταν ο ίδιος να κρατά ένα κομμένο κεφάλι. Ο πατέρας του, Αντέλ Αμπντούλ Μπάρι, ύποπτος για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2012.
Η στρατολόγηση εξτρεμιστών από τη Δύση, οι οποίοι ασπάζονται στο ισλάμ και πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους έχει αναχθεί τελικά σε ένα επιπλέον πονοκέφαλο για τις υπηρεσίας ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί οι εκατοντάδες μισθοφόροι από την Βοσνία, το Κοσυφοπέδιο, την Βρετανία κ.λπ, εκτιμάται ότι κάλλιστα μπορεί να αποτελέσουν την…μαγιά και να δημιουργήσουν την κατάλληλη υποδομή για την μεταφορά του πολέμου- όπως απειλούν εξάλλου οι τζιχαντιστές της ISIS-, στη δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η γρήγορη εξάπλωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, από την άλλη πλευρά, στο Ιράκ, που οφείλεται κατά κύριους λόγους στην υποστήριξη που είχαν από κύκλους του αμερικανικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος όταν πολεμούσαν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, στον εξοπλισμό τους από τα αποθέματα του στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ στο Ιράκ, στη διάλυση του στρατού της χώρας που ακολούθησε την αποχώρηση των Αμερικανών και το πέρασμα του οπλισμού του στα χέρια τους, στην υποστήριξη που έχουν από τους σουνίτες οι οποίοι είχαν κυρίαρχο ρόλο επί Σαντάμ Σουσείν και στα τραγικά λάθη της κυβέρνησης Ομπάμα, οδηγεί πλέον σε αναδιαμόρφωση της στρατηγικής των χωρών που εμπλέκονται, με τον έναν ή τον άλλο, τρόπο στις συγκρούσεις.
Ήδη, ξεκίνησαν συνομιλίες ανάμεσα στο νέο Ιρακινό πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κ. Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι «το Ιράν και το Ιράκ διατηρούν βαθιά σχέση και η υποστήριξη της δημοκρατίας, της εδαφικής κυριαρχίας και της εθνικής ενότητας είναι πολύ σημαντικές για την ισλαμική δημοκρατία του Ιράν».
Ο κ. Χάιντερ αλ-Αμπάντι, από την πλευρά του, κάλεσε για εθνική ενότητα απέναντι στη «βάρβαρη» καμπάνια των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα και υπογράμμισε τους κινδύνους από τη δράση τους.
Στη Βρετανία, στη σκιά της απόφασης του Αμερικανικού Πενταγώνου η αεροπορία των ΗΠΑ να βομβαρδίσει στόχους των τζιχαντιστών και στο έδαφος της Συρίας, πληθαίνουν οι φωνές για συνεργασία με το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ για την αντιμετώπιση του κινδύνου του Ισλαμικού Κράτους. Κι αυτό παρότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Φίλιπ Χάμοντ δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της απειλής είναι η συνεργασία με την ιρακινή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι αμφότεροι Δύση και Άσαντ πολεμούν κατά των τζιχαντιστών δεν καθιστά σύμμαχο τον Σύρο δικτάτορα.
«Ιστορικό» χαρακτηρίζεται και το γεγονός του εξοπλισμού των Κούρδων με οπλικά συστήματα από τις χώρες της Δύσης, όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, που αναδεικνύονται σε βασική στρατιωτική δύναμη για την αναχαίτιση του Ισλαμικού Κράτους Στην πράξη, οι Αμερικανοί βομβαρδίζοντας τους τζιχαντιστές λειτουργούν πλέον σαν αεροπορία των «Πεσμεργκά».
Οι εξελίξεις γύρω από την επέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους επαναφέρουν στο προσκήνιο και τα σενάρια για επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Ηδη, στη Γερμανία διατηρούν επιφυλάξεις ότι ο εξοπλισμός των Κούρδων για να αναχαιτίσουν τους ισλαμιστές, μπορεί αύριο να χρησιμοποιηθεί σε έναν καινούργιο πόλεμο, αυτή τη φορά με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, με διακίβευμα την απόσχιση του Κουρδιστάν. Η κατάληψη του Κιρκούκ, βασικού πετρελαϊκού κόμβου του βορείου Ιράκ από τους Πεσμεργκά, με αφορμή τη διάλυση του ιρακινού στρατού απέναντι στους τζιχαντιστές, ενίσχυσε αυτούς τους φόβους. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος των Κούρδων κ. Μασούντ Μπαρζανί, εξήγγειλε δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, ενώ επιταχύνονται οι απευθείας εξαγωγές πετρελαίου από την περιοχή σε τρίτες χώρες, μέσω Τουρκίας.
http://www.hitandrun.gr/o-abdel-majed-abdel-bary-gnostos-os-tzichanti-tzon-apokefalise-ton-amerikano-dimosiografo/#.U_oceOtfI-g.facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου