Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ελάχιστες οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα

Το Ισραήλ απαιτεί τον αφοπλισμό της Χαμάς

Ελάχιστες οι ελπίδες για εκεχειρία στη ΓάζαΜειώνει την αισιοδοξία στη παλαιστινιακή πλευρά η αδιάλλακτη στάση του Ισραήλ. λίγες ώρες πριν τη λήξη της εκεχειρίας στη Γάζα.
Η τελευταία εκεχειρία που ήταν πενταήμερη λήγει κατά τις βραδινές ώρες σήμερα.
Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που συνεχίζονται στο Κάιρο, υπό την δήθεν μεσολάβηση της Αιγύπτου, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, εξαιτίας της εμμονής του Ισραήλ να μην άρει τον αποκλεισμό της Γάζας.
Οι Αιγύπτιοι δήθεν μεσολαβητές από την άλλη, σαν να διαβάζουνε ένα κείμενο στα εβραϊκά, δεν διατυπώνουν καμία πρόταση σε ότι αφορά την άρση του αποκλεισμού.
Άλλη μια προϋπόθεση του Ισραήλ είναι να εγκαταλείψει τα όπλα η Χαμάς.

Και όχι μόνο οι Ισραηλινοί απαιτούν να μην κατέχει κανένας όπλο στη Γάζα, έστω και αμυντικούς λόγους.
Η ισραηλινή πλευρά παρά το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος», τελευταίο προϊόν της στρατιωτικής τεχνολογίας, αντιλαμβάνεται ως απειλή και ακόμα και τις σφνετνόνες των Παλαιστινίων.
Η μοναδική προϋπόθεση που θέτει η Χαμάς από την άλλη είναι η άρση του αποκλεισμού.
Η κατοχική κυβέρνηση από την πλευρά της δηλώνει πως το αίτημα αυτό δεν μπορεί αν γίνει ούτε καν θέμα διαπραγμάτευσης.
Ο πρωθυπουργός της κατοχικής κυβέρνησης Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε δηλώσεις που προέβη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό λέγοντας πως αν αρθεί ο αποκλεισμός, η Χαμάς θα κερδίσει θρίαμβο στο τραπέζι.
Εν τω μεταξύ πρέπει να σημειωθεί ότι, μη άρωντας τον αποκλεισμό το Ισραήλ δεν απομακρύνει από το τραπέζι μόνο την παλαιστινιακή πλευρά αλλά και αποκλείει και την πιθανότητα ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία, οι οποίες κόπηκαν με τη υπόθεση του Mavi Marmara.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διατύπωσαν τη στήριξη τους προς τη Χαμάς, στο θεατρικό έργο που ανεβαίνει στη σκηνή στο Κάϊρο.
Στις ισραηλινές επιθέσεις που είχαν συνεχιστεί επί 29 ημέρες με στόχο τη Γάζα είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 2 χιλιάδες Παλαιστίνιοι και είχαν τραυματιστεί περίπου 10 χιλιάδες.
http://www.trt.net.tr/greek/%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%83/2014/08/18/%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BB%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B3%CE%AC%CE%B6%CE%B1-63479#.U_GnpDeQSbM.twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου