"Όσοι πανηγυρίζουν “νικηφόρα” παραβλέπουν το γεγονός ότι καμία πλευρά, ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ δεν πέτυχαν τους στόχους τους κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης και πιο αιματηρής σύγκρουσης στη Γάζα."
Μετάφραση- Επιμέλεια οnalert.gr
πηγή: The Telegraph
Η Χαμάς έκλεισε τον κύκλο σύγκρουσης με το Ισραήλ με θριαμβολογίες. Μόλις η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ, το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα διακήρυξε με εμφατικό τρόπο τη "νίκη" του επί του Ισραήλ.
Καμία πλευρά δεν έχει καταφέρει να πετύχει τους πρωταρχικούς στόχους της: ασφάλεια, για το Ισραήλ, άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, για τους Παλαιστίνιους.
Ωστόσο, αυτά για τα οποία μπορεί να υπερηφανευτεί η Χαμάς είναι επιφανειακά και προβλέψιμα. Μετά τη μεγαλύτερη και πιο αιματηρή σύγκρουση μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ που έγινε ποτέ στη Λωρίδα της Γάζας – με βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις διάρκειας 50 ημερών και πάνω από 2.200 ανθρώπινες απώλειες- στην πραγματικότητα καμία πλευρά δεν έχει καταφέρει να πετύχει τους πρωταρχικούς στόχους της: ασφάλεια, για το Ισραήλ, άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, για τους Παλαιστίνιους.
Στην αποκορύφωση των συγκρούσεων, στις 23 Ιουλίου, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, είχε θέσει τους όρους του. Τότε είχε δηλώσει πως το Ισραήλ έπρεπε να άρει όλους τους περιορισμούς στη ροή αγαθών και στις μετακινήσεις ανθρώπων μέσα και έξω από τη Γάζα πριν η Χαμάς συμφωνήσει σε μία κατάπαυση του πυρός. Επιπλέον το Ισραήλ έπρεπε να επιτρέψει στη Χαμάς να κατασκευάσει ένα νέο λιμάνι και να επαναλειτουργήσει ένα εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο στην λωρίδα της Γάζας.
"Δεν θα δεχτούμε καμία πρωτοβουλία που δεν θα άρει τον αποκλεισμό του λαού μας», είχε πει τότε ο Μεσάαλ. Οποιαδήποτε εκεχειρία που αποτυχαίνει να εκπληρώσει τους όρους μας θα απορριφθεί "σήμερα" και "στο μέλλον".
Ωστόσο, ο Μεσάαλ έχοντας πλέον αποδεχθεί την επ 'αόριστον εκεχειρία, αποτυγχάνει αποδεδειγμένα τις δικές του επιδιώξεις. Σύμφωνα με τους όρους της εκεχειρίας, το Ισραήλ θα χαλαρώσει μόνο τους περιορισμούς στη ροή των ανθρωπιστικών αγαθών και των υλικών ανοικοδόμησης της Γάζας.
Αυτό ισοδυναμεί με άρση του αποκλεισμού; Μάλλον αποτελεί μια επιστροφή στα συμφωνηθέντα μετά την τελευταία σύγκρουση του 2012
Αυτό ισοδυναμεί με άρση του αποκλεισμού; Μάλλον αποτελεί μια επιστροφή στα συμφωνηθέντα μετά την τελευταία σύγκρουση του 2012 – μια συμφωνία που δεν κατάφερε να βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων της Γάζας. Τώρα, όσον αφορά το θέμα του λιμανιού και του αεροδρομίου – κομβικά έργα για την μακροχρόνια βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην περιοχή- απλά η συζήτηση αναβλήθηκε για το μέλλον.
Η Χαμάς θα μπορούσε να είχε αποδεχθεί αυτούς τους όρους εδώ και πολύ καιρό, από τις 15 Ιουλίου, όταν η Αίγυπτος πρότεινε μια αντίστοιχη εκεχειρία με παρόμοιους όρους. Τότε, η Γάζα είχε υποστεί μόλις 8 μέρες βομβαρδισμών και την απώλεια 200 ανθρώπων. Αλλά ο Μεσάαλ και οι συνεργάτες του άφησαν να περάσουν ακόμη 42 ημέρες επιθέσεων και να θρηνήσουν ακόμη 2000 νεκρούς Παλαιστινίους πριν συμφωνήσουν με μια εκεχειρία υπό όρους που είχαν τεθεί εξαρχής.
Η «αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας" σαφώς δεν επιτεύχθηκε
Όσον αφορά το Ισραήλ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις 16 Ιουλίου είχε ορίσει ως πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησής του την «αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας". Αυτό σαφώς δεν επιτεύχθηκε. Μετά από 50 ημέρες ισραηλινών βομβαρδισμών – που διακόπηκαν μόνο με "ανθρωπιστικές" εκεχειρίες – η Χαμάς διατηρεί την επιχειρησιακή ικανότητα να χτυπήσει το γείτονά της.
Μέχρι την τελευταία στιγμή που ξεκίνησε η εκεχειρία την Τρίτη στις 7μμ, μαχητές της Χαμάς εκτόξευαν ρουκέτες στο Ισραήλ. Την τελευταία ημέρα, η Χαμάς εκτόξευσε 120 ρουκέτες και δύο πολίτες σκοτώθηκαν. Αν η Χαμάς μπορούσε να επιφέρει τόσα πλήγματα εκείνην την Τρίτη, τότε θα μπορούσε, θεωρητικά, να κάνει το ίδιο και σήμερα.
Είναι αλήθεια, πως τα αποθέματα ρουκετών της Χαμάς ενδέχεται να έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί και όλα τα τούνελ που διέρχονται κάτω από τα σύνορα του Ισραήλ κατά πάσα πιθανότητα έχουν εξολοκλήρου καταστραφεί. Αλλά οι φυσικές υποδομές αυτού του είδους μπορούν εύκολα να ανακατασκευαστούν.
Με την ολοκλήρωση της τρίτης από το 2008 σύγκρουσης στη Γάζα, η μόνη βασική αλλαγή είναι ότι ακόμη 2.139 Παλαιστίνιοι και 70 Ισραηλινοί κείτονται σήμερα νεκροί.
Μετάφραση- Επιμέλεια οnalert.gr
πηγή: The Telegraph
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου