Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Το ΝΑΤΟ εντείνει τις στρατιωτικές προετοιμασίες κατά της Ρωσίας

Οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές δυνάμεις εντείνουν την αλόγιστη στρατιωτική κλιμάκωση τους κατά της Ρωσίας, επικαλούμενη την κρίση στην Ουκρανία και τη προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία ως πρόσχημα για να αναπτύξει στρατεύματα σε νέες βάσεις σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. 
Εν όψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα στο Κάρντιφ, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen ωμά κατηγόρησε τη Ρωσία για αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας και ότι συμβαίνει εκεί, ενώ απείλησε τη Ρωσία με τον πόλεμο. Σύμφωνα με την Guardian, ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν σε «νέες αναπτύξεις στα σύνορα-ανατολικά της  Ρωσίας, κίνηση που ορισμένοι εκτιμούν να προκαλέσει έντονη αντίδραση από τη Μόσχα." 

Ο Rasmussen εξήγησε, «Εμείς θα υιοθετήσουμε αυτό που ονομάζουμε ένα σχέδιο δράσης για την ετοιμότητα, με στόχο να είναι σε θέση το ΝΑΤΟ να ενεργήσει γρήγορα σε αυτό το εντελώς νέο περιβάλλον ασφάλειας στην Ευρώπη. Έχουμε κάτι που έχει ήδη ζητήσει τη δύναμη αντίδρασης του ΝΑΤΟ, του οποίου σκοπός είναι να είναι σε θέση να αναπτυχθεί γρήγορα αν χρειαστεί. Τώρα είναι η πρόθεσή μας να αναπτύξουμε αυτό που θα αποκαλούσα μια αιχμή του δόρατος στο πλαίσιο αυτής της δύναμης αντίδρασης σε πολύ, πολύ υψηλή ετοιμότητα. "Αυτό θα" περιλαμβάνει την προ-τοποθέτηση των προμηθειών, του εξοπλισμού, την προετοιμασία της υποδομής, βάσεις, έδρα. 
Η κατώτατη γραμμή είναι ότι στο μέλλον θα δούμε μια πιο ορατή παρουσία του ΝΑΤΟ στα ανατολικά. "
Βάσης του ΝΑΤΟ στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας στην πολωνική πόλη του Szczecin είναι πιθανό να είναι το κομβικό σημείο για τις νέες αναπτύξεις. 
Η απόφαση του ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη παραβιάζει κατάφωρα υποσχέσεις πολλών δυτικών αξιωματούχων στην ΕΣΣΔ κατά τη διαδικασία της επανένωσης της Γερμανίας το 1990.  Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ, για παράδειγμα, υποσχέθηκε ότι θα δε υπάρξει "καμία επέκταση στη δικαιοδοσία του ΝΑΤΟ και για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ούτε μια ίντσα προς τα ανατολικά », Δέσμευση προς τους Σοβιετικούς που συμφώνησαν να επιτρέψουν μια επανενωμένη Γερμανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 
Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι δύο πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ θα εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα την επόμενη εβδομάδα. "Δύο πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ  θα φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα στις 3 Σεπτεμβρίου. Είναι το ανέφαντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS Ross και η φρεγάτα Διοικητής Birot των ναυτικών δυνάμεων ε ανώνυμη πηγή στο RIA Novosti πρακτορείο ειδήσεων. 
Για να χρηματοδοτήσει την αντιμετώπισή τους με τη Ρωσία, δυνάμεις του ΝΑΤΟ συζητούν επίσης μια μαζική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μόνο με τη διενέργεια βαθιών κοινωνικών περικοπών ενάντια στην εργατική τάξη. «Από το τέλος του ψυχρού πολέμου που έχουμε ζήσει σε σχετικά καλό καιρό", δήλωσε ο Ράσμουσεν. "Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά αλλαγή του κλίματος. Αυτό απαιτεί περισσότερες επενδύσεις. Οι πολιτικοί προσπάθησαν να μαζέψουν το μέρισμα ειρήνης μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Αυτό είναι κατανοητό. Αλλά τώρα είμαστε σε μια εντελώς νέα κατάσταση της ασφάλειας".
Ο πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Sir Richard Shirreff είπε, επίσης, ότι τα ευρωπαϊκά έθνη έπρεπε να βάλουν "τα χέρια στις τσέπες τους να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την άμυνα." Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το "πλαίσιο ασφαλείας" στην Ευρώπη είχε αλλάξει ως αποτέλεσμα της προσάρτησης της Ρωσίας από το νότια χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το Μάρτιο. 
Η φιλοπόλεμη προπαγάνδα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στέκεται πραγματικότητα στο κεφάλι του. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι το ΝΑΤΟ που ξεσήκωσε σύγκρουση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας τη φασιστική ηγεσία πραξικόπημα που ανέτρεψε φιλο-Ρώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς το Φεβρουάριο. Ο στόχος των ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της είναι να μετατρέψει την Ουκρανία σε μια προκεχωρημένη βάση λειτουργίας, απειλώντας με πόλεμο με τη Ρωσία, μια οπλισμένη με πυρηνικά ενέργειας. 
Σε μια εξαιρετικά απερίσκεπτη κίνηση, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται ανεπίσημα αλλά αποτελεσματικά να φέρει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας την ως μια δύναμη μεσολάβησης για να απειλήσει τη Ρωσία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko θα είναι ο μοναδικός μη-ΝΑΤΟ αρχηγός του κράτους παρακολουθούν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την Guardian, «είναι τέσσερα κεφάλαια εμπιστοσύνης» που θα συσταθεί για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής υλικοτεχνικής υποστήριξης, τη διοίκηση και τον έλεγχο των δομών της Ουκρανίας, και άμυνες στον κυβερνοχώρο, και να πληρώσει την  ανασύνταξη των ενόπλων δυνάμεων." 
Ο Rasmussen είπε, "Είναι πραγματικά αυτό που θα αποφασίσετε να κάνετε κατά τη σύνοδο κορυφής, για να τους βοηθήσετε να αναπτύξουν την ικανότητα του τομέα της ασφάλειας, τον εκσυγχρονισμό αυτό." 
Φαίνεται ότι αυτή η πολιτική που ακολουθείται παρά τη σημαντική εσωτερική αντιπολίτευση στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, το οποίο σπάνια αναφέρεται στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και ποτέ σε λεπτομέρειες. 
Παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις υποστηρίζουν το φασιστικό πραξικόπημα στο Κίεβο, μερικές φέρεται να αντιταχθούν στη δημιουργία μόνιμων βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη, φοβούμενοι αυτό θα βλάψει τους οικονομικούς δεσμούς της Ευρώπης με τη Ρωσία. Σύμφωνα με την Guardian, "The French, Ιταλοί και οι Ισπανοί είναι αντίθετοι, ενώ οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί υποστηρίζουν τις απαιτήσεις της Ανατολικής Ευρώπης. Οι Γερμανοί, είπε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, κάθονταν στο φράκτη, επιφυλακτικοί προκαλώντας τη Ρωσία. "
Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, λαμβάνει μια προσαρμοστική θέση απέναντι στις δυτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ουσιαστικά αναγνωρίζει στη Δυτική Ουκρανία καθεστώς μαριονέτας στο Κίεβο, κρατώντας άμεσες διαπραγματεύσεις με αυτό. 
Την Τρίτη, Poroshenko και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν συνομιλίες στο Μινσκ μετά και οι δύο παρευρέθηκαν σε μια συνάντηση μεταξύ της Ρωσικής ηγεσίας της Ευρασίας Τελωνειακής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας. Αν και έχει αναφερθεί ότι και οι δύο χώρες εργάζονται για ένα σχέδιο ειρήνης, καμία συμφωνία δεν βγήκε από τη σύνοδο κορυφής. 
Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες κατά τη σύνοδο κορυφής ήταν «σκληρή», αλλά απέφυγε λέγοντας ότι είχαν αποτύχει. Είπε, «Δυστυχώς, η κατάσταση εκεί [στην Ουκρανία] έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε, ελλείψει των συμφωνιών, κατ 'αρχήν, οποιαδήποτε μέτρα ή τις τεχνικές συμφωνίες δεν πρόκειται να οδηγήσει σε διευθέτηση." 
Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση της Ουκρανίας να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, δεδομένου ότι υπονομεύει τα ρωσικά συμφέροντα. Η Ουκρανία έχει οριστεί να επικυρώσουν τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ τον επόμενο μήνα. 
Ο Πούτιν δήλωσε, "Δεν είναι όλα τα επιχειρήματά μας είναι αποδεκτά από τους συναδέλφους μας, αλλά τουλάχιστον μας ακούσει και έχουμε συμφωνήσει να εντείνουν την ανταλλαγή απόψεων, και να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιες λύσεις», προσθέτοντας ότι η απουσία μιας τελικής συμφωνίας Ρωσία θα πρέπει να "λάβει μέτρα" για να προστατεύσει την οικονομία της. 
Ωστόσο, ο Πούτιν χαρακτήρισε την συνάντηση με Poroshenko "θετική", ενώ Poroshenko αποκάλεσε «πολύ περίπλοκη και δύσκολη." 
Κύριο μέλημα του Πούτιν φαίνεται να είναι να αξιοποιήσει το ρόλο του ως προμηθευτή ενέργειας της ΕΕ , να επιτύχει κάποιου είδους συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές "έχουν επίσης συμφωνήσει ότι η επανέναρξη των συνομιλιών του φυσικού αερίου και της ενέργειας είναι επειγόντως αναγκαία." 
Καθώς το ΝΑΤΟ κλιμακώνει τις στρατιωτικές απειλές της κατά της Ρωσίας, οι συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού που συμμάχησε με φασιστικές παραστρατιωτικές μονάδες συνεχίζονται στην ανατολική Ουκρανία. 
Η περιοχή γύρω από την πόλη της Novoazovsk, στρατηγικά τοποθετημένη σε δρόμους που συνδέουν τη Ρωσία με την Κριμαία, την οποία προσαρτάται από τη Μόσχα το Μάρτιο, έχει έρθει κάτω από τη βαριά απειλή πυροβολικού κατά τις τελευταίες ημέρες. Το Novoazovsk βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα, στον δρόμο που περνά από τη Ρωσία προς τη μεγάλη ουκρανική λιμάνι της Μαριούπολης και δυτικά με την Κριμαία. 
Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία έχουν σκοτώσει πάνω από 2.249 τραυματίες και 6.033, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η πλημμύρα των προσφύγων έχει φτάσει πλέον σε διαστάσεις κρίσης, με 190.000 εσωτερικά εκτοπισμένους Ουκρανούς και 207.000 να αναζητούν καταφύγιο στη Ρωσία. 
Τη Δευτέρα, ένας Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε μια πομπή από τα ρωσικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα που έχουν τεθεί νοτιοανατολική Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 10 Ρώσους στρατιώτες γύρω από το Amvrosiivka, μια πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα. Αργότερα, Μόσχα παραδέχθηκε ότι ήταν Ρώσοι στρατιώτες που περιπολούν τα σύνορα, υποστηρίζοντας ότι πιθανότατα πέρασαν κατά λάθος.
Μετάφραση http://www.wsws.org/en/articles/2014/08/28/nato-a28.html

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου