Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Β. Πούτιν: Συμφωνήσαμε με τον Ποροσένκο για ειρηνική επίλυση της κρίσης Τελεσίγραφο μιάς εβδομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα για την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων

poutin-porosenko
Ο πρέδρος της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν  δήλωσε  ότι συμφώνησε με τον ουκρανό πρόεδρο για «ειρηνική επίλυση» της ουκρανικής κρίσης, επιρρίπτοντας ωστόσο στο Κίεβο την ευθύνηγια την  κλιμάκωσης της συγκρούσης. «Δεν μπορεί να προβλεφθεί τέλος στην κρίση, όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της ουκρανικής πλευράς» δήλωσε.

Μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής ο κ.  Βλ.Πούτιν ανέφερε πως «φτάσαμε σε συμφωνία με τον Πέτρο Ποροσένκο για ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ. Ο ουκρανός πρόεδρος είχε προαναγγείλει οδικό χάρτη για εξομάλυνση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία. Ο Πούτιν σημείωσε την Κυριακή ότι είναι «καίριας σημασίας να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των ανατολικών περιοχών».
Οι δηλώσεις Πούτιν γίνονται μετά το τελεσίγραφο μίας εβδομάδας  που έδωσαν ουσιαστικά οι ηγέτες των 28 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, προκειμένου να αλλάξει τη στάση της στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης. Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, οι ηγέτες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει μέσα σε μία εβδομάδα ένα νέο κατάλογο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
«Οι πάντες γνωρίζουν πολύ καλά πως πρέπει να δράσουμε γρήγορα, δεδομένων των εξελίξεων και της τραγικής απώλειας ζωών κατά τις τελευταίες ημέρες» τόνισε μετά το πέρας της διάσκεψης ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν ΒανΡομπέι
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε πως περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης από την πλευρά της Μόσχας θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση στο σημείο «της μη επιστροφής», όπου θα ήταν αδύνατο να διατηρηθούν ή να αποκατασταθούν οι υφιστάμενες σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Τόνισε όμως ότι είναι παράλογο να υπάρξει νέο είδος Ψυχρού Πολέμου. «Δεν είναι πολύ αργά, αλλά ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα» τόνισε.
Σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου η  κυρία Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως οι προτάσεις θα αποτελούν συνέχεια των οικονομικών κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ορισμένους κλάδους της ρωσικής οικονομίας. Παράλληλα όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, απαντώντας ουσιαστικά στην πρωθυπουργό της Λιθουανίας κυρία Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η οποία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση  να εξοπλίσει την Ουκρανία. Τόνισε μάλιστα πως η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και κατά συνέπεια σε πόλεμο με την Ευρώπη.
http://www.hitandrun.gr/v-poutin-simfonisame-ton-porosenko-gia-iriniki-epilisi-tis-krisis/#.VAOalBmT1YQ.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου