Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Σφοδρές μάχες στη Συρία: Οι τζιχαντιστές έχουν κατακτήσει ένα στρατηγικά σημαντικό αεροδρόμιο

Τίποτε προς το παρόν δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει την τρομοκρατική ορμητικότητα του κινήματος τζιχάντ στην Μέση Ανατολή: η τρομοκρατική πολιτοφυλακή από το αυτοαποκαλούμενο «Χαλιφάτο» έφερε το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τάμπκα της Συρίας υπό την κατοχή της. Στην μεγάλη αυτή στρατιωτική βάση υπάρχουν πολεμικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, άρματα μάχης και πυροβολικό, τα οποία θα μπορούσαν τώρα να έχουν πέσει στα χέρια των μαχητών τζιχαντιστών. Μετά από εβδομάδες σκληρών μαχών η τρομοκρατική ομάδα έχει φέρει υπό τον έλεγχό της το αεροδρόμιο της επαρχίας Ράκα στην βόρεια Συρία. Οι μάχες γύρω από το αεροδρόμιο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια ΜΚΟ με έδρα την Βρετανία που επικαλείται η αγγλόφωνη έκδοση της Al Arabiya News, δεν έχουν κοπάσει.

Με το αεροδρόμιο στα χέρια των ισλαμιστών τζιχαντιστών η Ράκα γίνεται πρώτη επαρχία της χώρας που ελέγχεται στο σύνολό της από το «Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. Το αεροδρόμιο είναι μια από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.
Το στρατιωτικό αεροδρόμιο ήταν το τελευταίο οχυρό στην επαρχία, η οποία πλέον δεν εξακολουθεί να ελέγχεται από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana ανέφε ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα «συγκεντρώθηκαν με επιτυχία», αφού είχαν εγκαταλείψει νωρίτερα το αεροδρόμιο. Να σημειωθεί ότι η βάση ήταν υπό πολιορκία εδώ και περίπου ένα έτος, και για έναν αδιευκρίνιστο λόγο μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση στην Δαμασκό αποφάσισε να αποσυρθεί από την περιοχή.
Στις μάχες γύρω από το αεροδρόμιο φέρεται να έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες κυβερνητικοί στρατιώτες και τζιχαντιστές. Τα κυβερνητικά στρατεύματα είχαν απωθήσει νωρίτερα πολλές επιθέσεις στο αεροδρόμιο, με την χρήση χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων.
Οι εξτρεμιστές του Χαλιφάτου έχουν φέρει πρόσφατα διάφορες στρατιωτικές βάσεις στην επαρχία Ράκα υπό τον έλεγχό τους. Σκότωσαν πολλούς στρατιώτες, πολλούς από τους οποίους έχουν αποκεφαλίσει, έχοντας στη συνέχεια αναρτήσει τα βίντεο στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Στο Ιράκ οι μάχες με τους τζιχαντιστές συνεχίζονται. Ο ιρακινός στρατός προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να απωθήσει μια μεγάλη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στο διυλιστήριο πετρελαίου Μπάιγι βόρεια της Βαγδάτης. Το διυλιστήριο είναι το μεγαλύτερο στο Ιράκ και τα κυβερνητικά στρατεύματα μόλις μετά βίας διατηροπυν ακόμη τον έλεγχο.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις απώλειες του ιρακινού στρατού. Οι εξτρεμιστές επιτίθεται από όλες τις κατευθύνσεις, ανέφερε η ιστοσελίδα ειδήσεων Al-Mada.
Οι εξεγερμένοι προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να φέρουν την εγκατάσταση, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, υπό τον έλεγχό τους. Τον Ιούνιο είχαν καταφέρει να εισέλθουν στο εκτεταμένο συγκρότημα διυλιστηρίων. Μετά από σκληρές μάχες, τα κυβερνητικά στρατεύματα κατάφεραν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από τις εγκαταστάσεις.

Το διυλιστήριο παράγει μέχρι και το ήμισυ των προϊόντων πετρελαίου του Ιράκ. Στο βορρά η παραγωγή πετρελαίου έχει επίσης πληγεί από τη σύγκρουση, ενώ μόνο στα νότια της χώρας η παραγωγή συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό ανενόχλητη.
http://www.fox2magazine.net/%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/9134-%CE%A3%CF%86%CE%BF%CE%B4%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%A3%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%9F%CE%B9-%CF%84%CE%B6%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BF.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου