Η Ουκρανία, η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης με την κληρονομιά τεραστίων αποθεμάτων όπλων, σήμερα έχει ξεμείνει από αεροσκάφη, ελικόπτερα και άρματα μάχης. Οι στρατιωτικές αποθήκες σχεδόν άδειες, οι απώλειες στα πεδία μαχών της ανατολικής Ουκρανίας - μεγάλες. Τώρα, το Κίεβο απαιτεί από τις χώρες της Δύσης, όχι μόνο οικονομική, αλλά και άμεση στρατιωτική βοήθεια. Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες αναφορές ορισμένων, κάπως παράξενων, παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία από την Κροατία ή την Ουγγαρία, η Δύση δεν είναι πρόθυμη να προμηθεύσει την Ουκρανία με κάτι πιο επικίνδυνο από ό, τι αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη και σκηνές.
Οι εκκλήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών του Κιέβου προς τη Δύση με το αίτημα για την παροχή άμεσης στρατιωτικής έχουν πέσει μέχρι σήμερα στο κενό, παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν παροτρύνει επιμέρους χώρες να επιλέξουν τη δική τους μορφή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Οι «παλιοί» Ευρωπαίοι παρουσιάζονται εντελώς απρόθυμοι, οι «νέοι» Ευρωπαίοι προτιμούν επίσημα να παραμένουν σιωπηλοί, αν και σε αυτούς ακριβώς έχει εναποθέσει τις τελευταίες του ελπίδες το Κίεβο.
Υπάρχει μέχρι σήμερα τεκμηριωμένη χρήση εκ μέρους των ουκρανικών στρατευμάτων πυρομαχικών από παλιά αποθέματα της Πολωνίας. Υπάρχουν εικασίες για προμήθειες στην Ουκρανία πυρομαχικών από παλιά αποθέματα της Βουλγαρίας. Η ποιότητα όλων αυτών, όπως για παράδειγμα τα πυρομαχικά από την αρχαία αποθέματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας, για να το θέσουμε ήπια, δεν είναι πολύ καλή (τα βλήματα που προέρχονται από την Βουλγαρία, για παράδειγμα, έχουν την τάση να μην εκρήγονται, αλλά με κάποιο τρόπο να «βιδώνονται» πάνω στην στην άσφαλτο, ή μπροστά από εικονοστάσια σε χώρους προσευχής της ανατολικής Ουκρανίας).
Η Βουλγαρία - ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σε αυτά τα πράγματα, το ίδιο με την Τσεχία - ένας από τους πρώην κορυφαίους Ευρωπαίους κατασκευαστές όπλων - έχουν από καιρό μετατραπεί σταθερά, μαζί με την Ουγγαρία, σε ένα άτυπο κέντρο για το παράνομο εμπόριο όπλων στην παγκόσμια αγορά, και όλη αυτή η αλυσίδα είναι εδώ και χρόνια υπό τον έλεγχο ξένων μυστικών υπηρεσιών και ειδικευμένων οργανισμών.
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν επανειλημμένα επικριθεί για παράνομο εμπόριο όπλων από τα οπλοστάσια που έχουν απομείνει από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η ίδια η Ουκρανία συμπεριφέρθηκε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα - το οποίο τελικά μετά από δύο δεκαετίες είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη εξάντληση των αποθηκευμένων στρατιωτικών πόρων της χώρας. Και τώρα, όπως το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων, των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων έχει πάψει να υφίσταται, το Κίεβο μπορεί μόνο να ελπίζει στην εύνοια τρίτων χωρών για στρατιωτική βοήθεια.
Ως άμεσος καταλύτης για τις φημολογίες σχετικά με την πώληση προς την Ουκρανία όπλων από παλιά αποθέματα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας υπηρετεί εδώ και μερικές μέρες μια παράξενη ιστορία στην Ουγγαρία: Ούγγροι φέρεται να έχουν φωτογραφήσει μια αποστολή αρμάτων μάχης Τ-72, τα οποία κινούνται σιδηροδρομικώς προς την κατεύθυνση της Ουκρανίας. Οι φωτογραφίες ελήφθησαν σε ένα συνοριακό σημείο. Πολύ σύντομα κατέστη σαφές ότι το φορτίο αποτελείται πράγματι από ουγγρικά τεθωρακισμένα, τα οποία το Υπουργείο Άμυνας της Ουγγαρίας πούλησε απολύτως νόμιμα μέσω διαγωνισμού (№ S14N08) σε κάποια εταιρεία με το όνομα Excalibur Defense Kft. Αυτή η εταιρεία φέρεται να έχει την έδρα της στο Székesfehérvár με εγγεγραμμένο κεφάλαιο 500.000 φιορίνια. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι οι ιδρυτές της εταιρείας είναι ιδιώτες της Δημοκρατίας της Τσεχίας.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ουγγαρίας, μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι από την πώληση μιας πρώτης παρτίδας (22 T-72) στην εταιρεία-φάντασμα κέρδισε 40.200.000 φιορίνια, που είναι στην πραγματικότητα η τιμή του σκραπ μετάλλων. Και η η Excalibur είναι να παραλάβει επιπλέον 58 T-72 με κόστος εκατό φορές μικρότερο από ό, τι εκτιμάται για ένα τέτοιο άρμα μάχης.
Στις φωτογραφίες φαίνεται καθαρά ότι τα άρματα μάχης έχουν επισκευαστεί, έχουν ξαναβαφεί - σχεδόν γυαλίζουν. Κατά κάποιο τρόπο η εικόνα δεν συμπίπτει με την αναφορά ενός Τσέχου που φέρεται να εκπροσωπεί την Excalibur ότι τα άρματα μάχης που έχουν αγοραστεί από το Υπουργείο Άμυνας στην Βουδαπέστη, είναι για «διάλυση».
Εκπλήσσει βέεβαια το γεγονός της διαδρομής μέσω της οποίας επιλέχθηκε να μεταφερθούν τα άρματα μάχης από την Ουγγαρία - στην αντίθετη κατεύθυνση από την Τσεχική Δημοκρατία. Το Υπουργείο Άμυνας εξήγησε αυτή τη μεταφορά στο πλαίσιο της αναδιάρθωσης του τομέα της υλικοτεχνικής υποστήριξης, από τη βάση Kalocsa όπου ξεκίνησε το τρένο, μέσω της Nyíregyháza, όπου φωτογραφήθηκε, σε μια άλλη βάση - Nirteleke. Αλλά γιατί η εκ νέου βαφή για κάτι που προορίζεται να γίνει παλιοσίδερα;
Η ίδια εταιρεία κέρδισε και έναν δεύτερο διαγωνισμό του Υπουργείου Άμυνας της Ουγγαρίας για 24 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, ενώ φέρεται να έχει κερδίσει και έναν διαγωνισμό για ελικόπτερα. Και όλα αυτά με τις παραδόσεις να είναι για το τέλος Αυγούστου. Σε αυτή την περίπτωση, από τυπικής απόψεως τα πάντα φαίνεται να είναι μια χαρά. Η προσφορά ανακοινώθηκε εκ των προτέρων, τα ουγγρκικά και τα άλλα ευρωπαϊκά «πρότυπα» φέρεται να τηρήθηκαν κατά τη διαδικασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν υπάρχει τίποτα νέο: η ουγγρική κυβέρνηση, τηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας, δεν είναι διατεθειμένη να προμηθεύσει ανοιχτά την Ουκρανία με βαριά όπλα. Η Βουδαπέστη σκαρφίστηκε μια ιστορία με παλιά και ακατάλληλα άρματα μάχης, τα οποία θα πουλήσει για παλιοσίδερα σε μια εταιρία από την Τσεχία.
Διασκεδαστικό σε αυτή την ιστορία είναι και η παρακάτω μικρή λεπτομέρεια: Η ιστοσελίδα Hidfo.net, στην οποία αναρτήθηκαν ανώνυμα οι φωτογραφίες στον σταθμό Nyíregyháza, ιδρύθηκε το 2012, και το σύνθημα της ιστοσελίδας - Igazság hangja Magyarországban («Η φωνή της αλήθειας στην Ουγγαρία»). Η ιστοσελία αυτή φαίνεται να ανήκει στην ίδια κατηγορία με την αγγλόφωνη ιστοσελίδα Truth in Ukraine, και αυτές μαζί, όπως πολλές άλλες ιστοσελίδες ελέγχονται από ειδικές υπηρεσίες των Ρώσων. Με άλλα λόγια, η ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας κατά πάσα πιθανότητα μέσα από ρωσικά κανάλια, με οτιδήποτε θα μπορούσε να συνεπάγει κάτι τέτοιο.
Μια ρεαλιστική προσπάθεια αξιολόγησης της κατάστασης στην οποία ήταν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, ενέχει τεράστιο βαθμό δυσκολίας. Ακόμη και με βάση τα επίσημα στοιχεία, δεν είναι κάτι τέτοιο δυνατόν, επειδή οι περισσότερες από τις αποθήκες για περισσότερα από είκοσι χρόνια έγιναν επανειλημμένα το αντικείμενο της κλοπής και της χειραγώγησης των ίων των Ουκρανών. Ακόμα και αν στα χαρτιά καταγράφεται ένα άρμα μάχης, στην πραγματικότητα ίσως να μην είναι λειτουρικό, επειδή λείπει μια μπαταρία. Επιπλέον, ο ακριβής υπολογισμός των πραγματικών απωλειών των ουκρανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία είναι στην πραγματικότητα αδύνατος.
Τώρα, όχι μόνο οι ουκρανικές αποθήκες είναι άδειες από υλικό, όπως έχουν λεηλατηθεί τα περασμένα χρόνια, αλλά για όλους αυτούς τους μήνες μπορούμε να υποθέσουμε επί τη βάσει του παρουσιαζόμενου υλικού ότι οι ουκρανικές απώλειες σε υλικό στην ανατολική Ουκρανία είναι τουλάχιστον μεγάλες, ίσως και τρομακτικές. Λογικό είναι να υποθέσουμε ότι ξεκίνησε μια παράνομη ή ημι-νόμιμη «μίσθωση» σε άλλα μέρη του κόσμου. Επιπλέον, από την Αφρική επέστρεψαν στην Ουκρανία όλα τα ελικόπτερα που σταθμεύουν εκεί ως μέρος των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ. Επίσης, μια αντιπροσωπεία Αμερικανικών γερουσιαστών απαιτεί από τους Κροάτες να μεταβιβάσουν τα ελικόπτερά τους στην Ουκρανία, και με την σειρά του το Ζάγκρεμπ θα αποκτήσει μεταχειρισμένα (επτά ή οκτώ χρόνια υπηρεσίας) αμερικανικά ελικόπτερα.
Εάν το περιστατικό αυτής της παράξενης ιστορίας από την Ουγγαρία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ή εάν είναι κατασκεύασματα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ψυχολογικού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστο. Επί τη βάσει του παρουσιαζόμενου υλικού από την Ουγγαρία, η Ρωσία κατηγορεί την Ουγγαρία για κατάφωρες παραβιάσεις, και η υπηρεσία ενημέρωσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας άδραξε την ευκαιρία για το θέμα αυτό, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
■ Τα είδη όπλων από την Ουγγαρία προς το Κίεβο είναι σε άμεση παραβίαση των νομικών υποχρεώσεων της Βουδαπέστης στον τομέα των εξαγωγών συμβατικών όπλων. Η απόφαση του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου 2008 № 2008/944 / ΚΕΠΠΑ της ΕΕ υιοθέτησε μια κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει ενημερωθεί και νομικά κατατάσσεται στις δεσμευτικές διατάξεις του Κώδικα Συμπεριφοράς της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων της 8ης Ιουνίου 1998.
■ Το άρθρο 2 της κοινής θέσης περιλαμβάνει τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία η προμήθεια όπλων θεωρείται απαράδεκτη. Έτσι, το κριτήριο 2 στο άρθρο 2 απαιτεί από τα κράτη της ΕΕ να μη χορηγούν άδεια εξαγωγής, εάν υπάρχει σαφής κίνδυνος ότι τα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή θα χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή. Το κριτήριο 3 λέει ότι τα κράτη μέλη δεν θα χορηγήσουν άδεια για την εξαγωγή των προϊόντων τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένοπλες συγκρούσεις ή να παρατείνουν ή να οξύνουν τις εντάσεις ή συγκρούσεις που υπάρχουν στη χώρα τελικού προορισμού. Το κριτήριο 6 λέει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την εξέταση της προμήθειας όπλων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι προηγούμενες δραστηριότητες της αγοράστριας χώρας όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που αφορούν ιδίως την χρήση της βίας, μεταξύ άλλων στον τομέα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, σε σχέση με διεθνείς και μη διεθνείς συγκρούσεις.
Στην πραγματικότητα όμως, ένας τέτοιος «Κώδικας Δεοντολογίας» είναι ευχάριστο σύνολο λέξεων που θυμίζει λίγο τους ακραίους ειρηνιστές. Δεν αξίζει το χαρτί πάνω στο οποίο είναι τυπωμένο. Το εμπόριο όπλων - είναι μια τέτοια θαυμάσια σφαίρα της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπου υπάρχει πάντα μια επιχείρηση Excalibur - που έχει καταχωρηθεί σε ιδιώτες στις παρυφές της αρχαίας πρωτεύουσας των Ούννων, χωρίς άλλα σημάδια προηγούμενης οικονομικής δραστηριότητας.
H θέση του Κιέβου είναι απελπιστική. Η Ανατολική Ευρώπη ή το ΝΑΤΟ ως σύνολο, δεν αναμένεται να παραδώσουν στην Ουκρανία αυτά τα είδη των όπλων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν καθοριστικά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή που καλείται από τους ρωσόφιλους αυτονομιστές ως «Νέα Ρωσία». Κάτι τέτοιο είναι πολιτικά επικίνδυνο, είναι επίσης ανέφικτο σε μεγάλο μέρος, ίσως και περιττό. Η ίδια η πορεία των εχθροπραξιών δεν παρέχει αυτόματα μια τακτική ανωτερότητα των ουκρανικών στρατευμάτων ακόμη και με την εισαγωγή ορισμένων νέων τύπων όπλων. Οι παραδόσεις στο Κίεβο υποβαθμισμένου εξοπλισμού και πυρομαχικών της παλιάς νομενκλατούρας, μπορεί μόνο να καθυστερήσει για λίγο την πορεία του πολέμου και να αυξήσεις τους θανάτους μεταξύ των αμάχων πολιτών.
http://www.fox2magazine.net/%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/9122-%CE%97-%CE%94%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%B9%CF%89%CF%80%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9A%CE%B9%CE%AD%CE%B2%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου