Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Ευρωπαϊκά όπλα για τους Κούρδους, σύμφωνες ΗΠΑ-ΕΕ

Τους Ευρωπαίους συμμάχους τους κάλεσαν οι ΗΠΑ να ενισχύσουν με όπλα και πυρομαχικά τους Κούρδους του Ιράκ που μάχονται κατά των φανατικών ισλαμιστών του ISIL. Με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ επιχειρούν να διεθνοποιήσουν τον αγώνα κατά των ισλαμιστών.

Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επαφές με πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να ενισχυθούν οι σκληρά πιεζόμενοι Κούρδοι με όπλα και κυρίως πυρομαχικά που στερούνται. Μέχρι τώρα ο καλύτερος σύμμαχος των Κούρδων ήταν το Ισραήλ, το οποίο όμως, λόγω της κρίσης στη Γάζα, αδυνατεί να τους ενισχύσει άμεσα.

Η Γαλλία ανακοίνωσε, πρώτη, ότι θα στείλει οπλισμό στους Κούρδους, «εντός των επομένων ωρών», όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ. Θετικά ανταποκρίθηκε και η Τσεχία, η οποία υποσχέθηκε τη διάθεση όπλων, μέσω ιδιωτικών συμβολαίων. Η Βρετανία επίσης συμφώνησε, ενώ η Γερμανία ότι θα αποστείλει, μόνο, κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Αναμένεται η απάντηση της Ιταλίας στο αμερικανικό αίτημα. Σημαντικό πρόβλημα είναι η εξεύρεση πυρομαχικών, σε επαρκείς ποσότητες, για τα τυφέκια ΑΚ-47 που χρησιμοποιούν οι Κούρδοι μαχητές.
Σε συνάντηση πάντως στις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ, συμφώνησαν, προκαταρκτικά, να ενισχύσουν τους Κούρδους. Παράλληλα η CIA έστειλε μικρά φορτία όπλων στους Κούρδους, οι οποίοι όμως αντιμετωπίζουν ελλείψεις πυρομαχικών, στην κατηγορία τωνφορητών όπλων, αλλά και των βλημάτων όλμων και των φορητών αντιαρματικών εκτοξευτών,έναντι στο ενισχυμένο με άρματα και αυτοκινούμενο πυροβολικό ISIL.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου