Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Οι αυτονομιστές στην Ουκρανία διαθέτουν αρματικό εξοπλισμό άγνωστης προέλευσης

Οι αυτονομιστές στην Ουκρανία διαθέτουν αρματικό εξοπλισμό άγνωστης προέλευσης
Αρκετές πρόσφατες εκθέσεις έχουν εντοπίσει τη Ρωσία ως την πηγή των βαρέων αρμάτων μάχης (Main Battle Tanks - ΜΒΤ) και άλλου βαρύ εξοπλισμού που λειτουργούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία, το οποίο επίμονα αρνήθηκε και συνεχίζει να αρνείται η Μόσχα.

Η φαινομενική ξαφνική και σταθερή ροή βαρέων αρμάτων μάχης στα χέρια των αυτονομιστών από τον Ιούνιο 2014, σε συνδυασμό με μια ποικιλομορφία αυτών που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό, προτείνει ως συμπέρασμα ότι πρέπει να υφίσταται κάποια εξάρτηση από μια εξωτερική πηγή.

Τα βαρέα άρματα μάχης σοβιετικής εποχής που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα οι αυτονομιστές, εκπροσωπούνται από εκείνους του τύπους και τις παραλλαγές που θα μπορούσαν να έχουν ενδεχομένως αποκτήσει στο εσωτερικό της Ουκρανίας - από αποθήκες και άλλες εργοστασιακές εγκαταστάσεις - που μας παρέχει ένα εύλογο βαθμό άρνησης για οποιαδήποτε υποψία ύπαρξης ενός τρίτου προμηθευτή.
Η πιο πρόσφατη παραλλαγή των βαρέων αρμάτων μάχης που παρατηρήθηκε - εδώ συμφωνούν αξιόπιστα δυτικά αλλά και ρωσικά ερευνητικά ινστιτούτα, όπως το «Κέντρο για την Ανάλυση Στρατηγικών και Τεχνολογιών» (CAST) που φημίζεται για την εγγύτητά του στο Κρμελίνο - εκτιμάται ότι έχει τεθεί νωρίτερα σε λειτουργία μόνο από το ρωσικό στρατό.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε ένα βίντεο, που σύμφωνα με πληροφορίες ελήφθη στις 26 Αυγούστου στο Σβερτλόβσκ της επαρχίας Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, και παρουσιάζει μια φάλαγγα στρατιωτικών οχημάτων. Ενώ η ημερομηνία και η τοποθεσία είναι ανεπιβεβαίωτες, το μήνυμα της απρουσίασης της οχηματοπομπής είναι προφανές: οι σημαίες που συνδέονται με το αυτονομιστικό κίνημα εμφανίζονται με σαφήνεια σε ορισμένα οχήματα που εξωτερικά παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά παραλλαγής (ταυτοποίησης) με άλλα τεθωρακισμένα των αυτονομιστών. Αν και αρχικά οι πράσινες λωρίδες στο εξωτερικό του οχήματος χρησίμευαν να αποκρύψουν τα διακριτικά των οχημάτων που είχαν έρθει ως λάφυρα στην κατοχή των αυτονομιστών, στη συνέχεια το πράσινο χρώμα έχει χρησιμοποιηθεί για τη διάκριση των οχημάτων των αυτονομιστών από εκείνα που είναι όμοιά τους, αλλά εξοπλίζουν τα ουκρανικά στρατεύματα. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υιοθετήσει λευκές λωρίδες για παρόμοιους σκοπούς ταυτοποίησης.
Η μικτή φάλαγγα που παρουσιάζεται στο βίντεο περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία άρματα μάχης T-72B1, αλλά είναι η εμφάνιση (01: 40-01: 53) ενός εξ αυτών, μια πιο μοντέρνα παραλλαγή του T-72 που έχει ιδιαίτερη σημασία. Σε αυτή την παραλλαγή, στην οποία διακρίνεται για ην ρύθμιση στο μπροστινό θώρακα του πύργου -καλείται Kontakt-5 Explosive Reactive Armour (ERA), συνήθως αναφέρεται από δυτικές πηγές ως T-72BM. Ο ρωσικός στρατός το λειτουργεί σε μεγάλους αριθμούς, αλλά δεν είναι γνωστό να έχει εξαχθεί ή να λειτουργεί έξω από τη Ρωσία. Κατά συνέπεια, η παρουσία αυτής της παραλλαγής στην Ουκρανία υποστηρίζει σθεναρά την άποψη ότι η Ρωσία προμηθεύει με όπλα τις αυτονομιστικές δυνάμεις, ισχυρίζεται ο αναλυτής Τζόσεφ Ντέμπσι από το «Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών» (IISS) με έδρα το Λονδίνο
Τα πρώτα άρματα μάχης των αυτονομιστών που έχουν παρατηρηθεί αναγνωρίστηκαν ως T-64BV, μια παραλλαγή που αποτελεί την πλειοψηφία του στόλου των αρμάτων μάχης του ουκρανικού στρατού. Θα ήταν επομένως λογική η υπόθεση ότι τα τεθωρακισμένα αυτά έπεσαν στα χέρια των αυτονομιστών κατά τη διάρκεια των συγκρoύσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις ή μέσω της πρόσβασης σε γνωστές αποθήκες του στρατού μέσα στις επίμαχες περιοχές. Ωστόσο, στις 14 Ιουνίου το ΝΑΤΟ δημοσίευσε ισχυρές ενδείξεις ότι αυτά τα άρματα μάχης είχαν παραδοθεί από τη Ρωσία.
Αν και το T-64BV αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία στην Ρωσία, το IISS εκτιμά ότι μια σημαντική ποσότητα παραμένει στις αποθήκες. Επομένως, είναι εφικτό ότι ένας αριθμός των Τ-64BV θα μπορούσε να έχει επανενεργοποιηθεί και να έχει τροφοδοτήσει τις αυτονομιστικές δυνάμεις. Αναλυτές από το IISS εκτιμούν ότι μεταξύ 12 Ιουνίου και 16 Ιουλίου αποκτήθηκαν πάνω από 40 T-64BV από τους αυτονομιστές.
Τις τελευταίες εβδομάδες αυξάνονται οι ενδείξεις των άλλων τύπων βαρέων αρμάτων μάχης και των παραλλαγών αυτών, που έχει παρατηρηθεί να λειτουργούν με τους αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω παραλλαγών του T-64, πολλαπλά T-72B1, αλλά ακόμη και περιορισμένες ενδείξεις πρόσβασης στην παραλλαγή T-80. Σε αντίθεση με τα T-64BV αυτά τα άρματα μάχης δεν πιστεύεται ότι είναι σήμερα σε λειτουργία με τον ουκρανικό στρατό, αν και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας, είτε σε αποθήκες, ή σε εργοστάσια για εργασίες ανακαίνισης για την εξαγωγική αγορά. Ομοίως, αυτά τα άρματα μάχης υπάρχουν σε αποθήκευση σε ρωσικές εγκαταστάσεις, και στην περίπτωση του T-72B1 στο υφιστάμενο ενεργό δυναμικό του ρωσικού στρατού.
Σύμφωνα με τον Στίν Μίτσερ από την βρετανική αμυντική επικσόπηση IHS Jane's Defence Weekly, νωρίτερα φέτος η παραλλαγή T-72B1 έχει παρατηρηθεί στην πρόσφατη σύρραξη στο Νότιο Σουδάν, στην οποία αγωνίζονται και οι δυνάμεις της Ουγκάντα, για την πλευρά της κυβέρνησης του Νοτίου Σουδάν. Η σύγκρουση αποκάλυψε ένα νέο εξοπλιστικό στοιχείο στο οπλοστάσιο της Ουγκάντα: το άρμα μάχης T-72B1. Η Ουγκάντα είναι ένα γνωστός εισαγωγέας αρμάτων μάχης από τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, και είναι πιθανό να έχει αποκτήσει τα T-72 από αυτές τις δύο χώρες. Τουλάχιστον αυτό είναι ένας βάσιμος ισχυρισμός ότι η παραλλαγή T-72B1 εξέρχεται των εργοστασίων της Ουκρανίας.
Η εισαγωγή της παραλλαγής T-72BM σε υπηρεσία με τους αυτονομιστές τους παρέχει μια προηγμένη πλατφόρμα σε σύγκριση με τα προηγούμενα άρματα μάχης που έχουν παρατηρηθεί, και εάν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά αντιπροσωπεύει μια μεγαλύτερη απειλή για τις τεθωρακισμένες δυνάμεις της ουκρανικής κυβέρνησης στην περιοχή. Ωστόσο, για να επωφεληθούν πλήρως από τα χαρακτηριστικά αυτής της παραλλαγής, απαιτείται προσωπικό με επαρκή κατάρτιση και εμπειρία για την αποτελεσματική συντήρηση και λειτουργία των συστημάτων του.
http://www.fox2magazine.net/%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/9147-%CE%9F%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9F%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C-%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου