Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Ιράκ: Έθαψαν παιδιά ζωντανά οι τζιχαντιστές - Εκατοντάδες νεκροί Φρίκη

Τουλάχιστον 500 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι έχουν σκοτώσει οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ, θάβοντας ορισμένα από τα θύματά τους ζωντανά, ανάμεσά τους και παιδιά, όπως ανακοίνωσε η ιρακινή κυβέρνηση. H EE κατήγγειλε τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στο βόρειο Ιρακ.  Παράλληλα, έχουν απαγάγει περίπου 300 γυναίκες για να τις χρησιμοποιήσουν ως σκλάβες, δήλωσε επίσης στο Reauters, ο ιρακινός υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μοχάμεντ Σία αλ-Σουστάνι.

ΕΕ: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τα οποία διαπράττονται στο βόρειο Ιράκ. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις τελευταίες επιθέσεις του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους και άλλων ενόπλων οργανώσεων στο Ιράκ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.
Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας ανέφερε ακόμη ότι της «προκαλεί φρίκη η ταχεία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στο βόρειο Ιράκ. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως μειονοτικοί, εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες ζώνες λόγω των διωγμών και των παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές όπου προελαύνουν οι εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές». «Ορισμένες από αυτές τις ενέργειες θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρέπει να εξεταστούν το ταχύτερο ώστε οι δράστες τους να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα αυτά», τόνισε.
Ακόμη,  κάλεσε όλα τα μέρη «να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και να διευκολύνουν την διανομή βοήθειας».
Μπαρζανί: Η διεθνής κοινότητα να δώσει όπλα στους Κούρδους
O πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί ζήτησε σήμερα από τη διεθνή κοινότητα να προμηθεύσει με όπλα τους Κούρδους για να ενισχύσει έτσι τον αγώνα τους κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, η προέλαση των οποίων στο βορρά έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της Βαγδάτης αλλά και της Δύσης. Σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο Μπαρζανί τόνισε: «Δεν μαχόμαστε εναντίον μίας τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά ενός τρομοκρατικού κράτους».
Ο Λοράν Φαμπιούς έφτασε το πρωί στη Βαγδάτη για συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία σχετικά με την προσπάθεια ανάσχεσης της προέλασης των τζιχαντιστών στα βόρεια της χώρας. Απηύθυνε κάλεσμα προς τους αντίπαλους πολιτικούς στο Ιράκ να συγκροτήσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ικανή να αντιμετωπίσει την απειλή των τζιχαντιστών.
Συνεχίζουν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ προχώρησαν την Κυριακή σε τρίτο γύρο αεροπορικών βομβαρδισμών κατά θέσεων των τζιχαντιστών κοντά στην πόλη Σιντζάρ, για την υπεράσπιση των προσφύγων της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι.
Την ίδια ώρα αεροσκάφη της βρετανικής αεροπορίας προχώρησαν τη νύχτα σε ρίψεις πακέτων τροφίμων και νερού, καθώς και σκηνών, φίλτρων νερού και λαμπτήρων που φορτίζονται μέσω της ηλιακής ενέργειας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων. Η ανθρωπιστική βοήθεια παραδόθηκε στο Όρος Σιντζάρ, όπου έχουν καταφύγει οι εκτοπισμένοι και βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι σε διάγγελμά του το Σάββατο από το Λευκό Οίκο ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση και στις κουρδικές δυνάμεις για την καταστολή των τζιχαντιστών, τονίζοντας ότι σημείωσε ότι η επίλυση της κρίσης «θα πάρει χρόνο».
Το «Ισλαμικό Κράτος» έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στο βόρειο Ιράκ από τον Ιούνιο οδηγώντας ειδικά την τελευταία εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Ιρακινούς μέλη μειονοτήτων, χριστιανούς και μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι, να τραπούν σε φυγή για να γλιτώσουν.
http://tvxs.gr/news/kosmos/irak-ethapsan-paidia-zontana-oi-tzixantistes-stoys-500-oi-nekroi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου