Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Αποχωρεί το Ειρηνευτικό Σώμα από χώρες που πλήττονται από τον Έμπολα, ερωτηματικά γιατί ο FDA δεν δίνει άδεια για χρήση πειραματικών φαρμάκων.


Το αμερικανικό ειρηνευτικό σώμα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα εκκενώσει το προσωπικό που επιχειρεί στη Αφρική. Οι 340 Αμερικάνοι εθελοντές του ειρηνευτικού σώματος αποχωρούν από τη Δυτική Αφρική λόγω του ξεσπάσματος της επιδημίας Έμπολα, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου φαρμάκου που θα μπορούσε να αποτρέψει μια παγκόσμια πανδημία του ιού Έμπολα.  Σύμφωνα με το Reuters, 130 εθελοντές θα αφήσουν τη Σιέρα Λεόνε, ενώ άλλοι 108 και 102 θα αναχωρήσουν από τη Λιβερία και τη Γουινέα, αντίστοιχα. "Το ειρηνευτικό σώμα ανακοίνωσε σήμερα την προσωρινή αποχώρηση προσωπικού από την Λιβερία, την Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, λόγω της αυξανόμενης εξάπλωσης του ιού Έμπολα," ανέφερε η οργάνωση σε δήλωσή της προς το Reuters. 
Από το Φεβρουάριο, 672 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ιού, σε αυτές τις τρεις χώρες καθιστώντας το πρόσφατο ξέσπασμα της ασθένειας το πιο καταστροφικό στην ιστορία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε πως ένας Αμερικανός πολίτης έχει πεθάνει από τον ιό. Δύο άλλοι εργαζόμενοι σε κέντρα υγείας αντιμετώπισης του ιού, έχουν μολυνθεί και είναι σε σοβαρή κατάσταση. Όπως ανέφερε το RT την Τρίτη, ο μόνος στη ειδικός Σιέρα Λεόνε για τον Έμπολα, Sheik Umar Khan (δείτε την ανάρτηση μας εδώ) πέθανε σε λιγότερο από μια εβδομάδα αφού διαγνώστηκε με τον ιό. 

Το τρέχον ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται σε 60 %, το οποίο είναι χαμηλότερο από το σύνηθες 90%. Δεδομένου όμως ότι ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και έχει εγείρει ανησυχία σε όλο τον κόσμο, διάφοροι ακτιβιστές ανά τον κόσμο έχουν ξεκινήσει μια αναφορά στο Change.org που πιέζει τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ώστε να επιταχυνθεί η έγκριση νέων φαρμάκων που θα μπορούσαν δυνητικά να σταματήσουν τον ιό εν τη γενέσει του. 

Ερωτηματικά γιατί ο αμερικάνικος FDA δεν δίνει έγκριση για τη χρήση πειραματικών φαρμάκων στις πληγείσες περιοχές..

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τον Έμπολα, παρόλο που δοκιμάζονται δεκάδες φάρμακα και εμβόλια. "Ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα φάρμακα είναι το TKM-Έμπολα που κατασκευάζεται από την Tekmira Pharmaceuticals. Αυτό το φάρμακο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη καταστολή του ιού σε πρωτεύοντα θηλαστικά σε κλινικές μελέτες και έχουν αρχίσει έρευνες για το πόσο ασφαλές είναι για τον άνθρωπο" 

Μιλώντας με την Daily Mail, ο καθηγητής Jeremy Farrar του Welcome Trust Global Charity (φιλανθρωπική οργάνωση) είπε ότι τα εν λόγω φάρμακα που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους θα πρέπει να μοιρασθούν σε περιοχές όπου θα μπορούσαν να βοηθήσουν. «Είναι γελοίο το ότι δεν έχουμε αυτά τα (πειραματικά) φάρμακα αφού έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και ανθρώπους και δεν τα προσφέρουμε στους ασθενείς ανθρώπους», είπε. "Αν είχατε ένα 60 τοις εκατό πιθανότητες να πεθάνετε αύριο και υπήρχε ένα φάρμακο που είχε δοκιμαστεί σε υγιείς εθελοντές (αλλά δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ασθενείς και δεν έχει εγκριθεί), θα το παίρνατε";



Άμυνα Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου