Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

H Βρετανία θα μπορούσε να έχει το δικό της Γκουαντάναμο,


H Βρετανία θα μπορούσε να έχει το δικό της Γκουαντάναμο, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα συζητήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ. Η φυλακή, η οποία θα μπορούσε να έχει χτιστεί στο βρετανικό έδαφος της νήσου Ντιέγκο Γκαρσία, θα μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 500 κρατούμενους, και όπως και η φυλακή της Κούβας, θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί εκτός των νόμων του διεθνούς δικαίου. Τα σχέδια, που περιγράφονται σε έγγραφα που φαίνονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας The Telegraph, απορρίφθηκαν με το σκεπτικό ότι η CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το νησί για να πετάξουν κρυφά υπόπτους για τρομοκρατία στην φυλακές "μαύρων περιοχών" σε όλο τον κόσμο. 

Ο Βρετανός αξιωματικός του στρατού στο Ντιέγκο Γκαρσία, Adam Peters, δήλωσε στην Telegraph ότι οι αιτήσεις για την κατασκευή εγκαταστάσεων στην επικράτεια ήρθαν μέσα από το κέντρο διοίκησης των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, αλλά απορρίφθηκαν σχεδόν αμέσως μόλις υπολογίστηκε το κόστος που θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, οι δικηγόροι, οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτές υποστηρίζουν ότι μια σοβαρή έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί για το ρόλο της Βρετανίας σε βασανιστήρια, και αν η κυβέρνηση έκανε τα "στραβά μάτια" σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 


Οι αποκαλύψεις των προτεινόμενων περιοχών για τέτοιες φυλακές υψίστης ασφαλείας θα προσθέσουν πίεση στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ετοιμάζει έκθεση για την εποχή Μπους για τις παράνομες μεταγωγές υπόπτων και τα βασανιστήρια κατά τη διάρκεια του λεγόμενου "πολέμου κατά της τρομοκρατίας". Η έκθεση αποδεικνύει ότι η Βρετανία είναι συνένοχη στα προγράμματα παράνομων μεταγωγών και κράτησης των ΗΠΑ, και ότι μια μυστική φυλακή δημιουργήθηκε στο νησί "με την πλήρη συνεργασία" από τη βρετανική κυβέρνηση. Ειδικότερα, η έκθεση είναι πιθανό να δείξει ότι το Ντιέγκο Γκαρσία ήταν μια θέση κλειδί στο πρόγραμμα των παράνομων μεταγωγών και κρατήσεων Το 2011, μυστικά αρχεία έδειξαν ότι οι Λίβυοι ισλαμιστές Abdel-Hakim Belhadj και η σύζυγός του, Φατιμά, κρατήθηκαν παράνομα το 2004, στο νησί που βρίσκεται στα μυστικά σχέδια πτήσεων της CIA. "Οι Βρετανοί υπάλληλοι το γνωρίζουν αυτό; Μήπως θα έπρεπε να γνωρίζουν, αφού έχουν όλες τις υψηλού επιπέδου συνομιλίες σχετικά με το αν μια πιο μόνιμη φυλακή στο νησί θα ήταν εφικτή, και κρύβονται πίσω από την πολιτική μη ρωτάς μη λες;" είπε η Cori Crider, διευθύντρια στρατηγικής της φιλανθρωπικής νομικής φίρμας Reprieve, μια ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρέχει επί του παρόντος νομική βοήθεια στους πρώην Λίβυους κρατούμενους Abdel-Hakim και Fatima Belhadj. 



Υπουργοί σε διαδοχικές Βρετανικές κυβερνήσεις έχουν επανειλημμένα πιεστεί να αποκαλύψουν την αλήθεια για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις πρωτοβουλίες ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και έχουν κατηγορηθεί για παραπλάνηση του Κοινοβουλίου σε σχέση με τις παράνομες μεταγωγές και κρατήσεις. Τον περασμένο μήνα, η βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι τα έγγραφα που σχετίζονται με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην απόδοση έπαθαν «μόνιμη βλάβη» από διαρροές νερού, συμπεριλαμβανομένων και των εγγράφων με πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις που απογειώνονται και προσγειώνονται στο Ντιέγκο Γκαρσία. Μετά τις αναφορές ότι τα έγγραφα καταστράφηκαν και ήταν δυσανάγνωστα, διάφορες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτήρισαν το γεγονός ως «συγκάλυψη». 



Η Βρετανία έχει εδώ και καιρό κατηγορηθεί για συνενοχή στα αμφιλεγόμενα προγράμματα των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας. Τον Φεβρουάριο του 2008, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ αναγκάστηκε να παραδεχτεί στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι το Diego Garcia είχε χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον δύο πτήσεις έκνομων μεταγωγών, παρόλο που ο ίδιος αρνήθηκε ότι κανένας από κανένας από αυτές τις πτήσεις δεν είχε αποβιβαστεί στο νησί. Επίσης τέθηκε υπό έντονες επικρίσεις για το 2010, μετά από αποκαλύψεις ότι προσπάθησε να αποκρύψει στοιχεία των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας αναφορικά με τα βασανιστήρια του Αιθίοπα, γεννημένου στη Βρετανία Binyam Mohamed. Σύμφωνα με την έκθεση, ο 31 χρονος Mohamed, στον οποίο έχει χορηγηθεί άδεια παραμονής πρόσφυγα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1994, υποβλήθηκε στο βασανιστήριο της «συνεχούς στέρησης ύπνου» και υπέστη σημαντικό "ψυχολογικό στρες και πόνο" στον Mohamed απονεμήθηκε £ 1.000.000 αποζημίωση από τη βρετανική κυβέρνηση, όταν κατέθεσε αστική αγωγή μαζί με άλλους 16 πρώην κρατούμενους.




Άμυνα Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου