Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

H διαρκής κίνηση του προλεταριάτου: Απ΄το Πακιστάν, τη Συρία, την Αφρική στο στρατόπεδο συγκέντρωσης

diarkhskinhsh φωτό antifa scripta
Η διαρκής κίνηση
Η διαρκής κίνηση του προλεταριάτου έχει περιγραφεί με διάφορους τρόπους απ’ τα αφεντικά στον δυτικό κόσμο: το ”μεταναστευτικό φαινόμενο”, το ”μεταναστευτικό πρόβλημα”, οι ”λαθραίοι” κ.λ.π. Όλες ανεξαιρέτως οι κυρίαρχες αφηγήσεις είτε έχουν ανθρωπιστικό πρόσημο είτε όχι, υποκρύπτουν ξεκάθαρα την ταξική διάσταση των μεταναστευτικών ροών (πακέτο με μερικά άλλα σημαντικά πραγματάκια…), την εξαναγκαστική μετακίνηση, δηλαδή, τον ξεριζωμό, του πολυεθνικού προλεταριάτου απ τις ανά τη γη πατρίδες του.
Αυτή η διαρκής όσο και εξαναγκασμένη κίνηση, αποτέλεσμα των διάφορων ιμπεριαλισμών, επεκτατισμών, πολέμων εναντίων της ‘’τρομοκρατίας’’, ‘’εκδημοκρατισμού’’ απολυταρχικών καθεστώτων κ.λ.π, σίγουρα αποτέλεσμα δράσης των παγκόσμιων κεφαλαιακών συμφερόντων, επειδή είναι η κίνηση του προλεταριάτου πρέπει με κάποιο τρόπο (με πολλούς μάλλον) να μπει στο κύκλο εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης απ’ το κεφάλαιο. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αποτελέσει πεδίο κερδοφορίας για το καπιταλιστικό σύστημα και τα κυρίαρχα κρατικά συμφέροντα τη στιγμή που το προλεταριάτο αυτό ξεκινήσει την πορεία φυγής του. Σαφέστατα υπάρχει η ανθρωπιστική, η ψυχολογική, η πολιτική πλευρά του ”μεταναστευτικού’’, παρ’ όλα αυτά, η οικονομική εκμετάλλευση είναι αυτή που υποκρύπτεται σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η ταμπέλα.
Στην παρούσα καπιταλιστική συγκυρία, οι μεταναστευτικές ροές του ανατολικού μπλοκ που κυριάρχησαν τη δεκαετία του ’90 έχουν αντικατασταθεί από αυτές προερχόμενες απ τις χώρες της μέσης ανατολής και της αφρικανικής ηπείρου: Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Συρία, Παλαιστίνη και ένα σωρό αφρικανικές χώρες έχουν αντικαταστήσει την Αλβανία, Ουκρανία, Βουλγαρία κ.λ.π στην εξαγωγή φτηνής εργατικής δύναμης. Τι γίνεται όμως τη στιγμή που ο καπιταλισμός δεν βρίσκεται σε ανάπτυξη όπως το ’90, αλλά, διανύει άλλη μια δομική του κρίση; Τι γίνεται όταν τα κάθε λογής αφεντικά, μικρά και μεγάλα ‘’δυσκολεύονται’’ να εκμεταλλευτούν, όπως τότε, το πολυεθνικό προλεταριάτο που καταφθάνει μαζικά και αναζητεί εργασία;
Μηχανισμός ταξικής υποτίμησης
Η σύγχρονη πρακτική του ελληνικού κράτους αναφορικά με το μεταναστευτικό προλεταριάτο θα μπορούσε να συνοψιστεί στο τρίπτυχο επιτήρηση – καταστολή/επαναπροώθηση – δολοφονία. Αυτό το τρίπτυχο είναι η μηχανή (που τελειοποιείται διαρκώς) παραγωγής κέρδους και εργατικής υποτίμησης στη συγκυρία. Η πρακτική αυτή, όμως, όπως και τα καλά χρόνια της ανάπτυξης πρέπει να διαδοθεί σε μαζικό επίπεδο και να γίνει κοινωνική. Δεν αρκεί το τρίπτυχο αυτό να το εφαρμόζουν μόνο μπάτσοι, λιμενόμπατσοι και κάθε λογής συνοριοφύλακες. Πρέπει τουλάχιστον τα δύο πρώτα βήματα να γίνουν κοινωνική πρακτική. Για το τρίτο, σίγουρα θα βρεθούν εκείνοι οι ορισμένοι …κοινωνικοί εταίροι (1) πρόθυμοι να το εφαρμόσουν. Η σύγχρονη πρακτική ήρθε να προστεθεί, να πατήσει πάνω και να οξύνει την υπάρχουσα, αυτή της ρατσιστικής εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών όπως εκδηλώθηκε απ’ το ’90 και μετά, σε κάθε είδους κωλοδουλειές ανά την επικράτεια.
Οι βασικοί άξονες, η επιτήρηση και η καταστολή, στο τρίπτυχο της κρατικής πρακτικής, βρήκαν πρόσφορο έδαφος στις ρατσιστικές γειτονιές, εκεί που πρωτοέδρασαν μορφώματα όπως οι περίφημες ‘’επιτροπές κατοίκων’’ (2), με πρότυπο την αντίστοιχη του Αγίου Παντελεήμονα. Οι πρακτικές των ρατσιστών, μεθοδευμένες προς την κατεύθυνση της καταστολής και της επαναπροώθησης, έχαιραν της αμέριστης συμπαράστασης μπάτσων, φασιστών, πολιτικών (3) , σε μια οργανωμένη και διαρκή, σε χρόνο, επιχείρηση παρανομοποιήσης των μεταναστών εργατών (σα να λέμε η διαρκής πολιτική πρακτική του κράτους), που ξεκινάει όταν ένας μετανάστης περάσει τα σύνορα.
Μέχρι ένα σημείο, το τέλος του κύκλου παρανομοποίησης ήταν οι επιτροπές κατοίκων. Ο τελευταίος σταθμός σε αυτή τη διαδικασία έπρεπε να περιλαμβάνει την κοινωνική συμμετοχή στην μεγάλη μπίζνα της παρανομοποίησης και της ρατσιστικής εκμετάλλευσης. Άλλωστε, οι λειτουργίες του κεφαλαίου είναι κοινωνικές, το κέρδος πραγματοποιείται κοινωνικά, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
Πρόσφατα, απ τον Οκτώβρη 2012 (4) και ύστερα, όπου και ψηφίστηκε ο νόμος για τα κέντρα κράτησης, η συνολική κυκλοφορία του κεφαλαίου με εμπόρευμα τους μετανάστες εργάτες έλαβε επιτέλους την διεύρυνση του κύκλου που της άξιζε, σα να λέμε πως άνοιξαν οι δουλειές… Παρ’ όλα αυτά, το ζήτημα δεν είχε λάβει ποτέ την επικοινωνιακή προβολή που άρμοζε, έτσι, τα μμε φρόντισαν να πληροφορήσουν τον κάθε ενδιαφερόμενο πως σύντομα θα ξεκινούσε η λειτουργία πολλών τέτοιων ‘’καταστημάτων’’ (5).
Σα να λέμε πως, απ τα σύνορα μέχρι τις γειτονιές της αθήνας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και πάλι πίσω στα σύνορα, έχει στηθεί ένας μηχανισμός ταξικής υποτίμησης την μεταναστών εργατών που παράγει κέρδος και φτηνή εργατική δύναμη με διάφορους τρόπους.
Δολοφονίες
Η εδραιωμένη πλέον πρακτική της επιτήρησης και της καταστολής/επαναπροώθησης περιλαμβάνει ένα έξτρα στάδιο που φαίνεται να ολοκληρώνει ιδανικά τον κύκλο εκμετάλλευσης των μεταναστών, όπως κάθε ολοκληρωτισμός που σέβεται τον εαυτό του. Αυτό της μαζικής δολοφονίας. Σαφώς, και πάλι, δεν εφευρίσκεται κάτι καινούριο, περισσότερο οξύνεται και ορθολογικοποιείται το τελικό αυτό στάδιο.
Η Χάνα Άρεντ στο ‘’το ολοκληρωτικό σύστημα’’ θεωρεί πως, ενώ τα στρατόπεδα εργασίας των Ναζί αποτέλεσαν την πεμπτουσία του καθεστώτος, παρ’ όλα αυτά δεν είχαν οικονομικό όφελος για το ίδιο. Δηλαδή, δεν υπήρχε ουσιαστική παραγωγή κέρδους στην καταναγκαστική εργασία. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τα στρατόπεδα αυτά ήταν γραμμές παραγωγής πτωμάτων. Στη συγκυρία της καπιταλιστικής κρίσης, το κεφάλαιο δεν έχει ανάγκη μια ακραία ιδεολογία και ένα ακραίο πρακτικό παράδειγμα, αυτό του κλειστού στρατοπέδου εργασίας με σκοπό τον θάνατο. Έχει όμως ανάγκη την κερδοφορία, την εκ νέου συσσώρευση, την κυκλοφορία του χρήματος. Έτσι, προς όφελός του, έχει μετατρέψει το σύνολο της κοινωνίας σε ένα τέτοιο. Το τμήμα εκείνου του στρατοπέδου συγκέντρωσης υπεύθυνο για την παραγωγή πτωμάτων βρίσκεται στα σύνορα των χωρών υποδοχής, εκτελείται από συνηθισμένους υπαλλήλους, κρατικούς και ιδιωτικούς, και βέβαια αποτελεί μέρος του κύκλου κερδοφορίας του τομέα ‘’εκμετάλλευση μεταναστών εργατών’’.  Και αν το σχήμα φαίνεται υπερβολικό, ας ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία της έρευνας ”migrants files” (6) που διεξήχθη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
H έρευνα καταγράφει πάνω από 1500 θύματα μετανάστες εργάτες στα ελληνικά σύνορα από το 2000 έως το 2013, ενώ ο πίνακας παρουσιάζει και τους συνηθισμένους τρόπους δολοφονίας ή καταστολής. Εκεί βρίσκουμε μια ποικιλία: Πνιγμοί, πυροβολισμοί, βασανιστήρια, ναρκοπέδια, κρύο, μπάτσοι, φασίστες είναι στο καθημερινό μενού των μεταναστών εργατών που περνάνε τα σύνορα της χώρας. Αν γλυτώσουν απ’ όλα αυτά, τους περιμένουν οι φασίστες κάτοικοι και το στρατόπεδο κράτησης. Η έρευνα που αφορά όλη την Ευρώπη, είναι αποκαλυπτική για το σύνολο των θυμάτων στα ευρωπαϊκά σύνορα. Από το 1988, λοιπόν, τουλάχιστον 19.144 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Καθόλου αμελητέο μέγεθος, και φαίνεται πως η μπίζνα του τομέα ‘’εκμετάλλευση μεταναστών εργατών’’ έχει δουλειές με φούντες και πολλά εκατομμύρια. Παρακάτω διαβάζουμε πως η χρηματοδότηση της Frontex, του ευρωπαϊκού στρατού φύλαξης των συνόρων, εικοσαπλασιάστηκε στα πρώτα 7 χρόνια λειτουργίας, από 6,2 σε 85 εκατομμύρια ευρώ από το 2004 ως το 2013 με μέγιστη χρηματοδότηση το 2011 όταν ο οργανισμός πήρε 118 εκατομμύρια ευρώ (7), ενώ νέες τεχνολογίες επιτήρησης (8) βρίσκουν τον δρόμο προς την εφαρμογή.
Όπως φαίνεται, η επιτήρηση – καταστολή/επαναπροώθηση – δολοφονία μεταναστών εργατών αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο κυκλοφορίας του κεφαλαίου. Σε καιρούς κρίσης κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο για μερίδα του κεφαλαίου ή/και να συμπληρώσει ως ‘’τρίτος τομέας της οικονομίας’’ τη συνολική κυκλοφορία.
Προπαγάνδα, φιλανθρωπία και ασφάλεια: Μα δε τους αντέχει η οικονομία…(είναι και επικίνδυνοι)
Ο ανθρωπισμός, ως η άλλη όψη της εκμετάλλευσης, λαμβάνει διάφορες μορφές και αποτελεί ουσιαστικά τον οικονομικό πόλο παρέα με το σύμπλεγμα της ασφάλειας / καταστολής / επαναπροώθησης / εξόντωσης (απ την εκκλησία εως τις μκο και τις ιδιωτικές security). Παρ’ όλα αυτά μέχρι να πραγματοποιηθεί το κέρδος στις πλάτες των μεταναστών εργατών, προηγείται η προπαγάνδα και η κοινωνική νομιμοποίηση των πρακτικών που είναι απαραίτητες για κάτι τέτοιο (ή τέλος πάντων, πάνε μαζί).
Μια από αυτές τις μορφές που λαμβάνει η προπαγάνδα είναι του στυλ: ‘’μα δεν τους αντέχει η οικονομία, δε μπορούν να ζήσουν στην ελλάδα της κρίσης’’ ( ως έκφραση ανθρωπισμού το εκστομίζουν συνήθως…). Όποιος είναι έτοιμος να θυσιάσει αυτούς που του λένε τα αφεντικά πως περισσεύουν, ας είναι έτοιμος να βρεθεί ως θύμα της παλιοκατάστασης που ‘’η οικονομία δεν αντέχει άλλο’’. Είναι κάπως αστείο σε μια συγκυρία όπου κυκλοφορούν περί τα 2 εκατομμύρια άνεργοι (..που η οικονομία πέταξε έξω,ντε) να υπάρχουν μπετόβλακες, πρόθυμοι να υποστηρίξουν τέτοια επικίνδυνα πράγματα (οι συνειδητοί υποστηρικτές που δεν είναι μπετόβλακες, απλά βγάζουν φράγκα). Αλλά χωρίς αυτούς, πως θα έβρισκε νομιμοποίηση η ρατσιστική πρακτική του καθεστώτος.
Το ‘’μα δεν τους αντέχει η οικονομία’’, στην συντηρητική του έκφραση, συνοδεύεται από το ‘’όντας άνεργοι θα αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια’’ (συνήθως πάει πακέτο ή και προηγείται, αλλά, οι ‘’προοδευτικοί’ φιλάνθρωποι ντρέπονται μερικές φορές). Σαφώς αυτή είναι η κρατική προπαγάνδα που θέλει να κερδίσει την κοινωνική νομιμοποίηση των κέντρων κράτησης και γενικότερα όλης της ρατσιστικής μπίζνας γύρω από αυτά, απ τον ‘’ξένιο δία’’ μέχρι τις δολοφονίες απ τους φασίστες και τα μαζικά πογκρόμ (9), εκμεταλλευόμενη τα παραδοσιακά ακροδεξιά αντανακλαστικά μεγάλου μέρους της κοινωνίας που αποτελεί και τον εθνικό κορμό (ας μη πω των μικροαστών και με θεωρήσετε τίποτα προκατειλημμένο, αλλά απ την εργατική υποτίμηση των μεταναστών οι ντόπιοι εργάτες συμφέρον δεν έχουν).
Η μπίζνα που ντύνεται την φιλανθρωπία της και βγαίνει στο δρόμο να βοηθήσει τους μετανάστες εργάτες, είναι τόσο μεγάλη και επικερδής, που στο καιρό της καπιταλιστικής κρίσης αποτελεί σωτήρια επενδυτική κίνηση για έναν σκασμό αφεντικών, που είπαν να το παίξουν φιλάνθρωποι. Οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται γύρω απ’ τον έναν πόλο της διαχείρισης των μεταναστών εργατών (10), αυτό της φιλανθρωπίας, είναι τόσες πολλές και τόσο μεγάλη η κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που δικαιώνει ξεκάθαρα τα όσο γράφτηκαν παραπάνω για την αναγκαία κυκλοφορία του κεφαλαίου, το κέρδος, τον τομέα της οικονομίας ‘’εκμετάλλευση μεταναστών εργατών’’ κ.ο.κ.
Αντίστοιχα μεγάλη μπίζνα αποτελεί ο έτερος πόλος διαχείρισης των εργατών, η ασφάλεια και η καταστολή. Κάθε είδους security, και ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης (11) λαμβάνει το μερίδιο που της αντιστοιχεί (ή κατάφερε να αρπάξει). Μπάτσοι προσλαμβάνονται σωρηδόν (και κανείς ‘’φιλελεύθερος’’ δεν γκρινιάζει για την διόγκωση αυτού του δημόσιου τομέα), εργολάβοι στήνουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τοπικά αφεντικά (12) αναλαμβάνουν ‘’σίτιση – καθαριότητα’’, φασίστες επικυρώνουν την ύπαρξή τους εκτελώντας το κρατικό σχέδιο και τα μεροκάματα μοιράζονται απ’ το κόμμα (την χρυσή αυγή, ντε).
Συνολικά, ένα μέρος των κοινωνικών σχέσεων, με επίκεντρο την κυκλοφορία του χρήματος γύρω απ την εργατική υποτίμηση των μεταναστών, μαφιοζοποιείται και εκπαιδεύεται σε ό,τι , βέβαια, αποτελεί συνέχεια της ρατσιστικής εκμετάλλευσης χρόνων, επάνω στις πλάτες του πολυεθνικού προλεταριάτου.
Tα στρατόπεδα συγκέντρωσης ως βασικός άξονας της εργατικής υποτίμησης
Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών εργατών (ως βασικός άξονας), λοιπόν, επιτελούν διάφορες λειτουργίες, ιδεολογικές, πολιτικές, οικονομικές. Κύρια, σε οικονομικό επίπεδο διατηρούν μέρος των χαμένων προσοδικών σχέσεων, που λόγω κρίσης έκαναν φτερά, στις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν ένα τέτοιο ‘’κατάστημα’’. Mοιράζουν κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα, συντηρούν τα μικρά αφεντικά, δημιουργούν θέσεις εργασίας με άξονες τους φιλανθρωπία / επιτήρηση / καταστολή, προστατεύουν τον χειμαζόμενο μικροαστό. Απ’ την εκκλησία μέχρι τις μκο, όλοι έχουν λαμβάνειν από την εκμετάλλευση και τον εγκλεισμό του μετανάστη εργάτη. Αποτελούν, λοιπόν, έναν πολύ σημαντικό σταθμό στην κυκλοφορία του κεφαλαίου. Σε πολιτικό επίπεδο είναι το αποκορύφωμα της 25ετούς ρατσιστικής πρακτικής και εργατικής υποτίμησης κράτους και αφεντικών (παρέα με την δικαστική απόφαση αθώωσης του μαφιόζου αφεντικού Βαγγελάτου στην Μανωλάδα). Πεδίο πολιτικής συνδιαλλαγής και ανταγωνισμού, προεκλογικής εκστρατείας, ακροδεξιάς συσπείρωσης, περαιτέρω εκφασισμού και μαφιοζοποίοησης της κοινωνίας. Σε ιδεολογικό επίπεδο, είναι η πεμπτουσία του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, παρέα με τις μαζικές δολοφονίες στα σύνορα.
Σα να λέμε πως, χωρίς τους μετανάστες εργάτες, ένα σημαντικό μέρος της οικονομίας, της πολιτικής και ιδεολογίας του σύγχρονου ευρωπαϊκού καπιταλιστικού/κρατικού συμπλέγματος δεν θα μπορούσε να εμπεδωθεί και να πραγματοποιηθεί.
Στην εξαναγκασμένη, διαρκή, κίνηση του προλεταριάτου από το κεφάλαιο, ένας διακρατικός μηχανισμός κινητοποιείται προκειμένου να ικανοποιηθούν λειτουργίες, συμφέροντα, πολιτικές πρακτικές, κέρδη κ.ο.κ. Όλα με επίκεντρο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εργατική υποτίμηση. Αυτό, μέχρι να βρεθεί κάποιος τρόπος να απαντήσουμε.
Πηγές:
1 ‘’Υποθέσεις, Τεκμηρίωση’’ στο http://jailgoldendawn.com/
2 ‘’Επιτροπές κατοίκων, κατάδυση στο μέλλον του ελληνικού φασισμού’’, έκδοση της συνέλευσης autonome antifa
3  ‘’Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Βασ. Τσιατούρα και τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής Ι. Μπούτσικα και ανώτερους αξιωματικούς, επισκέφθηκε χθες το πρωί το Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Παντελεήμονα, ζητώντας να ενημερωθεί για «την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και δράσεις αστυνόμευσης της περιοχής’’,  Ελευθεροτυπία, ηλεκτρονική έκδοση
4 ‘’Ψηφίστηκε ο νόμος για τα κέντρα κράτησης μεταναστών’’, Βήμα, ηλεκτρονική έκδοση
5 ‘’Ν. Δένδιας: Κέντρα κράτησης μεταναστών σε όλα τα μεγάλα νησιά’’, Βήμα, ηλεκτρονική έκδοση
‘’Δέκα κέντρα κράτησης μεταναστών’’, Καθημερινή, ηλεκτρονική έκδοση
6 ‘’the migrants files, τα θανατηφόρα τείχη της Ευρώπης’’, Radiobubble
7 στο ίδιο, ‘’the migrants files, τα θανατηφόρα τείχη της Ευρώπης’’, Radiobubble
8 στο ίδιο, ‘’the migrants files, τα θανατηφόρα τείχη της Ευρώπης’’, Radiobubble
9 ‘’Το χρυσαυγίτικο πογκρόμ τον Μάη του 2011 μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη’’, jailGoldendawn.com
10 ‘’ΜΚΟ και άλλα φρούτα του ανθρωπισμού’’ antifa τεύχος 42
11 ‘’Σε ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης περνούν τα κέντρα κράτησης μεταναστών’’ Αlterthess http://alterthess.gr/content/se-idiotikes-etaireies-fylaxis-pernoyn-ta-kentra-kratisis-metanaston
12 δες τα άρθρα ‘’Σύντομη ιστορία της χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους για τη ‘’διαχείριση’’ των μεταναστών εργατών’’ part 1 & 2, Antifa τεύχη 39,40
http://misostaksiko.com/2014/08/05/h-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%84/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου