Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Γαλλία: 1 δις θα κοστίσει η αναστολή παράδοσης Mistral στη Ρωσία


Image
Ένα δισεκ. ευρώ κινδυνεύει να κοστίσει στο Παρίσι η αναστολή της παράδοσης του Mistral στη Μόσχα. 
Η Ρωσία βλέπει αμερικανικό δάκτυλο πίσω από την απόφαση, αλλά θεωρεί ότι τελικώς το συμβόλαιο θα εκτελεστεί 

Η απόφαση της Γαλλίας να αναστείλει ως τον Νοέμβριο την παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου Mistral στη Ρωσία κινδυνεύει να κοστίσει στο Παρίσι τουλάχιστονένα δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους. Σύμφωνα με σημερινή δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγής που είναι ενήμερη για την υπόθεση και διατήρησε την ανωνυμία της, η χθεσινή απόφαση του Παρισιού δεν σημαίνει ότι θα ανασταλεί και η ναυπήγηση των Mistral.

Η Μόσχα ωστόσο, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του ρώσου υπουργού Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ, την οποία μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, θεωρεί ότι το Παρίσι θα εκπληρώσει τελικώς την υποχρέωσή του. "Η Ρωσία θεωρεί ότι το συμβόλαιο θα εκτελεστεί όπως προβλέπεται από τη συμφωνία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Πάντως ο ρώσος υφυπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ διαβεβαίωσε χθες ότι η απόφαση αυτή του Παρισιού δεν αποτελεί «τραγωδία» για τη Μόσχα. «Η άρνηση του συμβολαίου δεν θα είναι τραγωδία για εμάς σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά μας σχέδια», είπε ο Μπορίσοφ, «παρόλο που είναι προφανώς δυσάρεστο και προκαλεί κάποιες εντάσεις στις σχέσεις μας με τους γάλλους εταίρους μας». 

Ρώσοι αξιωματούχοι βλέπουν πίσω από την απόφαση του Παρισιού αμερικανικό δάκτυλο και αμφισβητούν πλέον την αξιοπιστία της Γαλλίας ως εμπορικού εταίρου. "Που είναι οι εποχές που το Παρίσι δεν ενέδιδε στις πιέσεις από τις ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του Ιράκ;", έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτηρίζοντας ντροπή την απόφαση του Παρισιού και σχολιάζοντας ειρωνικά ότι είναι ευτύχημα που ο Σαρλ ντε Γκολ δεν βρίσκεται στη ζωή.

Χθες, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία δεν καθιστούν κατάλληλες τις συνθήκες για την προγραμματισμένη παράδοση του πρώτου από τα δύο ελικοπτεροφόρα πλοία Mistral στη Μόσχα—μία απόφαση που χαιρέτισε η Ουάσινγκτον, χαρακτηρίζοντάς την "συνετή". 

Η Ρωσία αναμένει την παραλαβή δύο Mistral από τη Γαλλία—του δεύτερου τον επόμενο χρόνο. Το συμβόλαιο είναι ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και η Μόσχα λέγεται ότι το έχει καταβάλει στο μεγαλύτερο μέρος του, γεγονός που σημαίνει αθέτηση συμβολαίου κι επομένως αποζημίωση από την πλευρά της Γαλλίας. Επιπλέον, το Παρίσι θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο άλλων 251 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τη γαλλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα LCI.

Εκπρόσωπος του συνδικάτου της γαλλικής εταιρείας STX που κατασκευάζει τα Mistralδήλωσε ότι οι εργαζόμενοι σε αυτή εξέφρασαν "έκπληξη και οργή" μετά την αναστολή της ισχύος του συμβολαίου. Ο Ζαν Μαρκ Περέζ, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι σε περίπτωση ματαίωσης του συμβολαίου κινδυνεύουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη Γαλλία.

Σκληρή κριτική στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αναστείλει την παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου πλοίου Mistral στη Ρωσία άσκησε σήμερα και η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν. "Αυτή η απόφαση είναι πολύ σοβαρή γιατί είναι αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα [...] και αποκαλύπτει την υποτέλειά μας στην αμερικανική διπλωματία", σχολίασε χαρακτηριστικά η Λεπέν, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Δείτε ποια είναι τα γαλλικά Mistral στο βίντεο που ακολουθεί: 

Η Κλάση Μιστράλ είναι κλάση πλοίων αποβατικής κρούσης, επίσης γνωστά ως ελικοπτεροφόρα, που χρησιμοποιούνται από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Τα πλοία της κλάσης Μιστράλ είναι ικανά να μεταφέρουν και να αναπτύξουν 16 ελικόπτερα NH90 ή Tiger, τέσσερις φορτηγίδες απόβασης, μέχρι 70 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 13 αρμάτων μάχης AMX-56 Leclerc, ή ένα τάγμα 40 αρμάτων μάχης Leclerc, και 450 στρατιώτες. Τα πλοία είναι εξοπλισμένα με ένα νοσοκομείο 69 κλινών, και είναι σε θέση να εξυπηρετούν ως μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ή με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ειρηνευτικές αποστολές. (πηγή: wikipedia)

Η ρωσική εξαγορά των γαλλικών πλοίων θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

http://www.onalert.gr/stories/gallia-1-dis-8a-kostisei-h-anastolh-paradoshs-mistral-sth-rwsia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου