Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Το Ισραήλ κατάσχει 4.000 στρέμματα παλαιστινιακής γης νότια της Βηθλεέμ


Την Κυριακή οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την κατάσχεση περίπου 4.000 στρεμμάτων παλαιστινιακής γης, που ανήκει σε ιδιώτες, νότια της Βηθλεέμ στη νότια Δυτική Όχθη. Ο οργανισμός Ειρήνη Τώρα που παρακολουθεί την επέκταση των εποικισμών δήλωσε ότι πρόκειται για κίνηση χωρίς προηγούμενο από τη δεκαετία του 1980 που δύναται να μεταμορφώσει δραστικά το τοπίο της περιοχής, καθώς και ότι μαχαιρώνει πισώπλατα τον πρόεδρο Αμπάς και τις μετριοπαθείς παλαιστινιακές δυνάμεις, αποδεικνύοντας και πάλι ότι η βία αποδίδει ισραηλινές παραχωρήσεις, ενώ η μη βία οδηγεί στην επέκταση των εποικισμών.
Στους Παλαιστίνιους ιδιοκτήτες της γης δόθηκε περιθώριο 45 ημερών να υποβάλουν επισήμως τις ενστάσεις τους για την ανακοίνωση στα ισραηλινά δικαστήρια. Διαφορετικά η κατασχεμένη γη μετατρέπεται αυτομάτως σε περιουσία της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο δήμαρχος της γειτονικής παλαιστινιακής πόλης Σουριφ, Μουχάμαντ Γκουνεϊμάτ, δήλωσε στο Maan ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανάρτησαν σημειώματα σε ιδιωτικούς ελαιώνες στην περιοχή προειδοποιώντας ότι θα κατασχεθούν από την ισραηλινή κυβέρνηση και ότι ανήκαν σε Παλαιστινίους από τις πόλεις Σουριφ, Χουσαν, αλ-Τζαμπαα και Βηθλεέμ.

Μέρος των γαιών που κατάσχονται ανήκει ήδη στον παράνομο ισραηλινό εποικισμό Γκβαότ, που είναι τμήμα του εποικιστικού μπλοκ Γκους Ετζιόν. Έποικοι της περιοχής κινήθηκαν προς αυτή τη ζώνη και κατέλαβαν παλαιστινιακή γη με την υποστήριξη του στρατού εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Ωστόσο ζούσαν σε μια περιοχή η οποία δεν είχε αναγνωριστεί επίσημα από τις ισραηλινές αρχές, παρά την προστασία που τους παρείχε ο στρατός. Το συμβούλιο των εποικισμών του Ετζιόν χαιρέτισε την ανακοίνωση της Κυριακής λέγοντας ότι «ανοίγει το δρόμο για μια νέα πόλη του Γκεβαότ».

Οι ισραηλινοί εποικισμοί σε γενικές γραμμές χτίζονται πάνω σε λόφους μέσα και γύρω από παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, στρατηγικά οροθετημένοι ώστε να τα περικυκλώνουν και να καθιστούν ανέφικτο ένα αδιαίρετο συνεχές παλαιστινιακό κράτος, λένε οι επικριτές.

Ο οργανισμός Ειρήνη Τώρα/Peace Now που παρακολουθεί την επέκταση των ισραηλινών εποικισμών σήμανε συναγερμό για την κίνηση αυτή αναφέροντας σε δήλωσή του: «Εξ’ όσων γνωρίζουμε, αυτή η διακήρυξη είναι άνευ προηγουμένου στο πεδίο εφαρμογής της από τη δεκαετία του 1980 και δύναται να αλλάξει δραματικά την πραγματικότητα στο Γκους Ετζιόν και στις περιοχές της Βηθλεέμ».

Επιπλέον, «το Peace Now θεωρεί αυτή τη διακήρυξη ως απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν επιθυμεί έναν νέο ‘Διπλωματικό Ορίζοντα’, αλλά μάλλον συνεχίζει να θέτει εμπόδια στο όραμα των δύο κρατών και προωθεί μία λύση του ενός κράτους. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιααλόν είναι απευθείας υπεύθυνοι για τη διακήρυξη, η οποία δεν μπορεί να περάσει χωρίς την έγκρισή τους. Κηρύσσοντας άλλα 4.000 στρέμματα ως κρατική γη, η ισραηλινή κυβέρνηση μαχαιρώνει πισώπλατα τον πρόεδρο Αμπάς και τις μετριοπαθείς παλαιστινιακές δυνάμεις, αποδεικνύοντας και πάλι ότι η βία αποδίδει ισραηλινές παραχωρήσεις, ενώ η μη βία οδηγεί στην επέκταση των εποικισμών».

Από τα μέσα Ιουνίου, οι ισραηλινές αρχές έχουν ανακοινώσει πάνω από 1.472 νέα σπίτια για τη στέγαση περίπου 6.000 ισραηλινών εποίκων σε όλη τη Δυτική Όχθη.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Κ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή